Galócakirály a TiszánSokféle halat fogtam már eddig, de galócát még soha. Tudom, lesznek olyanok, akik majd felszisszennek e sorok olvastán. Merthogy mit keres a galóca a halak között, hiszen az köztudottan gomba.

Pedig a halak között is van galóca, és nem is akármilyen fajta. Dunai galóca a hivatalos neve, de szerencsésebb volna tiszai galócának hívni, mert a Dunából nálunk már rég kiveszett. A Kárpát-medencében ma jószerével csak a Tiszában meg egy-két hegyi mellékfolyójában találkozni vele. Állítólag van belőle a Drávában és a Murában is, de a magyar szakaszon emberemlékezet óta nem látta őket senki. Vagy aki látta, hallgat róla.

Az igazat megvallva a tiszai galócát látók sem bőbeszédűek. Azért nem, mert aki galócát lát, azt általában meg is fogja. Pedig tilos; pontosabban fogni lehet, de vissza kell engedni, hiszen védett.
Januárban egy régi ismerősöm Tiszabecs alatt fogott egyet. De ő sem dicsekedett el vele, csak sokadik unszolásra mondta el a történetet.

Még a nagy fagyok előtt, januárban csónakkal csorogtak lefelé a Tiszán. Tudjuk, télen milyen csendesek, némák a folyók. Nincs egyetlen rablás, loccsanás, de még moccanás sem a vízen, már-már reménytelenül kihalt minden. A vízen már apróbb jégtáblák úsztak, a csendesebb zugok be is fagytak. Ketten voltak, s tudták, komolyabb kalandra nemigen számíthatnak. Rapaláztak. Középen mentek, kifelé, a kövezés tövébe hajigálták a woblert. Persze nem jött semmi. Még domolykó sem, pedig azt hébe-hóba télen is meg lehet akasztani. Később mélyen járó tviszterekkel, majd súlyos, nagy fejű gumihallal próbálkoztak. Leengedték egészen a fenékre; de csak egy ideig, mert a csali állandóan leakadt. Be is szakadt rendesen. Már odamaradt vagy öt, amikor egy nagy kanyarhoz értek. Ismerősöm cimborája unta kegyetlenül a horgászatot, fázósan kucorgott az első ülésdeszkán. Csak arra lett figyelmes, hogy hajlik a társ botja. Füle botját se mozdította azonban, látott ő már aznap elég bothajlítást. Leakadás, szakítás lett vége.

Most azonban nemcsak a bot hajolt. A zsinór is rohant. Felfelé a sodrással. Süllőre gondoltak elébb, de aztán, hogy csak nem akarta feladni magát, egyre jobban belelkesedtek. A téli süllőben nincs ekkora erő. Ez csak galóca lehet! Az is volt. Jó hétkilós, szájában az arasznyi gumihallal. Túl volt már egy majd' negyedórás küzdelmen, de még a csónakban is kész volt a harcra. Ott látszott csak, milyen fenséges jószág.

Királyi hal valóban. Amikor még tiszták voltak a folyók, és a nyarak sem voltak ilyen veszett melegek, nálunk is gyakoribb volt. A régi iratok tudnak ötven-hatvan kilós példányokról is, az elmúlt fél évszázadban viszont a tíz-tizenöt kilósak is nagynak számítanak. Vagy tíz éve a Mura osztrák szakaszán állítólag fogtak húszkilósat is belőle, de azt aligha látta bárki. E fejedelmi halnak tér kell, pláne a nagyjának. A másfél-két kilósak lehet, hogy megélnek a Murában is - a felső szakaszáról beszélünk! -, de hogy húszkilós élne ott, az majdhogynem kizárt. A Felső-Tisza mellékfolyóiban, a Visóban vagy az Izában sem nő nagyobbra. (Sőt, ott már egyáltalán nem nő, mióta a román bányák kotyvaléka minden komolyabb következmények nélkül beléjük ömlik.)

A folyó bővebb vizű, magyarországi részeire is csak télen, az íváskor vándorol le. Nagy loccsanásokkal kergeti az apró halakat, ilyenkor lehet a legbiztosabban lépre csalni őket. Öt-hat évente egyet. Az elmúlt harminc évben én is mindössze kétszer találkoztam vele. Egy nyíregyházi halboltban (!) meg egy öreg tiszabecsi orvhalász konyhaasztalán. Tavasszal, Árpád-napkor fogta az öreg, tizenkét kilósnak mondta. Én már csak megpucolva, feldarabolva láttam. Meg is kóstoltam. Sosem ettem finomabbat nála.
Balogh Géza írása

És egy érdekes kutatási adat a Nimfea.hu Természetvédelmi portálról:

Szenzációs dunai galóca adat a Felső-Tiszáról!

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület Halfaunisztikai Munkacsoportja a Felső-Tiszán végzett NATURA 2000 fajokra vonatkozó felmérést a 2006. március 24-én. A helyszín a Tisza Tiszabecstől Tiszacsécséig tartó szakasza volt. Az előjelek nem tűntek túl optimálisnak, ugyanis vélhetően a Kárpátokban elindult hóolvadás miatt a vízállás viszonylag magas volt, amit még tetőzött a folyó nagymértékű zavarossága is.

A fogási eredmények a kedvezőtlen körülményeknek megfelelően viszonylag szerényen alakultak, kevés faj- és egyedszámmal prezentálva a Felső-Tisza egyébként változatos halfaunáját. Mégis bekövetkezett azonban az, amire csak titokban lehetett számítani: Milota térségében a szélvízen sodródva egyszer csak egy nagy, ezüstfehér test bukkant fel a parti bokrok alól. Galóca! A sebes, megáradt víz miatt először túlsodródva, de aztán a csónakot szerencsésen megállítva sikerült a halat „kartávolságra” megközelíteni, majd beemelni. A hal standard testhossza 610 mm, tömege kb. 3 kilogramm volt, mérés és néhány fotó elkészítése után után épségben visszabocsátásra került.

A pisztrángfélék családjába tartozó dunai galóca (Hucho hucho) a bő vízhozamú hegylábi folyóvizek hala, kedvelt tartózkodási helye nagyjából egybeesik a folyó paduczónájával. Akár 30 kilogramm testtömeget is elérhet, sőt régi leírások 50 kilós galócákról is tesznek említést. Manapság az ekkora méretű galócákkal az európai kontinensen nem nagyon lehet találkozni, az előkerülő példányok általában ezeknél jóval kisebbek.

Eredetileg a Duna vízrendszerének endemikus hala, azonban – elsősorban horgászigények miatt – más vízrendszerekbe is betelepítették. Mivel külföldön mesterséges szaporítását is eredményesen megoldották, ezért mára jónéhány, számára megfelelő körülményeket nyújtó élőhelyen megtalálható a faj.

Magyarországon igen ritkának mondható, a Dunából, a Drávából és a Felső-Tiszából vannak szórványos előfordulási adatai. A dunai galóca természetvédelmi jelentőségét fokozottan védett besorolása is kifejezi.

Galócakirály a Tiszán


..kérdem én, miért nem

..kérdem én, miért nem foglalkozik senki ennek a gyönyörű és értékes fajnak a sorsával?? Nyugaton megoldva a szaporítás, ergo nálunk is menne, a technológia adott!..lehetne a visszatelepítéssel foglalkozni, talán a növekvő környezetvédelmi nyomás hatására /némely/ tisztuló folyónkban újra önnfenntartó populációkat lehetne létrehozni! Például a budapesti szenyvíztisztító átadása óta jelentősen csökkent a Duna budapest alatti szakaszának szennyezőanyag terhelése. A vízát már telepítik, miért nem lehetne a Galócát is? Remélem a jövőben kapunk majd hírt erről is. Én nagyon örülnék! :)

Na ! Igen azt mondom " Na" ,

Na ! Igen azt mondom " Na" , most kellene félretenni a horgász - halász viszályt , vagy legalább is valami féle kompromisszumot kitalálni !!!!!!!!!!!!
Ugyan is míg mi pecások szűrjök a vizet ,egy max. két horoggal. (most szerintem tök mindegy, sport-vagy konyhai pecáról beszélünk), a lényeg az , hogy míg én egy évben kifogok kb. 100-200 db. halat , ebből az esély Dunaigalócát fogni igencsak kevés.
Viszont "ti" halászok (a "ti" -nél az igaziakra gondoltam) , nagyban tudnátok segíteni a halállomány felmérésében .
Természetesen nem az álltalános halfaunára gondoltam , de azért itt van ez a Dunaigalóca mint fokozottan védett faj. Lehet most nagyon laikus leszek :, de én úgy gondolom egy halász kezén egy idénybe átmegy több mázsa, (szorozva-X-el)- hal. Namár most az én 1-2 száz kiló halamhoz ( ami ráadásul célirányos, márna , paduc , jobb helyeken domolykó, stb, apró sporthalak),- ból tevődik össze. Tehát adódik , hogy Galócát ebben az életben nem igen fogok fogni, ha csak véletlenszerűen meg nem akad egy .
Ebből a levezetésből szintén adódik, hogy mi horgászok, egyszerűen nem fogunk tudni statisztikát adni , mivel elenyésző az a halmennyiség ami átmegy a kezünkön.
DE! Itt tudnám elképzelni , nektek mint halászoknak, a pozitív hozzáállásotokat , mivel komolyabb statisztikákra vagytok képesek, ráadásul mivel ez a " foglalkozásotok, munkátok, magyarul ebből éltek.! Érdeketek nektek is tisztába lenni vizeink hal állományával, annak fejlődésével , vagy pusztulásával.
Szerintem közös érdekünk, hogy egy egészséges horgász- halász egyensújt fenntartsunk, hiszen ki-ki a hlakból szeretne profitálni. A horgász sportolni, a halász kereskedni, ez így rendjén is volna csak mindenkinek kell tenni valami azért , hogy ez 10-20 év múlva is működjön.!!!
Én arra gondolok a rabsicokat karöltve , leverni, feljelenteni , lebuktatni , egyszóval ellehetetleníteni a tevékenységüket.!!!!!!!!!

ÉÉÉÉÉÉÉs majd akkor talán nem fogunk elcsodálkozni Zoszka(látogatónk) felvetésén, hogy vajon mi lesz a Dunaigalóca sorsa, mert tudjuk hogy tettünk érte valamit.
Üdv. goenye

Állitólag a hét végén pecázásra alkalmas idő lesz!!!!!!!!!!!!!!!!

12éves korom óta

12éves korom óta "pecálok".Főleg a Dunán.Az rég volt...30 éve.És 2010 november 24 én délben pergetve fogtam életem első galócáját.Két jó barátom fényképezte és videózta könnyes szemmel az óvatos vissza engedését.Kívánom minden igaz lelkületű és kitartó horgásznak legyen egy ilyen élménye életében.

Gratulálok.!! ésegyuttal

Gratulálok.!! ésegyuttal irigyellek is , én is kb 10 éves korom óta pecázok főleg a Dunán, az is igaz hogy ez "67 óta van de Dunai galóca nemhogy a horgomon nem volt, de még élőben sem láttam.
További sok sikert neked. Azt hiszem mondhatom azt hogy: "Barátom".
Szerintem élmény lehetett a barátaidnak is.
Üdv. goenye

Nagyon örülök a fogásnak,

Nagyon örülök a fogásnak, gratulálok ,több mint fél évszázada horgászom de még nem láttam Dunai Galócát(élőben). Pedig anno
még láttam a sok emelőhálos halászt Budafok-Háros,Tétény a Kopaszi-gáton "dolgozóval" sokszor beszélgettem. Magyar,Német bucó ritkán jött, hallom mostanában is egyre több van.

Egyre tisztább a Duna, (anyagilag nagyon fáj a szennyvizdij emelés) de erre nem sajnálom a pénzt.

Jó lenne, ha nem csak lelkes csoportok foglalkoznának pl.viza telepitéssel hanem nagy budapesti egyesületek ,halászati szövik is ,nem hallottam csak ponty,keszeg, párezer csuka,süllö telepitéséröl. (Hölgy látogató is ezt kérdezte régebben,miért nem telepitenek más öshonos fajokat?) Mégegyszer gratulálok, Mindenki fogjon legalább egyet!
Bajszi

Én fogtam 10éve a dunán

Én fogtam 10éve a dunán újpesten.1x1-es hálóval tavasszal.Olyan kilós forma lehetett.Az érdekes a történetben,hogy 3 héttel később 1db 3tüskés pikót(azt hittem,hogy 1 színes falevél) ugyanígy.Azóta sem láttam ilyen ritka halakat.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......