Balin vagy Ragadozó őn ?Tisztelt Uram!

Egy érdekes dolog foglalkoztat mostanában. A Balatonon horgászom rendszeresen. A horgászokkal beszélgetve egyre többször találkozom azzal, hogy összekeverik a balint a ragadozó őnnel. De nemcsak a horgászok, hanem az egyesületek, sőt a horgász ellenőrök sem különböztetik meg.

Miről is van szó?

Van egy hal amit balinnak hívnak. Herman Ottó szerint ez az ezüstös balin. Latin neve: Blicca aryroleuca A profilindexe 3. Legnagyobb méret általában egy kiló.Nagyon hasonlít a keszegre, azzal a különbséggel, hogy két- két sor garatfoga van.

A másik hal az un. ragadozó őn. Latin neve: Aspius aspius. Profilindexe 4. általában 8-kg. is eléri. Ennek a halnak van az un. sistergő rablása.

Ezt azért tartom érdekesnek, mert a korlátozások között a balin tilalma szerepel, míg a ragadozó őné nem. Ezek az adatok Herman Ottó " A magyar horgászat könyve "ből valók. Melynek elektronikus változatát 2004- ben Németh Ferenc készítette.

Balin vagy Ragadozó őn ?


Címkék:

Blicca argyroleuca = Blicca

Blicca argyroleuca = Blicca bjoerkna = Karikakeszeg

Tisztelt gzogzi ! Ez még nem

Tisztelt gzogzi !

Ez még nem bzonyíitja, hogy a regadozó őnnek balin a neve.

Tisztelt Rostás úr! Értem a

Tisztelt Rostás úr!

Értem a problémát. Annak idején valaki a Ragadozó Őnt elnevezte tévesen Balinnak, amit a magyar nyelv beágyazott. Jelenleg ezt a halat "így ismerjük". Az ezüstös Balint pedig Karikakeszegként. Alapvetően kíváncsi lennék arra, hogyan alakult ki a halaknak az eredeti és a jelenlegi nevük?

Tisztelt Uram! Így már

Tisztelt Uram!

Így már teljesen más, igazat adok Önnek. De ezt kellene megértetni a sok ellenzővel, aki ragaszkodik a régi rosszhoz. Ön az első, aki tudja az igazat. Köszönöm Rosti.

A válasz helyes gzozikám....

A válasz helyes gzozikám....

Brehm szerint - Ezüstös balin

Brehm szerint - Ezüstös balin (Blicca björkna L.)
Az ezüstös balin, balin, dobokakeszeg, jegeskeszeg, tányérkeszeg, Blicca björkna L., mintegy 20–30 cm hosszúságot és legfeljebb 1 kg-os súlyt ér el. Hátán kékes, oldalán ezüstfényes kékes, hasán fehér színt visel. Alsó- és farokúszója palaszürke, mell- és hasúszója a tövén pirosas színű. Hátúszóját 3 és 8, mellúszóját 1 és 14–15, hasúszóját 2 és 8, alsóúszóját 3 és 19–23, farokúszóját pedig 19 sugár támasztja.

Az ezüstös balin a következő fajokkal kereszteződik: dévérkeszeggel (Abramis brama), a Meidinger koncérral (Lenciscus meidingeri Heck.), a vörösszárnyú koncérral (L. rutilus) és a pirosszemű kelével (Scardinius erythrophthalmus)

Karikakeszeg

Tisztelt admin! Ezek szerint

Tisztelt admin!

Ezek szerint van ezüstös balin, de a ragadozó őn is balin névre hallgat?

Tisztelt Rostás úr, manapság

Tisztelt Rostás úr, manapság Balin néven említik ezt a halunkat, de számtalan népies elnevezés is van rá.
Például: fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil