Újra van viza a DunábanTöbb millió éves halfajt telepítettek a Dunába. A viza valaha őshonos volt Magyarországon, de a XX. század elejére a túlhalászás és a vízszennyezés miatt teljesen eltűnt. A hosszúkás, ragadozó halfajta kifejlett példánya több méter hosszú is lehet és elél akár 100 évig is. Budapesten, a Viza utcánál vasárnap 100 kishalat engedtek a Dunába. Azt remélik, hogy 10-15 év alatt újra elszaporodik a magyar folyókban.

Simogatni is lehet őket, annyira szelídek. Részben ez lett a vesztük a XX. század elején a vizáknak. Nincs veszélyérzetük, ezért ezt a halfajt lehet a legkönnyebben kihalászni.

Vasárnap nem kifogták, hanem elengedték a kis, 4 hónapos halakat. Összesen 100 példányt úsztattak a Dunába. Egy-egy vékony narancssárga cérnát raktak mindegyikbe, hogy később beazonosíthassák őket.

"Ez a 100 viza nem fogja megváltoztatni a Duna halösszetételét, csak majd ha megindulnak a komolyabb telepítések, kutatások, a szaporodási helyek felújítása. A vízminőség már megfelelő, megépült a csepeli szennyvíztisztító, tehát a vízminőség már nem oka annak, hogy itt ne lehessen hal" - mondta Rideg Árpád haltenyésztő.

Ha a jövőben még több vizát engednek szabadon, és azok szaporodni is kezdenek, akkor van esély arra, hogy a vizák újra meghonosodjanak a magyar vizekben.

"Ezt a programot kellene majd folytatni, ehhez szeretnénk majd minél több feltételt megteremteni" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A kormány egyelőre csak szavakban támogatja a viza újrahonosítását, a 100 kishal több mint egymillió forintos telepítési költségét teljes egészében a haltenyésztő állta. Rideg Árpád azonban bizakodik, azt mondta a miniszter megígérte neki, hogy jövőre már állami pénz is jut a viza telepítésre.

A vizák több mint 100 évig is elélnek és akár 3-4 méteresre is megnőhetnek. Az egyik legnagyobb példányt Oroszországban fogták ki, amelyben 240 kiló ikra volt. Nálunk azonban tilos vizát horgászni, ugyanis szigorúan védett fajnak számít.

Forrás: rtlklub.hu

Újra van viza a Dunában


Címkék:

Az elgondolás kitűnő! Egy a

Az elgondolás kitűnő! Egy a bökkenő! Nincs, vagy nagyon kevés a halőrzés, a fővárosi Duna szakaszon. Előbb szerintem a halőrzés problémáját kellet volna megoldani és csak utána telepíteni ezeket a királyi halakat. "Azt remélik, hogy 10-15 év alatt újra elszaporodik a magyar folyókban." 100 db halról beszélünk. Nem hiszem, hogy ezt a 10-15 évet átélik. Csak reménykedni tudok, hogy valóban elszaporodnak és újra fogható lesz a Viza a Dunán.

Volt a retek klubbon a

Volt a retek klubbon a hiradóbais.

A második viza-kecsege

A második viza-kecsege telepítés a Szigetközben lesz 22-én 16 órakor Vének község határában.
31 db megjelölt 4hónapos viza és 30 db 4hónapos kecsege kerül kihelyezésre

Na, ha ezek a szerencsétlen

Na, ha ezek a szerencsétlen kölyökvizák horogra kerülnek, biztosan hazaviszik őket a koca-pecások, 100% hogy összetévesztik őket a kecsegével.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil