Mi lesz veled Feneketlen-tó ?

Mi lesz veled Feneketlen-tó ?

A Fővárosi Önkormányzat érthetetlen módon nem hosszabbította meg a Feneketlen-tó gondozásáról szóló szerződést, így a tónak jelenleg jogi értelemben nincs kezelője, és gondozását sem látja el senki – közölte Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus szerdán.

Felidézte, hogy 2009. december 31-én járt le a Fővárosi Önkormányzat és a Feneketlen-tavi Horgász Egyesület szerződése, amit érthetetlen módon a főváros nem hosszabbított meg. Ebben vállalta korábban az egyesület a tó és közvetlen környezete gondozását, így például a szemétszedést, a stégek állapotának megóvását, a nádvágást, a kerítés folyamatos javítását. Január óta azonban ezeknek a feladatoknak nincs felelőse – mondta. Hozzátette: mivel az egyesület már nem kezelője a tónak, ezért külön engedélyt kellett kérnie a szükséges nádvágásra is. Az engedély azonban olyan lassan született csak meg, hogy a napokban kezdték el a munkát, holott akkor kellene végezni, amikor jég van a tavon.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a főváros XI. kerületének polgármestere csak ígérgeti a Feneketlen-tó vízpótlását, de két éve semmi sem történik az ügyben. Ismertetése szerint a tó évek óta minden télen habzik, így idén télen is. A két évvel ezelőtti radikális vízszintcsökkenés és habzás idején kipusztult a tó szinte teljes halállománya. Molnár Gyula (MSZP) újbudai polgármester akkor megígérte a tó vízpótlását, ami a zöldhatóság szerint is használna a tónak, hiszen hígítaná a szennyezett vizet, azonban azóta „nem juttatott egy vödör vizet se a tóba”.

A kereszténydemokrata politikus – utalva az egyesület véleményére – közölte: az egyesület két alkalommal küldött talajmintákat a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal laboratóriumaiba. Ezek alapján megállapították, hogy a tó környékén fokozott a pétisó jelenléte. Ez okozhatta tehát a habzást, a műtrágya szivárgott be a csökkent vízszintű tóba. Hozzátette: ugyanakkor a vízszint csökkenésének pontos okát továbbra sem tárták fel. Különböző álláspontok szerint a környékbeli mélygarázsok, a metróépítés vagy a tó természetes életciklusának változása állhat a vízszintcsökkenés hátterében.

Rétvári Bence kitért arra is , hogy a Feneketlen-tó fővárosi önkormányzati tulajdonban van. 1994-ben merült fel, hogy átadják a kerületnek, de a procedúra azóta húzódik. Mint kifejtette: jól mutatja a fővárosi önkormányzat működésképtelenségét, hogy a tó és park állapotának javítása másfél évtizede egy jogi helyzet rendezésére vár. A tervek már évek óta megvannak, maximum 1,5 milliárd forintot tennének ki a költségek. Szentimreváros eddig csak ígéreteket kapott a kerület MSZP–SZDSZ–MDF-es vezetőitől, de ezeket tettek nem követték, ezért itt az idő, hogy változás történjen – zárta állásfoglalását a fővárosi politikus.

Forrás: MTI