Nemzetek Horgász VilágjátékaiAz idén Olaszországban rendezték a Nemzetek Horgász Világjátékát - ami kicsit hasonlít az olimpiához, mivel ezt is négyévente rendezik meg. A nagyszabású nemzetközi versenynek szinte az egész ország otthont adott: volt aki a tengerparton, akadt aki az Alpokban fogott botot a kezében. Közel 50 országból több mint 2500 horgász tette próbára a tudását. Több kategóriában, a horgászat minden válfajában versenyt rendeztek. A magyar válogatott pergetésben nevezett. A pergető vb-t a Pó folyón rendezték, Boretto-i központtal. A versenypálya 50 km hosszú volt. A magyar pergető válogatottat a Péli Zoltán-Szegedi György, (Budapest) valamint a Kállai Péter-Dávid Ferenc (Gyöngyös) párosok alkották (két páros, két csónak alkotott egy válogatottat, a pontjaik összeadódtak). Csapatvezetőként és tolmácsként a sporthorgász életben ismert szombathelyi Pankotay Gellért is résztvevője volt a világjátékoknak - 11 ország pecásaival egyetemben.

A verseny helyszínén, a harcsáiról híres Pó folyón nem a legjobb hírek fogadták a csapatokat, ugyanis nagyon alacsony volt a vízszint, ami nem kecsegtetett jó fogással, főleg azoknak akik a harcsára alapozták a taktikájukat. A magyarok az itthoni felkészülésükben a balinra, valamint a süllőre helyezték a hangsúlyt - és ezt a szálat vitték tovább a Pó folyón is. A résztvevők egy jelentős része viszont bízva a Pó harcsáiban, ezen halfajra pergetett és váltogatta a műcsalikat. A magyar csapat Pankotay Gellért vezetésével úgy határozott, hogy az első tesztek alapján a balin marad a versenyhal és bónuszként a beeső harcsa, de erre külön nem készült a csapat. Az első - 8 órás - forduló végén a magyarok a dobogó második fokáról várták a folytatást. A másnapi fordulóban semmi kockázatot nem vállaltak: mind a két páros az alsó halban gazdagabb szakaszra ment és ott horgászott balinra. Ez a taktika pedig remek sikert eredményezett, a magyar válogatott ugyanis világbajnoki címet nyert. Sőt, mivel egyesben, pontosabban, csónakonként is hirdettek győztes, itt is összejött a magyar diadal: a Péli-Szegedi páros bizonyult a legjobbnak.

- Közel 45 éve horgászom, sport és üzleti kapcsolataim miatt pedig majdnem 20 éve járok Olaszországba - tudtuk meg Pankotay Gellérttől. - Mivel a Magyar Horgász Szövetség sem szövetségi kapitányt, sem csapatvezetőt nem nevezett ki a válogatott élére, így a négy sporthorgász - bízva a horgásztudásomban, az olaszországi tapasztalataimban, a nyelvtudásomban - engem kért fel vezetőnek. Örömmel vállaltam a feladatot, hiszen az ember nem minden nap vehet részt egy ilyen rangos eseményen. A srácokkal már három héttel a vb előtt kimentünk a helyszínre, 50-60 órát horgásztunk a Pón, és ezen eredmények alapján dolgoztuk ki a taktikát - amit közvetlenül a vb előtt itthon tökélyre fejlesztettünk. Bevallom, nagyon élveztem, hogy ezúttal nem a csónakban, hanem egy új szerepkörben kellett helyt állnom. A sikerünk egész komoly visszhangot váltott ki, hiszen a Világjátékok történetében még soha nem került egy helyre az egyéni, és a csapat arany. Az örömünket csupán az rontja el kicsit, hogy míg az európai média egyből megtalált minket az aranyérmek után, addig itthon alig foglakoztak a sikerünkkel. A honi szövetségtől talán egy dicsérő, méltató táviratot csak megérdemeltünk volna. Főleg azért, mert a szövetség anyagilag alig járult hozzá a részvételünkhöz - zárta szavait Pankotay Gellért.

Forrás: vasnépe.hu - Tóth GáborCímkék:

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......