Kis-balatoni vidékKedves Látogató,szeretném bemutatni néhány fotóval a környéket, ahol élek, a Kis-Balaton vidékét.Szeretném népszerűsíteni a természetbarátok( horgászok, túrázók, kerékpárosok) körében ezt a csodálatos zalai részt, hogy egyre többen látogassanak el hozzánk kirándulni. Ajánlott a horgászat szerelmeseinek.

Rengeteg látványosság övezi községünk, Sármellék környezetét:

-Kis-Balaton Nemzeti park, fokozottan védett terület (csak kísérővel látogatható)
-Kányavári sziget
-Kis-Balaton Bemutatóház, Zalavár
-Vár és ujjáépített Árpád-kori templom, Zalavár, Vár-sziget
-Cirill és Metód emlékoszlop, Zalavár
-Zalakarosi termálfürdő
-Kápolnapusztai Bivalyrezervátum,Balatonmagyaród
-Egykori szovjet MIG-29-es bázis és repülőtér,Sármellék
-Hévíz Gyógyfürdő
-Keszthely (Balaton)
-Kehidakustányi termálfürdő
-Több horgász lehetőség a környéken(zala folyó)

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén csak a Kányavári- sziget látogatható szabadon, de felderíthetjük többek között Matula bácsi kunyhóját a Diás-szigeten (ez utóbbi csak engedéllyel látogatható).
A projekt részeként valósult meg a Kis-Balaton Ház mellett (Zalavár- Várszigeten a Zalavár-Zalaszabar összekötõ útnál) egy új vízi játszótér, amelyben az idelátogató gyermekes családok örömére az elmaradhatatlan játékok - libikóka, többféle hinta, mászóka - mellett „vizes játékok” is helyet kaptak. A játszótér egy részén pedig - gyepes-fás ligetben - erdei kunyhókat építettek, ahol a gyerekek próbára tehetik magukat. Emellett a mozgáskoordinációjukat és az egyensúlyérzéküket is fejlesztik.

A környezõ települések is kellemes pihenést, érdekes látnivalókat nyújtanak a Kis-Balatont felkeresõk számára: Balatonszentgyörgyön a Csillagvár, Vörsön az eredeti bútorokkal berendezett Tájház és a Tûzoltó Múzeum. Zalakaros és Hévíz kiváló fürdõi mellett Zalaapátiban a Szentkirályi kastélyt is felkereshetjük. A balatonmagyaródi Bivalyrezervátum meglátogatását sem érdemes kihagyni a programból.Szálláshelyet Sármelléken több család is biztosít.

Érdeklődni apartmannal kapcsolatban: 30/289-8851 számon lehet.

Kis-balatoni vidékKis-balatoni vidékKis-balatoni vidékKis-balatoni vidékKis-balatoni vidékKis-balatoni vidék


Nagyon hangulatos helyeken

Nagyon hangulatos helyeken horgászhat itt az ember kicsit irigykedem majd nyáron ellátogatunk a haverokkal.

Valamikor,a 90-es években

Valamikor,a 90-es években sokat jártam erre, Balatongyörökön volt nyaralója szüleimnek, a gyerekekkel sokat horgásztam a Kis-Balatonon. Az említett látnivalókat is ismerem, jó érzés kicsit visszagondolni a múltra.

Imádom a balcsit, magam is

Imádom a balcsit, magam is sokat járok mostanság oda, szerencsésen.Nem tudjátok kit kell ``megölni``, hogy be lehessen menni a Matula bácsi kunyhójához a Diás- szigeten???Előre is köszönün

Egy kis + info: A

Egy kis + info:

A fokozottan védett Kis-Balaton területén megbúvó Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható. A szigeten alakította ki a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság a Fekete István Emlékhelyet. A bemutatóhely mellett látható az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató Matula kunyhó is.

A táj szépségeit, miliőjét Fekete István ismertette és szerettette meg Tüskevár című regényével. Az írónak állított emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága azzal, hogy egykori kedvenc tartózkodási helyén, a Diás-szigeten a nemzeti parkok napján felavatták a Fekete István-emlékhelyet (megközelíthető Fenékpuszta felől, a gátrendszeren keresztül).

A kutatóház mellett felépítették a halászok egykori nádkunyhóját, és stílszerűen Matula-kunyhónak nevezték el. Érdekessége, hogy a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján építették meg, pontosan úgy, ahogyan azt Fekete István, a híres ifjúsági regényében lefestette.

Sziasztok, elöre is elnezest

Sziasztok,
elöre is elnezest az ekezetekert.
A kerdesem az lenne hogy ugye a halak etese tilos a kisbalatonon.
Ha etetökosaras szerelekkel horgaszom es ezen uton juttatok be etetöanyagot a vizbe az is tiltva van? Ugyanis en ugy halottam bizonyos forrasokbol hogy az etetökosar az rendben van, csak szorni illetve csuzlizni nem lehet.
Most akkor hogy is van ez?
A masik kerdesem az lenne hogy a Kanyavari szigeten kivül lehet -e mashol horgaszni balatoni horgaszengedellyel?

Köszönöm a valaszt!
Krisztian

Szia, az etetőkosár

Szia, az etetőkosár használatát kizárt, hogy tiltanák. Viszont a halak és madarak etetést tiltják, mivel természetvédelmi területről van szó.
A Kis-Balatoni területi engedélyen, részletesen tárgyalva van a dolog.

Bővebb infót itt lehet kérni.
horgaszat@balatonihalgazdalkodas.hu

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......