Kínai Lágyhéjú Teknős (Pelodiscus sinensis)Érdekes cikkre bukkantam a Tolnai Népújság 2009.08.24-i számában.

Szokatlan élőlény került kézre a Duna gemenci szakaszán. Egy dunai kisszerszámos halász figyelt fel a hálóban lévő különös teremtményre - olvasható a Békalencsében, a Duna-Dráva Nemzeti Park hírlevelében. A Duna főmedrében, mintegy 3 méteres mélységben lerakott varsában volt egy zöld színezetű teknős is, amilyet még azelőtt sohasem látott. Az állat nem sokkal később el is pusztult.

A nemzeti park szakemberei kiderítették, hogy a hüllő kínai lágyhéjú teknős (Pelodiscus sinensis). A nőstény példány 2,6 kg volt, páncéljának hosszabbik mérete 32 cm és ehhez párosul még a feje és a vastag nyaka, melyek együttesen 23 cm hosszúak voltak. A szakirodalom szerint hazánkban ez a leggyakrabban tartott és tenyésztett ajakosteknős. Neve megtévesztő mert nem csak Kínában honos. Elterjedési területe óriási. Északon felöleli Oroszország zord klímájú Amur-vidékét, ahol az utóbbi időben nagyon megritkult. Kinában viszont szinte mindenütt megtalálható. Koreában, Hátsó-India keleti felében és Japánban is őshonos. Az eset pikantériája, hogy ugyanazon napon a Bajához közeli Duna szakaszon is előkerült egy példány, de mivel igen agresszíven támadott, a halász visszarázta a varsából a Dunába.

Forrás: www.tolnainepujsag.hu

Kínai Lágyhéjú Teknős (Pelodiscus sinensis)


Címkék:

Két lehetőség van :

Két lehetőség van : megszökött egy terráriumból vagy szándékosan eresztették el, hátha meghonosodik.

Véleményem szerint a második

Véleményem szerint a második lehetőség egy kicsit dúrva. Ha ez így van. Emberek nem gondolják végig, hogy milyen ökológiai kárt okoznak (okozhatnak) ezzel. Így is elég nagy kárt okozott a Géb, a Törpeharcsa és a Naphal is. Az Amúrról és a Busákról nem is beszélek. Az Ivacsi tavon lekerítettek egy részt, ahova a nagyobb testű halak (Amúr, Busa) nem tudnak beúszni. Láss csodát, a tóból régóta eltűntnek gondolt tavirózsa azon a helyen virágzik, és gyarapodik. Tehát azon az elzárt területen "visszaállt az ökológiai rend".

Sziasztok! Én is

Sziasztok! Én is gondolkodóba estem a napokban,hogy mit csináljak 3-lágyhéjú tekimmel,mert inenn-onann megmentegettem őket,de már úgy megnőttek,hogy nem tudok megfelelő helyet biztosítani számukra. Amíg el nem olvastam mit írtatok a szabadon engedésükről,azt gondoltam a legjobb volna nekik. Belátom nem. De mégis hogy legyen??? Van ötlet hová tegyem őket? 06307605453

Szerintem a legközelebbi

Szerintem a legközelebbi állatkert szívesen befogadná.

Szia engem érdekelnek a tekik

Szia engem érdekelnek a tekik szívesen örökbe fogadnám őket.

Sziasztok! véletletünk

Sziasztok!

véletletünk tévedtem ide, a fiam is nagy horgász, egy Balaton parti városban élünk, így nem nehéz hódolni a szenvedélyének. Múlt szombaton (2011 augusztus 20 ) felhív, hogy ne ijedjek majd meg, de fogott egy olyan állatot, ami nálunk nem is "él", kivert a víz, mert mindig hazahoz valamit. Elöször aligátor teknősnek gondotla, de itthon utánanéztünk és egy kínai lágyhéjú teknős akadt szó szerint horgora. A hátán a páncélja valamitől megsérült, maga a teknős akkora, mint egy levesestál. Ma kérdezzük meg a hűllő kiállitást, hogy nem fogadnák e be, vagy elmegyünk az állatkereskedésbe. Nem tudom mikor engedhették el, mert elég nagy, az életmódjáról nem tudok semmit, de a telet nem tudom, hogy bírná a szabadban. Felelőtlen emberek vannak, elsőre én is azt gondoltam, hogy egy mocsaras részen elengedem, nem a Balcsiba, de ha más nem lesz elviszem az állatkertbe, hátha ott szívesen látják.

Loran szerint két lehetőség

Loran szerint két lehetőség van : megszökött egy terráriumból vagy szándékosan eresztették el, hátha meghonosodik.
Megszökött, lement a lifttel, felszállt a helyiérdekûre, majd legyalogolt a Duna partra és bánatában vízbe ölte magát?
Tehát marad az elkeserítô 2. verzió..

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......