Horgászat a nádasbanKevés olyan horgászmódszert tekinthetünk annyira magyarosnak, mint a nádi pontyozást. Talán még a harcsára való kuttyogatás jöhet szóba e tekintetben. Mindkét horgászati módszer sok kitartást igényel. A nádi ponty horgászat - első sorban a Balatonhoz köthető, de kialakult a Velencei-tónál a Tisza-tavon és a nagyobb nádassal rendelkező tavainknál. A módszer, nem csak hatékony hanem rendkívül hangulatos is. A nádi pontyozás legendás eszköze a bambuszbot, melyet házilag készítettek a szakavatott horgászok. Maga a nyers bambusz beszerzése is körülményes volt, mert kevés helyen tenyészett a horgászbotnak is alkalmas fajtája.

Hogy készült a bambusz horgászbot ?
Augusztus végén vágjuk ki 4-5 méter hosszú bambuszszálat. De, lehetőleg a legegyenesebbiket. Most egy év szárítás jön - irány a padlás vagy a kamra. A legideálisabb valami nagy belmagasságú csűr lenne. Ugyanis, súllyal kell húzatni függőleges helyzetben. Ahogy távozik belőle a nedvesség, bizony hajlamos a vetemedésre, csavarodásra, ezt akadályozza meg az pár kiló súly, amit a bambusz aljára rögzítünk. Jövő év nyarán elővesszük az így kiszáradt bambusz botot és gyenge láng fölött még egyengetünk rajta, a bambusz érdekes tulajdonsága, hogy a nyílt láng hatására kiegyenesednek a kisebb vetemedései. Az ízekre vigyázni kell nehogy megkapja a láng. A bütyköket megcsiszoljuk, majd bandázsolással felkötjük a gyűrűket. A régi időkben duralumíniumot használtak, porcelán betéttel. Évenként - "MATRÓZ" márkájú csónaklakkal óvjuk elkészült horgászbotunkat. Igényesebb horgászoknak, már a 40-as években is volt valamilyen horgászorsó a boton. Ezért, érdemes orsótartót is felszerelnünk, a már majdnem kész bambusz botunkra. Zárójelben jegyzem meg (a régi idők szerelmeseinek), hogy pár éve még horgásztak az öregek a Balatonon olyan 5 méteres egybe bambusz bottal - amin a pár méter - (kb. 10 méter) zsinórt 2 db. egymástól 20 centire bevert kampó tárolta. A horgászzsinór is ehhez a szerkóhoz van kiválasztva, 70-80 - as átmérőjű.

Ezt a bambusz horgászbotot mintha csak a csónakos nádi pontyozáshoz, teremtette volna a mindenható. A nádban nem lehet nagyon elengedni a pontyot, ezért orsóra nem igazán van szükség. A hosszú erős bot feladata a fárasztás volt, - a hatalmas nádi pontyokat pedig a vastag zsinór tartotta pórázon. Későbbi időkben, igény mutatkozott a több részes bambusz botokra is, mert a közlekedés lehetetlen egy ilyen öt méteres dióverővel. A több részből összerakható botok már nem tudták azt - erőben, rugalmasságban amit az egy darabból lévők, elkészítésük pedig otthoni viszonyok miatt lehetetlen, a precíz toldatok és illesztékek miatt. Egyébként, ezek a több részes botok maradta meg hírmondónak az utókornak. Az 5 méteres "egybebambusz horgászbotok" a nagyfater halála után rendszerint szőllőkaróként végezték vagy a sufni mellett enyésztek el - az emlékekkel együtt.

A videó részlet a : Nagy pontyok nyomában c. filmből való.

A ponty a vízinövényekkel benőtt part menti sávban, így a nádasokban és környékükön tartózkodik legszívesebben. A nádi pontyozás egyike azoknak a horgászmódszereknek melynél nem keressük a halat hanem szoktató etetéssel tartjuk helyben. A nádi pontyozáskor alapvetően úszós horgászatról beszélünk, azon belül is a feltolós vagy felfektetős módszerről. Amennyiben a part menti sávban nagyobb egybefüggő nádas van, jó esélyünk lehet a pontyfogásra.

Horgászállásunk kialakításának szempontjai a következők. Nagyon fontos az uralkodó szélirány meghatározása, mert ha rossz helyen karózzuk le csónakunk, tengeribetegek lehetünk a csónak állandó himbálodzásától, vagy szeles időben úszónk gyakran a nádasban landol a dobást követően. Ezek figyelembevételével keressünk egy védett öblöt ahol a vízmélység legalább 1 méter. A dobást, zavaróan belógó nádszálakat kössük össze vagy vágjuk le. A szoktató etetésünket, csak a meder alapos vizsgálata után kezdjük meg, a vízben lehetnek éles vasdarabok, kötelek, üvegcserepek, torzsák. Az ilyen helyeket elkerüli a ponty.

A horgászhelyünk kitakarítása után, jöhet a szoktató etetés, van aki apró szemessel kezdi, hogy az idecsődülő keszegfélék, minél hamarabb "kifürödjék" a helyet. A szemes kukorica is előbb utóbb meghozza a halat. Mindenképp türelemjáték ez a fajta horgászat, mert lehet, hogy 3 nap múlva már ott a jó hal, de lehet, hogy heteknek kell eltelnie. Ne sajnáljuk az időt , ha tehetjük minden nap azonos időben látogassuk meg horgászhelyünk és etessünk be. Ha módunkban áll pár nap elteltével tapogassuk ki a feneket, - kemény-e már a talaj, elfogyott-e a kukorica. Amikorra beérett a szoktató etetés már elég a horgászat kezdetén és befejeztével pár marékkal megszórni a helyet. Csalik tekintetébe a száraz kukorica, az áztatott és főtt kukorica valamint a krumpli jöhet szóba. Van aki a fúrt kukoricára, van aki a fűzött mogyoró krumplira esküszik.

A kitartó etetés majdnem minden esetben meghozza a halat. Amennyiben minden körülmény ideális elkezdhetjük a horgászatot. A módszer lényeges eleme a pontosan dobható, csúszóra szerelt, könnyű és stabil - feltolós vagy felfektetős úszó. Valamint úszónk el kell viselje a nádszálak és torzsák közötti "kiképzést". Mindkét úszófajta antennája legyen hosszú, így látványosan fogja mutatni a csali felvételét. Sajnos ilyen úszót szinte lehetetlen kapni. Horgunk erős vastaghúsú legyen : 1-2 körüli méretben. Rövid előkére van szükség, az ólmozás egypontos és a horogtól 3-7 centire van.

Zsinórunk legyen 40-50-es legalább, (manapság a fonott jött divatba) horgászbotunk 4 méter körüli erős de rugalmas (a bojlis botok ideálisak lehetnek), orsónk strapabíróan, fékre egyáltalán nincs szükség, mivel a menekülő halat nem szabad beengedni a nádba.

További hasznos cikk a nádi horgászattal kapcsolatban:
http://horgaszat.hu/irasok/gazsi-es-a-cselgancs-vigh-jozsef-1962

Horgászat a nádasbanHorgászat a nádasban


Mi történik az öreg halakkal?

Gondolom az öreg halak végelgyengülésben elpusztulnak. Mivel öregek, akkor bizonyára több tízkilósak, vagy mázsásak. Az elpusztult halat pedíg felveti a víz. Miért nem talál senki ilyen haltetemet???

Tuti a kérdés, szerintem

Tuti a kérdés, szerintem felfajják a sirályok a patkányok és a hasonló dőgevők, a lesűlyedő maradékot pedíg a víz alatt a rákok fogyasszák el.

Elvileg így kellene lennie...

40 éve horgászom,járom az ország vizeit,láttam betegségben,vagy sérüléstől elpusztult halakat. Ezeket nem falják fel olyan gyorsan a dögevők? Állítólag a szürkeharcsa elérheti a 2 mázsás súlyt. Látott már valaki ilyet? Sok horgász ismerősöm van, de sem ők sem én még nem láttunk,végelgyengülésben kimúlt óriás halakat.

Akkor az igazság odaát

Akkor az igazság odaát van....
Majd talán egyszer idetéved egy halbiológus és megadja a választ.

a fater halastavából is

a fater halastavából is pusztultak ki halak, és azokat nem vetette fel a víz. csak annyit vettünk észte hogy büdös és zavaros a víz
aztán nyáron fel is jött 8-10 5-6kg-os hal
(szétrohadva) azér 3hónapig lent voltak az alján
sőt akváriumba is döglött már meg halam és az is lesüllyedt a kavicsok közé.
nem mindig veti fel őket a víz, nem tom miért van ez.

Szerintem természetes halál a

Szerintem természetes halál a halaknál nem létezik,ha nem horgon végzi,akkor valamilyen húsevő állat zsákmányává válnak.
Egyébként a Balatonon a tavalyi évben számos elpusztult óriás harcsát találtak és ezek közül több boncolásra került,de a halálokot egy esetben sem sikerült verifikálni,de az ok itt sem az elöregedés lehetett!

Kiegészítésként a

Kiegészítésként a fentihez,mert a szakmámból adódóan tudom,hogy szemben a korábbi feltevésekkel,a rendszeres boncolások megmutatták,hogy az embernél nincs (és statisztikalag sem használható) a "végelgyengülés" diagnózis,mivel a boncolások során mindig található valamilyen,a halált előidéző kórok!Ezért mondják,hogy az emberi életkornak kb.110 évnek kellene lenni(ha valamilyen betegség nem lépne fel)!
Ezt előre vetve,nyilván a halaknál sincs végelgyengülés!De a nagy harcsáknál ,amiket felvetett a víz betegség,vagy elszenvedett sérülés állt fenn!

Jó napot! Érdeklődnék, hogy

Jó napot!

Érdeklődnék, hogy lehet rendelni-e bambusz horgászbotot? És ha igen mennyiért? Köszönöm!

Szép napot!

Üdv,Bernadett!

szerintem, már senki nem

szerintem, már senki nem készít magyarországon ilyet.

sziasztok. véleményt kérnék

sziasztok. véleményt kérnék hogy mivel csalizzak ponty.keszeg kárászra. éjszakára mennék ostorosra.

Szép napot .Én egyszer a

Szép napot .Én egyszer a Gyomai-sirató holtág szivattyúnál láttam kb 2,5m harcsát döglötten biztos volt 1mázsa de már mállót szét és nem lehetett volna megmérni

Kimegyek a bambuszerdőbe, s

Kimegyek a bambuszerdőbe, s vágok vajegy szál bambuszt. Csak nem találom az erdőt.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......