Küldetés: Horogra akasztani a világ legnagyobb pontyát, amely egy Magyar bányatóban él

Küldetés: Horogra akasztani a világ legnagyobb pontyát, amely egy Magyar bányatóban él
Az ismert brit horgászok, Tom Dove és Neil Spooner világrekorder pontyokra vadásznak, ezt pedig évek óta nyomon követi egy filmes stáb, hogy mi is láthassuk a kísérletezéseket, és okulhassunk abból, ami tanulságos lehet. Az Óriásponty című dokumentumreality a Viasat Explore kalandcsatornán látható, a 2023. április 1-jén 21:00-kor elstartoló 7. évadban pedig Franciaország, Spanyolország és Olaszország mellett Magyarországra is ellátogatott a stáb, hátha nálunk fogják ki a lehető legnagyobb királypontyot. Cikkünkben megnézzük, mit tapasztaltak hazánkban a srácok!

A világ legnagyobb pontyai és az ő magyar hazája

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Nemesvita mellett található egy 10 hektáros bányató, amelyben 1962 és 2004 között intenzív kavicsbányászat folyt, azóta viszont a horgászok paradicsomává vált, és bizony a világ minden részéről érkeznek ide kalandvágyó sporthorgászok – főleg 2018 óta, amikor is egy holland horgász horgára akadt a világ legnagyobb pontya.

November 23-án kora reggel Michel Schoenmakers úgy állt neki a horgászatnak, mint minden egyéb napon. Előbb elintézte az etetést, majd felállította a botokat, a kampókra pedig a saját fejlesztésű bojliját helyezte fel. A kapás nagyjából reggel 9 óra magasságában érkezett, és Schoenmakers azonnal érezte, hogy egy jókora hal akadt a horgára – hogy mekkora, azzal csak akkor szembesült, mikor félórányi kőkemény fárasztás után végre kiemelhette őt. Gyorsan felállította a tripodját és a mérlegét, és nem hitt szemének: a tükörponty 130 cm hosszú volt és 51,2 kg-ot nyomott. Ez pedig világrekord. Miután a horgász képekkel és videókkal alaposan dokumentálta a zsákmányt (amely egyébként kiváló állapotban volt), visszaengedte őt a tóba. Tom és Neil abban bíznak, hogy ők lesznek azok a szerencsések, akik ismét kifoghatják.

Nem mindegy, mikor és hogyan mész rá a világ legnagyobb halára
Az Óriásponty brit párosa mögött már sokévnyi horgászmúlt van, de még soha nem utaztak akkora pontyra, mint a bányató bestiája. Egyáltalán nem mindegy, hogyan vállalkoznak a feladatra. „Azt már megtanultuk, hogy Magyarországon a legtöbb tóban rengeteg a ponty – kicsik és nagyok egyaránt. És ha szeretnénk a kicsiket elkerülni, akkor nem szabad túl sok kis csalit használnunk, úgyhogy nagyobb, 20-26 millis bojlikat használunk. Sőt, a keverék, amit bedobunk, csak 70-80%-ban bojli. Így remélhetőleg elkerüljük a kis halakat” – magyarázta Tom a csaliról.

Tom és Neil a rekordkísérletet késő tavasszal, a szaporodási időszak előtt ejtették meg, amikor a pontyok szépen felhíztak már – ugyanakkor ez az időszak kockázatos is, hisz ha a hőmérséklet túl gyorsan emelkedik, akkor a kisebb halak hamarabb raknak ikrákat, így a pontyoknak lesz elég természetes zsákmányuk. „A korai meleg pedig magukat a pontyokat is beindíthatja, márpedig akkor csak egy dolog jár az agyukban” – teszi hozzá Neil.

Neil több botot és háromféle csalit használ: egy 26 milliméteres bojlit, egy kis hóembert, rajta egy kis mandulával, valamint egy izotóniás pelletet, mivel soha nem lehet tudni, mire figyel fel egy ponty. A páros egyébként a munkamegosztásban hisz: a tó több partszakaszát is kipróbálják, és míg egyikük a nyílt részen kísérletezik, addig a másik a partmenti sekélyes részbe dobja be a szerelékeit.

Tomnak és Neilnek nem is kell túl sokat várnia a kapásra: előbb egy 21 kilós, majd egy 14 kilós pontyot fognak ki, sőt, egy amurt is, habár azt egyikük sem szereti, mivel akkor hajlamos kapálózni, mikor már épp kiemelnéd. A lényeg a lényeg: a halak éhesek. De aztán valahogy elmarad a kapás – van úgy, hogy egy egész nap eltelik anélkül, hogy a halak harapnának, ráadásul napról napra melegszik az idő… Aztán két alkalom is adódik, amikor valami nagy harap rá a csalira, hogy aztán erejét kihasználva meglógjon! Hogy sikerül-e végül 50 kilós halra találni, az kiderül az Óriásponty epizódjaiból, április 1-jétől szombatonként 21 órakor a Viasat Explore műsorán.