Legendás vízi szörnyek nyomába erednek – egy új dokumentumfilmben

Legendás vízi szörnyek nyomába erednek – egy új dokumentumfilmben

Nyílt vizekben való fürdőzéskor gondoltunk-e már arra, hogy vajon milyen élőlények úszkálhatnak alattunk? Ha Cyril Chauquet dokumentumsorozatát – amely magyarul a Szörnyek nyomában (Chasing Monsters) címet kapta – megnézzük, biztosan kétszer is meggondoljuk, hogy megmártózzunk-e bizonyos édes- vagy sósvizekben… A félelmet nem ismerő francia kalandor gigantikus bestiákat keresve járja a világot cápáktól hemzsegő floridai tengerparttól kezdve a brazíliai Amazonasig. Hazánkban 2022. június 18-ától szombatonként 20 órától látható a Viasat Explore csatornán, milyen példányok akadtak az extravagáns horgász botjára.

Cyril Chauquet a forgatás során szembesült megállíthatatlannak tűnő ősi alligátorokkal, birkózott gigantikus kardhalakkal Az öreg halász és a tengerből ismert módszerrel, de találkozott ATLANTI SZIRTI FŰRÉSZES SÜGÉRREL, a világ egyik legnagyobb csontos halával is Floridában. Ez a halfajta akár 2,5 méter hosszúra is megnőhet, a súlya pedig elérheti a 360 kilogrammot. Lapos fejében 3-5 sornyi fog található, de áldozatait (köztük kisebb cápákat) képes akár egyben is lenyelni. Nem egy ijedős állat, akár búvárokra is ráront, így jött Chauquet-nek az ötlet: saját magát használja csalinak, hogy becserkészhessen egy példányt – mindezt egy cápáktól hemzsegő vízben!

Evezzünk át az Amazonashoz… Ha valahol, itt aztán bármi rátámadhat egy emberre, anakondáktól kezdve kajmánokon át a pirájákig. És itt él a világ egyik legnagyobb édesvízi hala, a harcsafélékhez tartozó magányos ragadozó, a PIRAIBA is. A legendák szerint akár 10 méter hosszúra és 600 kilósra is képes megnőni, habár a legnagyobb példány, amit kifogtak, „csak” 200 kilót nyomott. A piraiba a folyó fenekének közelében él és vadászik, nagyon falánk, és egyáltalán nem válogat: a kifogott példányok gyomrában találtak már majmokat, madarakat és kisebb-nagyobb testű halakat is – a vízből ugyan nem jön ki, de előszeretettel fogyasztja a vízbe hullott tetemeket. Chauquet olyan horgászfelszereléssel megy neki a halnak, amelyet egyébként az óceánokban szokott használni, és eközben figyelnie kell az Amazonos többi szörnyetegére is.

Például az egyik legnagyobb halra, amely az őskor óta a Földünkön él, ám mára a kihalás szélére sodródott, az ARAPAIMÁRA (más néven piraruku). Ezt a halfajt egyébként dinoszauruszhalnak tartják, illetve élő kövületként is emlegetik: 23 millió éve gyakorlatilag változatlan formájában él! Igen népszerű a brazil fekete piacon, mivel egy megtermett példányból akár 70 kilogrammnyi színtiszta hús is kinyerhető. Külsejét tekintve leginkább a csukákra emlékeztet, és igazi mindenevő: ugyanúgy támad csigákra, rákokra, teknősökre és halakra, mint amilyen étvággyal fogyaszt gyümölcsöket. Fogakkal nem rendelkezik, áldozatát egyben nyeli le, majd csontozott nyelvével a szájpadlásához szorítja, így töri össze. A felszín közelében él: negyedóránként ki is dugja a fejét, hogy feltöltse az úszóhólyagját friss oxigénnel. És bár a nyugodt vizeket szereti, a Szörnyek nyomában dokumentumsorozatban megmutatja, hogy ő maga milyen típus, amikor bajba kerül…

A Viasat Explore műsorában további izgalmakkal a szinte minden óceánban megtalálható BARRAKUDA fog szolgálni, amelyet Chauquet a világ egyik legkegyetlenebb ragadozójaként titulál, és amely szeret a sekély vizekig kimerészkedni, olykor fürdőzőkre támadni – még jobban érzi magát, ha mindezt rajban teheti…