A multizásról egy kezdőtől…

A multizásról egy kezdőtől…
Szeretném megosztani veletek a multizással kapcsolatos tapasztalataimat. Tudom, hogy egyre többen érdeklődnék a téma iránt, de sokan túl bonyolultnak gondolják. Gyakran a tapasztaltabbak erre még rátesznek egy lapáttal.

Hogyan kezdjünk hozzá? Mindenekelőtt kell egy multiorsó. Sajnos ezeknél az orsóknál valóban úgy van, hogy minél fejlettebb technika van benne, annál könnyebb dobni vele. Ez a kezdőknek nem túl jó hír, hiszen ki akarna egy rakat pénzt beleölni mikor még azt sem tudja, hogy tetszeni fog-e neki. Én egy használt, de igen jó állapotú Daiwa Megaforce orsót választottam. A bot egy Abu Ruby Crest 12-25 gr-os bot lett. Botot nem fontos vásárolni, a dobás gyakorolható hagyományos bottal is. Azért azt mindenképpen elmondanám, hogy a revolvernyeles bot természetesen kényelmesebb.

Sajnos senki nem volt a közelembe aki multizna, így magamra voltam utalva, illetve volt egy Benyhe János cikk és egy Rapala videó ami a segítségemre volt.

Először nézzük az orsót és a beállításait. Az én orsóm mágnesfékes 0-10-ig állítható az erőssége. Az első alkalmakkor érdemes a legerősebb fokozatot beállítani. Ezenkívül van még egy tengelyfékünk, amit a csali súlyához kell beállítani. Sok „okos” tanácsot olvastam a neten, amik igen sok gubancot okoztak. Benyhe János cikkében olvastam, hogy Ő úgy állította be a tengelyféket, hogy a vízszintesen vagy egy kicsit magasabban tartott botnál, ha lenyomjuk a szabadonfutó kapcsolót akkor nagyon lassan induljon el a csali némi spiccmozgatás segítségével. (A profik most lehet, hogy kinevetnek, de ez is segít megakadályozni a gubancot és ha már ráéreztünk a dobás technikájára akkor lehet rajta finomítani.) Ami még fontos, hogy először viszonylag vastag 30-as, 35-ös új zsinór kerüljön rá. Tökéletesen megfelel bármelyik olcsó termék, de valóban új legyen.

Valahol olvastam, hogy lehet használt is, de ez nem igaz. A monofil zsinórnak olyan memóriája van, hogy ha az előzőleg peremfutó orsón volt, az csak gubancot termel nekünk. Ezenkívül, ha az elején sok gubancot dobunk, egy idő után érdemes ezt a részt levágni, ne okozzunk nekünk problémát a jövőben.

Elérkeztünk a dobás mikéntjére, amit sokan a multizás rákfenéjének tartanak, de korántsem bonyolult. Sokaknak elmegy a kedve a gyakorlástól mikor nem tudnak 10 esetleg 15 méternél messzebbre dobni.

Kezdjük ott hogy miért is dobunk gubancot? Sokan azt gondolják, hogy a nem megfelelő orsóbeállítás a gond, de ez sokszor nem így van. A gubancnak és a rövid dobásnak a leggyakoribb oka maga a nem meg megfelelő dobástechnika. Gubanc akkor keletkezik, ha a műcsali nincs elég ideig a levegőben, a csali már vizet ért, de az orsó a lendület miatt még adagolná a zsinórt. A dobófék próbálja korrigálni a hibát, de olykor számára ez lehetetlen küldetés. Ha megtaláljuk a megfelelő dobástechnikát alig lesz gubanc még jóval szerényebb mértékű dobófék beállítás esetén sem.

Megpróbálom leírni a dobás menetét. A fej feletti dobást el kell felejteni, rendszerint gubanc a vége. Fontos, hogy ne erőből, hanem lendületből dobjuk. Ami nekem bevált az, hogy a lábam elől kb. 8 óra irányából indítom a dobást és fej mellé húzom kb. 2 óra irányába, majd a holtpont elérése után lendületből indítom a dobást 11 óra irányába. A lényeg, hogy szép ívben menjen a csali, ne vágjuk le magunk elé.

Természetesen még az elején szabadonfutóvá tesszük az orsót és az ujjunkkal fogjuk le a dobot. A dobot kb. ugyanakkor engedjük el, mint mikor a peremfutóval dobunk, tehát a legfontosabb hogy jó legyen a dobási szög. A vízbeérkezés előtt érdemes lefogni a dobot, így nem tud felesleges zsinór lefutni a dobról. A másik fontos dolog, hogy ha azt érezzük, hogy nem lett jó a dobás azonnal fogjuk le a dobot, nagy gubancokat úszhatunk meg.

Mivel is dobáljunk? Nos én most egy réten gyakorolok, mivel az összes víz be van fagyva a környéken, ezenkívül még nem váltottam engedélyt sem. Sokan azt javasolják, hogy ólommal kezdjen el dobálni az emberke, de én ezt nem javaslom. A véleményem az, hogy olyan súllyal gyakoroljunk, mint amit használni si fogunk.. Én egy 7 cm-es wertikális woblert (kb. 18 gr) és egy 18 gr-os twisterfejet (rajta egy sárga twisterrel, hogy lássam) használok. Előbbit betekertem celluxszal, hogy ne sérüljön utóbbinak visszahajlítottam a horgát, hogy ne akadjon el.
Fontos, hogy az elején még ne a pontos dobásra ügyeljünk, úgysem fog elsőre menni, gyakorolni, horgászni kell, és meglesz a pontosság is.

Ha valakit érdekel a multizás, én csak azt tudom mondani, hogy próbálja ki. Nagyon kényelmes használni, és nem megtanulhatatlan a dobás sem. A felszerelés beszerezhető használtan is, így azért már többeknek elérhető lehet. Ráadásul használtan igen nyomott áron lehet őket eladni, ami eladáskor ugyan hátrány, de azoknak akik ki szeretnék próbálni előny. Sajnos a magyar nagykereskedők elég szerencsétlenül viszonyulnak a multis cuccokhoz, még mindig nem igazán azon vannak, hogy azt vehessük meg amit szeretnénk.

Üdv mindenkinek! És multira fel!!