Óriásharcsa támadt egy osztrák horgászra

Óriásharcsa támadt egy osztrák horgászra

Egy százkilós magyar harcsa megharapta az őt egy Győr melletti tóból kifogó osztrák horgászt. A 36 éves alsó-ausztriai tanár egy társának akart segíteni a 2 méteres hal kihúzásában – írta a Kronen Zeitung című osztrák lap. Az állat két órán át körözött a csónak körül, majd mozdulatlanná dermedt. A horgász ekkor dobta le a zsineget a három méter mély vízbe, de igencsak meggyűlt a baja a hallal, az a lábába harapott, és magával rántotta a vízbe.

A megtámadott férfi végül csak rúgásokkal és ütésekkel tudott megszabadulni a harcsától, lábán a seb erősen vérzett, a hal pedig elmenekült. „Évente negyven harcsát fogok, de ilyet még soha nem éltem át” – mondta a ternbergi horgász.

Ismeri a történetet, tényleg ilyen harapós a harcsa?

Olvastam a Kronen Zeitungban, hogy egy osztrák horgász segíteni akart társainak, akik már órák óta fárasztottak egy nagy harcsát a Győr közeli péri tavon. A hal feltehetően egy víz alatti tartásba kavarodott és a horgász búvárként lemerült a vízbe zsinór után, hogy kiszabadítsa a halat. Amikor ki akarta emelni, a hal átfordult rajta és a combján megharapta. Először kételkedtem a hírben, de aztán láttam a képet a horgász lábáról, s azok a nyomok valóban jellegzetes harcsaharapást mutatnak. Az már egy másik történet, hogy azóta újabb cikkek születtek, s már-már cápatámadásról írnak, meg hogy a harcsa lehúzta a víz alá a férfit. Ez persze jó reklám a péri tónak, meg azt is írták, hogy tavaly ott 104 kilós harcsát fogtak, de azt nem jelentették be a Magyar Horgász lapnak, mely évtizedek óta vezeti a hazai rekordlistát. A ragadozó halak, különösen a termetesebbek agresszívabbak. Így, ha ki akarják őket fogni vagy a horgot kivenni a szájukból, akkor támadhatnak. Viszont nem ugranak ki a vízből és nem vetik rá magukat a békésen fürdőzőkre. Egyébként a profi horgászok épp ezért a nagyobb harcsákat csak kesztyűvel vagy vágóhoroggal emelik ki a vízből.

Az osztrák férfi orvoshoz fordult, ilyen veszélyes a harcsaharapás?

El kell látni a hasonló sérülést, mert a vízben sok baktérium van, a nyílt seb elfertőződhet, ezért is kapott a horgász tetanusz injekciót.

A magyar tavakban ilyen méretes harcsák úszkálnak?

Főleg a nagy vizeinkben, a Tiszában, Dunában, Balatonban nőnek tekintélyes nagyságúra. Tavaly például a Velencei-tavon fogtak egy 230 centis, 97 kilós harcsát. Nos, ebből is gondolom, hogy a mostani két méteres harcsa nem lehet több 80 kilósnál. Mázsálni nem tudták, hiszen a horgászok a baleset után elvágták a zsinórt vagy az szakította el, tehát a hal elment. A magyar abszolút rekord egy 112 kilós harcsa, amit 2004-ben fogtak a Heves megyei Ecsédi tóban.

A német vagy francia lapok néha írnak csukatámadásról.

Valóban, a mély vizű nyugat-európai tavakban igen ritkán előfordult, hogy nyáron egy nagy testű csuka fürdőzőt harapott meg. A 10-15 kilós csukák védik a területüket, ezért történhetett ilyen eset. Hazánkban hasonlóról nincs tudomásunk. A harcsák is haraphatnak védekezésül, ha zsákmányul ejtik őket. Egyébként Vásárhelyi István írja a harcsáról szóló könyvében Molnár János halászra hivatkozva, hogy „nem az első esetem, hogy nagyobb harcsák megharaptak, a csapóhorogra akadt harcsa hímje nem egyszer utánakap az ember kezének, sőt volt rá eset, hogy a mezitlábamat is megharapták.”
Forrás: origo.hu