Halászat és hálókötésA hálókötés eszközei a hálókötő tű és a béce vagy börcfa. Maga a hálókötő tű 25-40 cm hosszú. A kötéshez általában a rövidebbet az állításhoz a hosszabbat használták. A hálótű anyaga többnyire bodza vagy kecskerágó fa volt, melyet a halász maga faragott. A választás azért esett e fafajtákra, mert ezek kifényesedve jobban csúsztak a szemek között. A béce vagy börcfa hosszúsága 20 cm körüli, vastagságát pedíg a háló szemeinek mérete határozta meg.

A hálókötésben, országszerte két kötési típus volt, a parasztkötés és a netzkötés. Mig előbbit a paraszthalászok alkalmazták, a másikat a hivatásos halászok. A netzkötés jóval bonyolultabb, de biztosabb csomókat eredményez. A különböző halászszerszámok hálóanyagát összefoglalóan léhésnek nevezik, ennek kenderfonalból való megkötését rendszerint maguk a halászok és családtagjaik végezték a halfogásra kevéssé alkalmas téli hónapokban.

Napjainkban elfelejtett tudomány lett a hálókötés, mivel kereskedelmi forgalomban a műszálas anyagokból készült (ápolást nem igénylő) halászhálók olcsón beszerezhetőek.
(Sajnos a rapsicok örömére is.)SOS szükségem lenne egy

SOS szükségem lenne egy elérhetőségre, ahonnét 25 db hálókötő tűt lehetne vásárolni.

köszi

Kedves Berdán

Kedves Berdán Zsuzsa!

Aktuális még a keresés?Még nem oldódott meg a hálókötötűs gondja?Lehet,hogy tudnék segíteni!
Keressen meg mail-on.

Tisztelettel
Gáspár Vilmos

Az eredeti bodzafából

Az eredeti bodzafából faragott hálókötőtű beszerzése szinte lehetetlen, vagy nagyon drága lesz, mivel igen időigényes munka az elkészítése.

Körül lehet nézni a halo.lap.hu oldalon, ott vannak a forgalmazók hirdetései.Egyébként, mihez kell 25 darab hálókötő tű ?

Netz tűt és távtartót

Netz tűt és távtartót keresek. Hol lehetne beszerezni?

Én megtanultam a neccháló

Én megtanultam a neccháló készítését, és csináltam is már két kézimunkát. Tudok lelőhelyet is a szerszámokhoz: szeretném felvenni a kapcsolatot.

Kedves Zsuzsa Keresnék necc

Kedves Zsuzsa
Keresnék necc tüt, ha tudod hol lehet vásárolni kérlek tudasd velem, nagyon megköszönném.

Régóta keresek necctűt és

Régóta keresek necctűt és távtartót. Kérem segítsen, hol lehetne beszerezni. Köszönöm

Sajnos manapság már csak

Sajnos manapság már csak műanyag kivitelben létezik:
http://www.halaszhalo.hu/index.php?modul=termek&me=012&te=24

Köszönöm.

Köszönöm.

Most szeretnék megtanulni

Most szeretnék megtanulni necchálót készíteni. Hol lehetne szerszámokat beszerezni? Tudnál segíteni?

Anikó! Édesanyám mai napig

Anikó! Édesanyám mai napig köti a necc-hálót, ahogy Ő hívja RECE hálót, a face-n a Gizi mamitól tanultak c. csoportra rákeresve láthatja a munkákat, a tűket kézimunka-boltokban recetű készlet c. alatt találja, akár a net-en is. üdv. Szabóné

Kedves mindenki! Én miskolci

Kedves mindenki!
Én miskolci vagyok és a környéken keresnék hálókötőt. 4*4-es emelőhálóra lenne szükségem perlonból és damilból. Ha tud valaki segíteni kérem írjon.
Előre is köszönöm:
Robi

Kedves Róbert! Kérésedre ill.

Kedves Róbert!
Kérésedre ill. kérdésedre reagálva gondolom ha már 4X4-es hálót keresel akkor te már nagyba csinálod "amit csinálsz", ill ha jól belegondolunk , azért mégse 4X20-as vagy estleg, 4X200- as.!!!
Na de Robi a viccet félretéve gondolom te halászol, vagy halászni szeretnél, viszont szeretném tudni , hogy ez a 4x4-es háló partról szűrve a vizet, vagy egy komolyabb emelőhálóra felszerelt ladikból, esetleg hajóról működik.?
Azt már meg se merem kérdezni, hogy nálatok : halászoknál hogy megy ill., hogy működik az engedély, mert ez nekem annyira homályos , és úgy szeretném ha már végre valaki felvilágosítana, hogy milyen jogai vannak egy halász szerszámra kiváltott engedéllyel bíró halásznak. Sőt még ha azt is megtudhatnám hogy egy halász hány " készséggel" , azaz mennyi varsával , esetleg ezeknek a varsáknak van -e méretük?. Vagy mekkora hálóval, esetleg elő van-e írva mekkora legyen a háló szemnagysága.
Hát ezek nekem mind kérdéseim lennének , na meg még el tudok képzelni egykét kérdést , de ha egyenlőre ezekre választ kapok már tanultam valamit , sőt ha nem kapok választ abból is tanulok remélem!

Már majdnem elmentettem a szöveget mikor eszembe jutott,: tulajdonképpen a halászok, sokkal de sokkalta jbban tudnák védeni a vizeinket, ami százalékban érdekük is lenne, ( hiszen a halászok sokkal- de sokkal több halat kell, hogy termeljenek , hiszen a következő években is kell, hogy halásszanak.és "szüreteljenek"
Csak hát az a helyzet: ahhoz hogy szüretelni is tudjon az ember, ahhoz előbb meg kellene (kell!) művelni azt a területet, ahonnan szüretelni szeretne!
( Ha már erre adták a fejüket)

Kedves Róbert! Olvastam a

Kedves Róbert!
Olvastam a kérésed, 2011. január 13-ait. Én tudnék neked készíteni kézi kötéssel 4X4-es hálót 3x3-as kockával ha még érdekel, bár én Zala megyében lakom. Tel.: +36/304069269

Tulajdon képpen nem fejeztem

Tulajdon képpen nem fejeztem be rendesen!!
Tehát ha a halászoknak is sikerülne betartani az ívási idényeket, lehet hogy pár év múlva több lenne a hal? Netalántán még ők is tudnának valamennyit a piacra vinni.
Mert mi pecások még csak el vagyunk ha rájövünk : nem is megy a hal annyira ahogy dicsérik a helyet. De azért ha már itt vagyunk probálkozzunk aztán majd lesz valahogy.
És mi "marhák" ilyen :Catch and release témákkal foglalkozunk.
Pedig manapság már igen-igen sokan a konyhára is horgásznak, célzottan. De ez egy másik mkondhatnánk politikusabb téma lenne, úgy-hogy ezt a kérdést talán hagyjuk , ill én azt mondom télen is megy a hal, ill jön is!
Mennyetek le menyhalazni , mert mindjárt itt a Tavasz és a Menyusok elmennek "nyáriálmot" aludni!

Sziasztok! Hálókötést

Sziasztok!
Hálókötést szeretném megtanulni,ha bárki bármilyen tippet tudna adni,vagy valahogy segíteni,hogyan lehetne,nagyon szívesen fogadnám a tanácsokat.Minden tippnek nagyon örülnék!
Köszi!

itt van több film is a

itt van több film is a hálókötésről...
üdv nagyimi

A youtube hálókötés

A youtube hálókötés beirásával az internettröl meglehet tanulni.Én is onnan lestem el a fortélyokat és egy szuper meritöt készítettem. Sok sikert!

Üdvözlettel JambiAK

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......