Magyar horgász film felhozatal…

Magyar horgász film felhozatal…
Érdekes a magyar horgász film felhozatal… Mást se hallunk a tv-ből, csak hogy válság van, és hogy fájni fog. Szerény meglátásom szerint tényleg fájna, ha a filmeken szereplő tippeket, csalikat és felszereléseket a horgásztársadalom minden tagja véresen komolyan venné.

10 kg Sensas 3000 etetőanyag 15100 forint Master Carddal… Platós IFA sofőrrel (annyi felszerelés horgászhelyre juttatásához) 45000 forint Master Carddal, de az élmény megfizethetetlen?! Számomra tényleg az… Elképzelni se tudom, mi lenne szegény horgásztársunkkal, ha nem a saját kis medencéjében kéne bemutatni egy matchbotos felszerelés súlyozását. Bár teljesen megértem, én a jakuzziban szoktam egy pohár pezsgővel a kezemben. Azonban ez valójában csak pénz kérdése, ellenben azzal, hogy a film első 5 percében feltűnik egy fúrógép! Első gondolatom az volt, hogy na jó, bevágtak egy Praktiker reklámot, de nem… Horgászunk nem szeretné megerőltetni két kis kezét, amit megértek, hiszen izomlázzal nehéz horgászni. De könyörgöm, fúrógép?! A következő filmben feltűnik majd Stahl Judit egy turmixgéppel???

Elfelejtve az elektromos kütyüt, máris pofán csap a következő meglepetés… „Tegyünk az etetőanyagba FŐŐŐŐDET!” De ne ám kézzel vakartat, csakis jó minőségű zacskósat! Nem is tudom mitől jobb a bolti a tó természetes környezetében található földnél… Amúgy eltelt már 2 óra a kipakolással és az etetőanyagos barkácsolással, de a botokhoz még nem nyúltunk…Semmi gond, a vágás mindent megold, mivel a következő pillanatban máris kényelmesen elhelyezkedve ül horgászunk, kezében a beállított, felcsalizott bottal.
Az észrevétel még 2009 május havában íródott.

 

Egy érdekes beszélgetés részletét idézném most, mely egy másik horgászportálon zajlott le.

A bojlisok közül nem is az olyan kreatív és tisztességes művészekkel van a baj, akik a bojlis versenyeken vesznek részt. Azok előtt megemelem a kalapomat, hiszen sok esetben a teljesítmény mögött hatalmas tárgyi tudás és innovációk (és legfőképpen tisztességre törekvés) vannak.

Nézzük csak meg, hogy a bojlis technika miáltal is lett nagy?
A horgászbot és kiegészítő gyártók évtizedekig az átlag fenekező horgászon aki 8-9 évig használt egy fenekező botpárt, és 25-30 kg kukoricát használt fel évente, nem kerestek hidegvízre valót sem. Aztán jöttek a kitalálós innovátorok, akik kidolgozták az okosságokat és a tudományt hozzá. Kiderült, hogy lehetséges olyan módszert létrehozni, amivel a pontyokat „ön megsemmisítő létörvénybe” (úgynevezett stoff-ba (ógörög mitológiai fogalom) lehet kergetni. Ezt felismerve, erkölcsi módszerekkel pl. C&R az okozott kárt minimalizálni kellett.
Ez persze nem oldotta meg a drasztikus foszfortúlterhelés problémáját… A bojlis horgásznak a bértavon ezért is kell sokkal többet fizetnie. A horgászipar pedig rátelepedett erre, tele van vele az újság. Mára a régi olcsó fenekező horgász átpozícionálva trendi fejőstehén lett, aki egy komplett nyaralás árát is hajlandó, önként és dalolva áttolni a BOJLI Művek kasszájába.

Minden horgászmódszer árát hosszú távon nem a szerszámok, hanem az üzemanyag (csali, vagyis a bojli) határozza meg. Ez pedig mivel a természet evolúciós csúcsteljesítményével, az élő organikus és nem vízszennyező kagylóval próbál „csinált módon” versenybe szállni, ezért ezt csak hatalmas költséggel tudja. A fehérje drága, a molekulákat újra kivonni a természetből szintén sokba kerül. Ebből a szempontból az aromák szinte részlet kérdésnek tűnnek.

Hogy a módszer durva –e vagy sem szinte részlet kérdés. Viszont az már nem, hogy az ehhez a témához csapódó terepjárós újgazdagok miként viselkednek. A területet, ameddig a szem ellát kisajátítják, mivel a méregdrága etetőanyag beetetése után úgy tekintenek a vízre, mintha megvásárolták volna a vizet is vele. Engem, pergető horgászt például nem egyszer kispuskával próbáltak meglőni, még szerencse, hogy a fémlemez csónakom felfogta a lövedékeket.

Az újgazdag gazemberek többnyire úgy vélekednek, hogy pénz révén a természet ismeretét nélkülözve mások okosságát megvásárolva leigázhatják a természetet. Az itt és most az úr, nem törődnek a természet visszacsapó válaszával, mert addigra beülnek a terepjáróikba és tovarobognak… Hol érdekli addigra őket az okozott következmények?

Kétség kívül ha magadból indulsz ki, akkor jóravaló dolgok sülnének ki a bojli témából, de tudod ez olyan mint, amikor Bulgakov, Mester és Margarita-jában a megfeszítendőre mindenki Barabást kiált egyénileg, de mégis Jézus hallatszik.