Tata Derítő-tó

Tata Derítő-tó
50 évvel ezelőtt a tatabányai szénbányák az Öreg-tó védelme miatt építtették ezt a biológiai szűrőmezőt. Az elsődleges szempont az volt, hogy az Által-ér itt tegye le a hordalékát. Megépítették a ma „magaspart” néven ismert gátat és elárasztották a területet. Akkoriban még nem sokan gondolták volna, hogy ez a tó ilyen sok élményt fog nyújtani a horgászoknak, hiszen ez sokad rangú szempont volt. Szerencsére a fák kivágása nélkül hozták létre, így megmaradt a mederben minden olyan természetes búvóhely, ami kedvelt élőhelye a halaknak. Akkoriban a tóból rengeteg fa állt ki és nagyon nehezen lehetett horgászni. Ennek köszönheti az akadósságát és nagyhal tartó képességét. Ilyen körülmények között volt esélyük a halaknak, hogy kapitális méretűre nőhessenek. Ezek a fák az idő múlásával elkorhadtak és a vízbe dőltek.

A jelenlegi meder rengeteg természetes akadót rejt. Már a 80-as években fogtak a Derítő-tóban 20 kg feletti pontyot, 40 kg feletti harcsát és mindig híres volta süllő állományáról. Mára elsődleges szerepe a horgásztatás, mivel a bányák bezártak, az úszó üledék felfogására, derítésre nincs szükség.

Átlagmélység (ha): 0,5-3
Fenékviszonyok: változó – iszapos, helyenként kemény részekkel
Akadók: látható, közepes akadók
Növényzet: az Átal-ér mentén erdő, a tó körül helyenként parti nád
Halak: ponty, amur, harcsa, csuka, süllő, kárász, dévér, feketesügér, keszegfélék, (ritka: márna, compó)
Telepítés: hetente (szezonban ápr.-okt., ill. nov.-ben 4-500q)
Csónak: csónakbérlés helyben – 12 óra 1200.- FtTerület: 31,6 ha
Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa
Napijegy-vásárlási lehetőség: Tóparti horgásztanya
Elvihető nemes halak száma: 2 db
Elvihető egyéb halak mennyisége: 5 kg
Nappali horgászati lehetőség: napkeltétől napnyugtáig

A Derítő-tó vízutánpótlását a Tatabánya felől – az ma már nem működő erőmű hűtőtavából érkező, így télen már nem meleg Által-ér szállítja, mely a derítést követően egy rohanó csatornaként vezeti el a vizet, majd száz méterrel arrébb, kanyargó erdei folyócskává szelídül. A tó roppant akadós, egyedül közepén van egy kézilabda pályányi tisztább terület, egyébként a látható fák mindent elárulnak. A dél-keleti oldalon nádast találunk, innen nyugat felé haladva fehér kövekkel megszórt, megerősített partot. A vörös kövekkel kirakott part nem annyira sivár; árnyasabb és növények szegélyezik. A nyugati oldalon észak felé menve nemsokára a kifolyót keresztezzük. Innentől egy kis sziget és a víz parti stégházak kínálnak horgászhelyet egészen a tanyáig, majd onnan a keleti part nádasáig.

A parti horgászok számára új horgászhelyeket jelent a közelmúltban megépített fa híd, mely a tanyától indul a víz közepe felé. Csónakból horgászva igazán azok érezhetik előnyben magukat, akik kiválóan ismerik a pályát, vakul belevágni a csónakozásba, nincs sok értelme. A víz egyébként változó mélységekkel rendelkezik: a 30 centitől a 3 méterig, itt ott gödrökkel, de szinte végig fákkal, akadókkal, csökökkel. Az erdőn átrohanó – inkább baktató – folyócskán horgászni nem mindennapi élmény. Akadós akárcsak a tározó, vízbedőlt fák osztják szakaszokra. Szeles időben az öreg fákról letöredező ágak csobbannak a vízbe, de a halak is meg-meg mutatkoznak. Kárászok, bodorkák, pontyok tanyája, de sok más hal is előfordul itt, főleg harcsák és csukák és süllők.

Kíváló bojlizási lehetőség kínálkozik a tározón parti és stéges állásairól. Nehéz terepen, kemény halakkal akadnak össze a pontyhorgászok. A Derítő felső befolyójánál kb. 350 méter hosszú, 50 főig kényelmes versenypálya várja a horgászokat.

A horgászathoz bérelhet csónakot, 1.200 Ft-ért 12 órára. 20 db új, üvegszálas, könnyen kezelhető áll rendelkezésükre. Mivel a tó teljes területe természetvédelmi terület, így autóját csak az erre kijelölt parkolóban tárolhatja. A csomagok behordásához bérelhet kézikocsit 300 Ft-ért 12 órára. A tavon faházak is bérelhetők: 9.000-12.000 Ft-ig 24 órára. Az érkezéstől számítva és a bérlők számától függetlenül. Vannak házak 4-8 személyesig. Nem mindegyik faházban van víz, viszont a központban található több wc (ingyenes) és tusoló: alkalmanként 200 Ft/fő. Mindegyik ház magántulajdonban van, mi csak a szervezésben, takarításban veszünk részt ezért kérünk mindenkit, hogy időben jelezze bérlési szándékát, hogy a tulajdonosokkal egyeztetni tudjuk a konkrét időpontokat!