Újra van viza a Dunában

Újra van viza a Dunában
Több millió éves halfajt telepítettek a Dunába. A viza valaha őshonos volt Magyarországon, de a XX. század elejére a túlhalászás és a vízszennyezés miatt teljesen eltűnt. A hosszúkás, ragadozó halfajta kifejlett példánya több méter hosszú is lehet és elél akár 100 évig is. Budapesten, a Viza utcánál vasárnap 100 kishalat engedtek a Dunába. Azt remélik, hogy 10-15 év alatt újra elszaporodik a magyar folyókban.

Simogatni is lehet őket, annyira szelídek. Részben ez lett a vesztük a XX. század elején a vizáknak. Nincs veszélyérzetük, ezért ezt a halfajt lehet a legkönnyebben kihalászni. Vasárnap nem kifogták, hanem elengedték a kis, 4 hónapos halakat. Összesen 100 példányt úsztattak a Dunába. Egy-egy vékony narancssárga cérnát raktak mindegyikbe, hogy később beazonosíthassák őket.

„Ez a 100 viza nem fogja megváltoztatni a Duna halösszetételét, csak majd ha megindulnak a komolyabb telepítések, kutatások, a szaporodási helyek felújítása. A vízminőség már megfelelő, megépült a csepeli szennyvíztisztító, tehát a vízminőség már nem oka annak, hogy itt ne lehessen hal” – mondta Rideg Árpád haltenyésztő.

Ha a jövőben még több vizát engednek szabadon, és azok szaporodni is kezdenek, akkor van esély arra, hogy a vizák újra meghonosodjanak a magyar vizekben.

„Ezt a programot kellene majd folytatni, ehhez szeretnénk majd minél több feltételt megteremteni” – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A kormány egyelőre csak szavakban támogatja a viza újrahonosítását, a 100 kishal több mint egymillió forintos telepítési költségét teljes egészében a haltenyésztő állta. Rideg Árpád azonban bizakodik, azt mondta a miniszter megígérte neki, hogy jövőre már állami pénz is jut a viza telepítésre.

A vizák több mint 100 évig is elélnek és akár 3-4 méteresre is megnőhetnek. Az egyik legnagyobb példányt Oroszországban fogták ki, amelyben 240 kiló ikra volt. Nálunk azonban tilos vizát horgászni, ugyanis szigorúan védett fajnak számít.