Lápi póc – Umbra krameri

Lápi póc – Umbra krameri
A lápi póc (Umbra krameri) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a csukaalakúak (Esociformes) rendjébe, a pócfélék (Umbridae) családjába tartozó védett faj. A hűvös, tiszta vizű mocsarakban, tőzeggödrökben, lápokon, növényzettel sűrűn benőtt alföldi tavakban fordul elő, kifejezetten kedveli a mocsarakban húzódó, keskeny csatornák növényzettel borított oldalát. Kistermetű ragadozó hal, teste kismértékben nyújtott, enyhén zömök, oldalról lapított. Hátúszója a test hátsó részén helyezkedik el, alatta található a has és az alsó úszó, a farokúszója a hazai fajok többségétől eltérően szabályosan lekerekített. A fogazata apró fogacskákból álló kefefogazat. A mocsári életmódot segíti elő a kiegészítő légzőszervvé alakult úszóhólyagja. Testszíne segíti elő a rejtőzködő életmód folytatását és a lesből történő támadást.

Természetrajzi füzetek - 1881. V. kötet - Herman Ottó
Természetrajzi füzetek – 1881. V. kötet – Herman Ottó

A lápi póc (Umbra krameri) legerősebb ismert magyarországi állományai a Kiskunságban, a Hanságban, a Kis-Balaton térségében, valamint a Tisza mentén fordulnak elő. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén két olyan víztér is van, ahol országos szinten is jelentős populációja él: a Hejő-főcsatornában és a Rigós-csatornában. Ezen állományok természetvédelmi jelentőségét emeli, hogy mindkét élőhely természetközeli állapotú, így a populációk helyzete kedvezőnek tekinthető.

A faj hazai állományai napjainkra egymástól nagy távolságokban, nagyon elszigetelten maradtak fenn, így közöttük a szaporodás lehetősége, ezáltal pedig a szabad génáramlás sem biztosított. Ezek a szigetszerű közösségek nagyon sérülékenyek, és rendkívül érzékenyen reagálnak minden, az élőhely fizikai-kémiai, vagy biológiai állapotát befolyásoló változásra.

A lápi póc rövid életű és gyors fejlődésű halfaj. Ívási időszaka április-májusban van. Az ivarérett példányok színezete élénkebbé válik Első életévében testhossza elérheti a 4-5 centiméteres hosszúságot. Az ivarérettséget korán már kétéves korában eléri. Harmadik életévében a legfeljebb tíz centiméteres maximális hosszúságra is megnőhet, de négy évnél tovább nem él. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.