Új horgászrend a Balatonon: az ár a régi, de csak száz hal foghatóNem változik a balatoni területi horgászengedély ára 2015-ben, jelentette be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.; az idei évre szóló jegyek egyébként január 4-ig érvényesek. Változik ugyanakkor a horgászrend, a legfontosabb, hogy egy horgász egy évben maximum száz nemes, azaz méretkorlátozás alá eső halat vihet haza a jövő évtől.

Szári Zsolttól, a nonprofit zrt. vezérigazgatójától tudjuk: harmincmillió forinttal nőtt a társaság bevétele a horgászjegyek értékesítéséből, azaz „nő a pecások bizalma a halászat leállítása óta”. A halgazdálkodási cég vezetője szerint három év kell ahhoz, hogy a fogásokon jól kimutathatóan meglátszódjon: már csak a pecás foghat ki halat a Balatonból.
Az új horgászrend segíti a gyermekhorgászokat, korlátozza viszont a vitorlásról történő pecázást; utóbbi tevékenység csak területi engedély birtokában végezhető. S tervezik, hogy teret nyitnak a Balatonon is a bojlis horgászatnak; ez az Angliából elterjedt, jobbára a nagytestű pontyokra menő „fogd ki és dobd vissza” jelszavú horgászat.

A múlt heti siófoki sajtótájékoztatón hallottuk, hogy „annak érdekében, hogy a zrt. a halutánpótlás biztosítására és a halfogyasztás népszerűsítésére koncentrálhasson”, bővítik a hozzá tartozó tógazdaság-rendszert. Szári Zsolt az MTI-nek azt mondta: a társaságnak jelenleg mindössze negyven hektárnyi tógazdaság van a tulajdonában, és tízszer ekkora területen gazdálkodik, haszonkölcsönbe véve állami halastavakat. A kormányzat képviselőivel előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a társaság tartós vagyonkezelésbe kaphasson több, a Balaton vízgyűjtőterületén lévő tavat, ezzel biztosítva a lakosság és a vendéglátók hallal történő ellátását.

Visszaszorulóban a rapsickodás – erről is a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától hallottunk. – Kevés a tizenkét halőr, de az új törvény segíti a munkájukat – így Szári. – A korábbinál lényegesen szigorúbb büntetési tételek visszatartó erőt jelentenek. Egy év alatt 232 törvénysértési bejelentés nyomán 164 határozat született, 3400 méter illegálisan lerakott hálót szedtek fel a halőrök, ami jóval kevesebb az előző évekhez képest.Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil