A horgászorsóMint sok egyéb zseniális találmányt - ezt is a kínaiaknak köszönhetjük. Közel 800 éves kínai fametszeteken már megjelent a horgász, kezében a horgászorsóval. Ez a korai szerkezet nem sokban különbözött a 150 évvel ezelőtti Nottingham típusú orsótól. Fából készült, tekerőkarral rendelkezett és horgászbotra erősíthető volt. Ha jobban belegondolunk, az orsó használata - eleve azt feltételezte hogy a boton legalábbis egy véggyűrű van.

Európában a horgászorsó csak a XVI. században jelent meg. A funkcionálisan egyszerű fa szerkezet az évszázadok során óriási átalakuláson ment át. Szinte műszernek számító réz-acél-nikkel remekművek készültek már a XVIII. században is. Ezek az orsók az igényes - pisztráng és lazac horgászok körében lettek népszerűek. Ezeket a finom szerkezeteket már órások vagy műszerészek készítették.

Az 1900-as évek elején felmerült az igény a kemény zsinórvezetőre az áttételre és a fékrendszerre. Megjelentek az első multiplikátoros orsók. A mai peremfutó orsók elődje a Skót Malloch orsó (melynek dobja 90 fokkal már elfordítható) és az Angol Illingworth orsó mely már forgó zsinórvezetővel rendelkezett. Érdekes, hogy sok évtizednek kellett eltelnie, mire a horgászok félretették a tárolóorsókat és áttértek a szokatlan, de könnyen kezelhető peremfutó horgászorsóra.

A horgászorsó


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......