Veszélyes Humboldt-kalmárok

Veszélyes Humboldt-kalmárok

Az akár 1,8 méteres hosszt és 45 kilogrammos súlyt is elérő ragadozók nem először tűnnek fel az amerikai partok mentén. Legutóbb 2009 nyarán bukkantak fel Dél-Kalifornia partjainál, s az akkori híradások szerint több búvárt is megtámadtak. A mostani hírek inkább a sportpecásokról szólnak, akik péntek este óta százszámra fogják ki a tinta kifecskendezésével védekező puhatestűeket a kaliforniai Newport Beach térségében. A többnyire 9-27 kilós kalmárok múlt héten tűntek fel az amerikai partoknál.

A Humboldt-kalmárok eredetileg Dél- és Közép-Amerika magasságában, a tenger hűvös mélyének sötétjében élnek. A kutatók nem tudják, hogy mi válthatta ki az állatok tömeges vándorlását. Lehetséges, hogy zsákmányukat – főleg halakat – követve jutottak el új területükre. Az utóbbi években – például 2002-ben és 2005-ben – is volt példa nagyobb invázióra. Egyes tudósok azonban azt sem tartják kizártnak, hogy a kalmárok időközben állandó jelleggel megtelepedtek a dél-kaliforniai partok előtt.

A Humboldt-kalmár (Dosidicus gigas) főképpen sötétben tevékeny, vörös színét villámgyorsan fehérre képes változtatni. Pengeéles, igen kemény csőre biztos halált jelent zsákmányának. Az óránként akár 25 kilométeres sebességgel úszó kalmárok nem ritkán ezres csapatokban vadásznak.