Mostantól sokkal tisztább a budapesti DunaÉrződik a válság: hiába volt hatalmas, 5 milliárd forintos beruházás, hiába tisztít meg naponta négyszer annyi szennyvizet, mint amennyit Debrecen termel, az újpesti szennyvíztelep új, óriási blokkjának átadása minimális felhajtással zajlott. Ha nincs a büféasztalnál kasztanyettázó Wintermantel Zsolt polgármester, az egész unalomba fullad.

Jobb években ökröt vagy sellőt vágtak volna, de költségvetési szigor idején is óriási buli szennyvizesekkel ünnepelni, akik olyanokat mondanak, hogy "a szívemhez közeláll a vízellátás" meg "az egyén és a víz kapcsolata". Volt is okuk örülni, az új, most átadott fokozattal együtt az észak-pesti telep majdnem akkora kapacitású lett, mint a médiában sokkal többet csillogó, híres csepeli tisztító.

A rengeteg betonmedencéből, és vadul kavargó, iszapos vízből álló blokkot, amire a főváros, a Világbank és a Csatornázási művek külföldi kisebbségi tulajdonosa adták össze a pénzt, Tarlós István főpolgármester avatta fel a dögerős napsütésben. Tárgyszerű beszédet tartott arról, hogy a korszerű berendezés a foszfort és a nitrogént vonja ki a vízből, ezek ugyanis a vízi növények tápanyagai, és ha túl sok van belőlük, jön az elmocsarasodás. És hogy a hét pesti és egy budao került szennyét megtisztító telep nem csak a budapestieknek és a magyaroknak épült, hiszen a pozitív hatását a Fekete tenger is megérzi.

Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi helyettes államtitkára mondott pár megrázó szót egyén és víz kapcsolatáról, aztán jött az egyik legígéretesebb budapesti polgármester, az újpesti Wintermantel Zsolt, aki arra célozgatott, hogy ez a szennyvíztelep az egyik legjobb dolog Újpesten, ami azért az öröm pillanataiban is túlzásnak tűnik. Wintermantel az a fajta ember, aki nyilvános beszéd közben egy láthatatlan muffba dugja a kezeit. (A muff nevű téli ruhadarabja gondolok.)
hirdetés

Palkó Györgynek, a tulajdonos Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójának beszédéből annyit jegyeztem fel, hogy "méltán lesz beereszthető a víz a Dunába." A végtermék egyébként elvileg tisztább, mint a pár méterre folyó Duna vize.

Ezután megállapíthattuk, hogy új szelek fújnak a szalagátvágásban is. Fura módon kihalt a nemzeti színű szalag, helyett kék kordonanyag van kifeszítve két oszlop közé.

Ekkor jött az esemény púderrésze. Kerületi öko-kisiskolások kecsegét telepítettek a Dunába, demonstrálandó, hogy ez a kihalás szélén álló, érzékeny halfajta is prímán megél a telep közelében.

Az akció után megállapíthattam, hogy nem szívesen lennék fideszes médiakecsege. Az arasznyi, páncélos halacskákat nagy műanyag dézsákban hozták a partra. Az ökogyerekek, akik láthatólag úgy féltek a kecsegéktől, mintha bengáli tigrist kellett volna kézzel telepíteniük, először nem nagyon merték megfogni a halakat, ezért kaptak pár kék, nyeles hálót. Később már rá mertek markolni a kis tokfélékre, és lelkesen dobálták őket a folyóba, de kemény hal ez, túl fogják élni.

Wintermantel Zsolt ábrándos tekintettel nézte a folyót, mint egy tősgyökeres újpesti csibész, aztán álló helyzetben úgy megtántorodott egy sóderdarabon, hogy azt hittem, beleesik a Dunába.

A telepítést büfé követte az irodaépületben, minden flancolás nélkül. Itt végre az esemény súlyához illó metamorfózist láthatott az értő szem: az eddig petyhüdten viselkedő Wintermantel polgármester a büféasztalhoz lépve előbb életre kelt, majd olyan izgalomba jött, hogy a jobb kezében tartott késsel és villával elkezdett kasztanyettázni.

Újpest urára jól hatott a tápanyagbevitel. A dögletesen meleg teremből való távozás közben, a jól légkondícionált folyóra kilépve azt mondta:

"Miért nem a folyosón ettünk?"

Hatalmas kacajkórus volt a reakció, egy mamelukja pedig álmélkodva megismételte: "Miért nem a folyosón ettünk?" És mindannyian távoztak, nevetve.

Csakúgy, mint mi, egy szennyezés mentesebb, foszfátszegény jövő reményében

index.hu

Mostantól sokkal tisztább a budapesti Duna


Évekig élt Németországban egy

Évekig élt Németországban egy horgász ismerősöm, gyakran beszélt a helyi horgászokkal akik a Rajnán és az Elbán horgásztak. Állításuk szerint 80-as évek elején akkora volt a környezeti szennyezés ezeken a vizeken, hogy gyakorlatilag kipusztult a vizek élővilága és a világon semmit nem lehetett fogni.

Szerencsére ekkor komoly beavatkozások következtek (szennyvíztisztítók építése, partközeli vegyi üzemek áttelepítése, környezetkárosító tevékenységet folytató vállalkozások azonnali bezárása. És láss csodát, a 90-es évek elejére kiheverték a folyók a sok évtizedes sokkot. Soha nem látott halbőséggel hálálták meg az okos emberi beavatkozást.

Hozott haza egy csomó amatőr videó felvételt, amiket ő készített. Ezeken, annyi halat fognak a horgászok, hogy elképesztő, úgy mentek le márnázni vagy süllőzni a folyókra Német sporik, mint nálunk egy tuti halastóra a hétvégi horgászok.

Tömegével fogták a süllőt és a nagy sügereket gumihallal, a békés halazóknak, pedig a márna és ponty olyan biztos volt, mint nálunk a géb a Dunán.

Tehát a tiszta folyó = sok hal..... de, természetes telepíteni is szükséges. (Akár az őshonos halakat is, ha megcsappant az állományuk. Igazából, nem értem például - ha a genetika már a klónozásnál tart, miért nem tudják a halbiológusaink a kipusztuló félben lévő, védett halainkat tenyészteni, majd az élővizeinkbe visszajuttatni ? (leánykoncér, sőregtok, cifra kölönte, stb..)

Természetesen telepíteni NEM

Természetesen telepíteni NEM lenne szükséges, ha van természetes szaporulat és nincs túlhasznosítás.

A kipusztulófélben lévő halak azért ritkultak meg, mert szaporodásukhoz és/vagy korábbi állományuk megmaradásához nem minden feltétel adott. Amíg e feltételeket a korábban megváltoztatott és helyre nem állított élőhely(ek) nem biztosítják, nincs értelme a visszajuttatásnak és így az ilyen céllal végzendő szaporításnak sem (a tenyésztés az egészen más).

Tiszta folyó , sok hal , sok

Tiszta folyó , sok hal , sok halász , de azért remélem nekünk is marad valami horogra való.
Megjegyzem a szobi " halász " barátunk (tudjátok az éjszakai) most cserélte le az autóját Peugeot-ról- Audira és BMW-re, ott már régebb óta tisztább a víz!
Lehet mostmár Újpest alatt is lesz egy-két autó csere a Dunapartot látogató halászoknál?!!!!!!!!
Gondolom ha már a Vizművek ekkora beruházást csinált, hogy eltakarítsa a szennyet, akkor nekünk horgászoknak is kéne már valami szennytisztítót alakítani.

Na de komolyra fordítva : Üdvözlöm és örülök neki, hogy végre megint léptünk a természetvédelem felé egy lépést, hogy mekkorát ez majd elválik.
Azért kiváncsi leszek évek múlva, a szép-tiszta - kéklő Dunára, csak félek a Duna"partot" nem fogjuk tiszteleben tartani.
Lásd: pld. "kisbüdös"

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......