Kullancs, jaj ne !

Kullancs, jaj ne !
A kullancs – a közhiedelemmel ellentétben – nem a fák lombozatán él. A talaj közeli növényzet az igazi életközege. Amíg nem jut vérhez, addig a bokrok és füvek harmatnedvein tengődik. Ugyanakkor ezek kitűnő leshelyek is! Az erdőn-mezőn közlekedő állatokra és emberekre „rásodródnak”, az éppen pihenőkre pedig „rámásznak”. Életkörülményeikről tudni kell még, hogy nem kedvelik a fényt, a meleget és a szárazságot – azaz az árnyékos, hűvös és nedves csalitos cserjések, főleg vadcsapások a kedvenc tartózkodási helyeik. A telet a kullancs az avar alatt vészeli át. Legrámenősebbek az átmeneti évszakokban. Ősszel energiát kell gyűjtenie a téli álomra, tavaszra viszont elfogy minden tartaléka.

A kullancs eltávolítása
Nem kell pánikba esni és másnap, ünnepek után orvoshoz szaladgálni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a betolakodótól. Ezért lehetőleg magunk segítsünk a bajunkon. A csípés napján viszonylag még könnyű bőrünkről letépni (ujjal, körömmel vagy bicskával). Azonnal pusztítsuk el! Két körmünk között agyonnyomhatjuk. Fontos, hogy a tetemet emésztőcsatornába vagy tűzbe dobjuk és kezet mossunk. A fej beleszakadása egy másik hiedelem forrása. A fej kitinpáncélból van és ha netán bennszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint az apró szálka. Szívóormányán elhanyagolható fertőzőanyag van. Annál veszélyesebb viszont a potroh felszakadása. Akkor szinte biztos, hogy a seben keresztül a fertőzött kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe. Ezért nem szabad tűvel, hegyes vagy lapos végű csipesszel operálni. De a legrosszabb, ha a kullancs kiálló potrohát benyálazva vagy bezsírozva spirálisan tekergetni kezdjük. A megrémült állat egyfelől igyekszik még beljebb ásni magát, másrészt a potroh ingerlése fokozottabb öklendezésre készteti. Szinte pumpáljuk magunkba a fertőzött béltartalmat.

Megszűnt a kullancsirtás az országban
Az Európai Unió szerint ugyanis az emberekre is káros lehet az eddig használt permetszer. Új módszer egyelőre nincs. Új módszer egyelőre nincs, pedig 2 év alatt megsokszorozódott a kullancsveszélyes területek száma Európában. A fertőzéseket terjesztő kullancsok pedig már a belvárosi parkokat is ellepték – számolt be az RTL Híradó. Papírkullancsokkal figyelmeztetik a fertőzésveszélyre az utazási irodák azokat, akik idén nyáron Ausztriába a foci Eb-re utaznak. Közép-Európában ugyanis 10 százalékkal több a kullancsveszélyes terület, mint egy éve. A parkokban tavaly nyáron még irtották a kullancsokat. Az Unió szakemberei szerint viszont a permetszer veszélyes lehet az emberre, ezért betiltották a 31 éve használt szert. Más módszer viszont egyelőre nincsen. Pedig a hosszú meleg nyarak és az enyhe telek miatt évről évre egyre több a kullancs – ezért a kiskertekben is vigyázni kell. A kullancsok terjesztette betegségek ellen csak oltással lehet védekezni, de a szérumok egyre drágábbak. Van olyan, amelyik tavaly óta majdnem a háromszorosára drágult, mert a gyártó lemondott az állami támogatásról. Ha egy 4 tagú család az olcsóbb szert választja, a háromlépéses oltás akkor is körülbelül 24 ezer forintjukba kerül. Budapest parkjaiba – a szakemberek szerint – idén nyáron már nem lehet kullancsriasztó nélkül jönni, mert a kutyák és macskák a belvárosba is behurcolták a vérszívókat.

Kullancsirtás gombával
Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól. Dr. Bózsik Béla Pál, a kullancsok által okozott Lyme-kór elismert kutatója, és a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumának titkára Amerikában hallott előadást arról, hogy patogén gombákat tartalmazó szerrel lehet rovarokat irtani. Ezek a gombák a természetben előforduló rovarölők, megakadályozzák egyes fajok elszaporodását – mondta el Dr. Bratek Zoltán. Az előadás után Dr. Bózsiknak az jutott eszébe, hogy miért ne lehetne ennek alapján a kullancsok irtására alkalmas szert létrehozni, hiszen léteznek olyan patogén gombák, amelyek ezeknél a parazitáknál okoznak betegséget – mondta a kutató. Dr. Bózsik felvette a kapcsolatot a gombák terén szaktekintély Dr. Bratek Zoltánnal, s a 90-es évek végén kezdték a kutatást, amelybe bevonták a Központi Élelmiszerkutató Intézet, és az MTA Növényvédelmi Kutató Intézet munkatársait is.

Először laboratóriumban vizsgáltak különféle patogén gombákat, hogy azok milyen hatással vannak a rovarokra, majd izolálták azokat a gombákat, amelyek a kullancsokat pusztítják el. Legnagyobb meglepetésükre ezek egy-két hét alatt végeztek a parazitákkal. A kutatók által létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy nem okoz kárt a környezetben. A ma is alkalmazott rovarirtó szerek között viszont találhatók olyan fajták, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos „alapkövei”, és irtásuk más állatfajok – például egyes halfajok – pusztulásához vezethet – mondta Bratek Zoltán, és hozzátette, hogy ezért is tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.

A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már alkalmazzák, például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ily módon. Amerikában pedig már elkészült a kullancs elleni irtószer is, s a hipermarketekben bárki megveheti, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony. Még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen, és hány fajta kullancs található Magyarországon, mert a zoológiai kutatások még hiányosak, bár jelenleg is folynak – mondta el a kutató. Az emberekre is nagy veszélyt jelentenek a kullancsok, az általuk okozott megbetegedés az egyik leggyakoribb betegség Magyarországon. Minden ötödik parazita fertőzött a lyme borreliosis-sal, azaz „kullancs-kórral”, s ennyi kullancs még sosem volt. Túlszaporodásuknak több oka lehet a szakértő szerint: például a túl sok vad, a rágcsálók elszaporodása, vagy az erdei legeltetés megszűnése. Dr. Bratek Zoltán szerint, ha megfelelő gyártót találnak, akkor a szert parkokban, turista útvonalakon, táborokban, és nyaralóhelyeken is lehet majd alkalmazni, hiszen nem lesz káros hatással a környezetre, csak a kullancsokra.

És egy hasznos videó a kullancs eltávolításáról, kiszedéséről.

Egy privát tanács – horgászat után feltétlen nézd át magad.