Néhány szó a halbeszolgáltatásrólIgen, ilyen is volt...
Érdekes írás a Magyar Horgász 1951. Júliusi számából.

Mindannyian tudjuk. hogy a felesleges halmennyiség beszolgáltatása a soroksári Duna-ági horgászok önkéntes felajánlása volt ás mint ilyen azt a célt szolgálja, hogy ezzel a közélelmezést segítsük elő. Ebben a felajánlásban minden soroksári Duna-ági horgász érdekelve van ás rajtuk keresztül azok a dolgozók. akik nehezebben jutnak halhoz mint azok a horgásztársak, akik - dacára a rossz nyári fogási lehetőségeknek - mégis csak néha napján egy-egy pontyot süllőt vagy harcsát emelhetnek szákjukba.

Így előre megmondhatom azt, milyen lesz a beszolgáltatás grafikonális útja, vagyis azt, hogy ebben az esetben a kollektív szellem hogyan fog kialakulni, ha analizáljuk a kérdést. akkor megállapíthatjuk, hogy a sporthorgászokat két táborra lehet osztani, és pedig:
1. sporthorgászok,
2. húshorgászok tábora,

A sporthorgászok legnagyobb része alapvetően antihalfogyasztó. ami azt jelenti, hogy az általuk kifogott halzsákmányt semmilyen formában sem fogyasztják el, a horgászattal csak sportszenvedélyüknek áldoznak,
a kifogott halakkal nincsenek gyanús mellékgondolataik. Ez a réteg képviseli majd sz önkéntes felajánlók legnagyobb részét már csak azért is, mert eddig is örömmel ajándékozták el azt a halat, amit ugyan kifogtak. Az igazi sporthorgász lelkülete mélyén ott gyökeredzik a valódi és kollektív sportszellem és abban ott lángol a másokon való segítés vágya és az a boldogság, hogy akár a sporttársán, akár máson segítsen akkor, ha azokon segíteni tud. A felajánlás pedig egy ilyen megsegítési akciót rejt magában: adjunk másoknak is abból, amiből nekünk van és néha, valljuk be őszintén még feleslegünk is van!

A húshorgászt már nem ilyen fából faragták. Benne nagy mértékben ott él sz önzés és a kapzsiság szelleme. Náluk körülbelül az a jelszó, hogy ‘- Na már megfogtam az ötödik pontyomat most már nem állhatok meg a nyolcadikig sem és nem is áll meg. Hátizsákját, aktatáskáját degeszre tömi hallal ás a nagy nyári melegben az erős halszagtól körüllengve lép be a fülledt vicinális fülkéjébe. Büszkén, akárcsak Poszeidon a tengeralatti vörös-korall palotájába. A húshorgász majdnem mindig az ellenzék hangját képviseli, mindig tromfol, nincs megelégedve a fogással, a telepítéssel, a leadással, a megállapított határral és általában semmivel sincs megelégedve. De az rá jellemző, hogy a társadalmi munkából lehetőség szerint kihúzza magát, - majd a legközelebb most horgászom, - mondja, viszont elvárja, hogy a klubházban, pihenés közben pálmafalevéllel hajtsák el róla a legyeket, vagy azt, hogy a vezetőség kétemeletes botházat építsen számára, mert horgászás után a botjait lusta szétszedni, viszont a négymétereseket nehezen tudja elhelyezni a tanyán.

Ezek után szögezzük le, hogy most a közellátás megjavításáról van szó és abban nekünk is részt kell venni. Budapest dolgozóiról van szó, azokról a dolgozókról, akikhez mi magunk is tartozunk! A közösség és főleg a sporthorgászoknál fennálló sportbecsület öregbítése érdekében mindannyian vegyük ki részünket a beszolgáltatásból, amivel egy fontos, közérdekű feladat végrehajtásához nyújthatunk segítő, támogató ás főleg sporttársi kezet. Mind a sport, mind a húshorgászok ebben a kérdésben fogjanak össze és szolgáltassák be a felesleges halmennyiségüket azok részére, akik arra náluknál jobban rá vannak szorulva. Mert végeredményben a sporthorgász, ha sokszor nem is, de néha napján hozzájut ahhoz hogy halat egyék, nem úgy, mint azok akik kizárólag a szárazföldön élnek és nagyokat sóhajtanak egy-egy jól elkészített halebéd, vagy halvacsora után.

Thor Ferenc - a Budapesti Sporthorgász Egyesülete titkára.
Megjelent a Magyar Horgász 1951. Júliusi számában.

Néhány szó a halbeszolgáltatásról


Már megijedtem, hogy valami

Már megijedtem, hogy valami új kormányrendelet, de megnyugodtam, az 1951-es dátumot olvasva.

Bakker,én már elküldtem 50

Bakker,én már elküldtem 50 gébet.

éjjen rákosi!!!.... te voltál

éjjen rákosi!!!....
te voltál nékünk apánk....
feleséged anyánk,
de jobb lett volna inkább árvának születni!!!!.....:)))

hát ahogyan elnézem Rákosi

hát ahogyan elnézem Rákosi Mátyás elvtárs pajtás meg mit tudom én még micsoda képét és elképzelem szinesbe hát vörös is kopasz is de hogy mire hasonlít????????

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil