Környezeti katasztrófaA környezetvédő már most nagyon aggódnak a Mexikói-öböl élővilágáért, hiszen köztudott, hogy az ásványolaj súlyosan szennyezi és veszélyezteti a vízi környezet állatvilágát. A halak esetében a szennyezés rárakódhat a kopoltyúra, és ezzel gátolja az oxigénfelvételt, A bőrükre tapadva pedig degeneratív bőrelváltozást okozhat.

A British Petrol brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja műszaki problémák miatt felrobbant, majd múlt csütörtökön elsüllyedt, de sajnos romlott a helyzet a Mexikói-öbölbe, a nem rég elsüllyedt olajfúró toronyból napi 150 ezer köbméter olaj ömlik a tengerbe. Az fúrótorony csapja a mélyfúrás nyitott kérgére csatlakozik a tenger fenéken - az elzárása nagyon nehéz, most a British Petrol mérnökei hatalmas víz alatti kupolát építenek, amelyet a sérült csap fölé akarnak helyezni. Így könnyebb lesz kipumpálni az olajat, és csökkenteni a szennyezést. Közben a Mexikói-öbölben megkezdték az úszó kőolajfolt elégetését, egyelőre csak kísérleti jelleggel. A parti őrség egységei helyi idő szerint tegnap délután a Mississipi deltavidékétől mintegy 50 kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották. A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, amellyel meg akarják akadályozni az olajfolt közeledését Louisiana állam partjaihoz.
Közben a szakemberek távirányítású tengeralattjárókat is bevetnek a csapok elzárására. próbálják elzárni a torony csapját.

Az olajfolt mértéke akkora, hogy még a világűrből is jól látható.

Környezeti katasztrófa


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......