Aranymosás a DunánEurópa egyik leggazdagabb aranymosó helye az őskortól napjainkig a Kárpát-medence volt, legfőképpen Erdély, a Kisalföld és a Muraköz. A Duna kisalföldi szakaszán, a csallóközi parton Gúta, Naszvad, Bős, Szap, Csicsó, Füss, Kolozsnéma, Aranyos, Vajka, Medve, Doborgaz lakói éltek aranymosásból. A Szigetközben pedig Ásvány, Lipót, Nagybajos voltak a leghíresebb aranymosó helyek. A Duna mentén egyéb fontos aranymosó helyek voltak még : Győr és Gönyű között. Ezenkívül a Vág, Garam, Ipoly partjain is mostak aranyat. Az itteni aranymosás már az őskorban kimutatható volt, különösen a római uralom alatt. A török időkben még igen kifizetődő tevékenység volt az aranymosás, így sokan űzték. A folyószabályozással megemelkedett Duna középvízszintje, így ritkán kerülnek már szárazra a zátonyok aranytartalmú alsóbb rétegei.

Az aranymosás az aranyszemcséknek a folyó menti hordaléktól való elkülönítése, szennyező anyagoktól való megtisztítása, ez az arany kinyerésének ősidők óta alkalmazott módja. A valódi aranyászok a folyó iszapját egy ferde mosópadra merték, amelyre filcet helyeztek. Ennek bolyhaiba a nehezebb anyagrészecskék, így az arany is fennakadnak. Az aranyszemcséket tartalmazó filcet időnként kimossák, az így nyert szűrleményt higannyal keverik össze és így a higany amalgámot képez az arannyal, a higanyt az amalgámból hevítéssel elgőzöltetik, vagy szarvasbőrön átnyomva eltávolítják, kipréselik. Az így kinyert aranyat tovább lehet finomítani. A kinyert aranyat az aranybeváltó helyeken értékesítettek. Ma már nagyon kevesen végzik ezt a mesterséget, mert vagy kihaltak az öregek, vagy abbahagyták a sok munka befektetéssel járó, de keveset fizető tevékenységet. Az utolsó aranyász Bán József volt, aki még hivatásszerűen űzte a szakmát, de ennek is már 50 éve. Rég idők mondása volt : "Halász, vadász aranyász, - üres zsebben kotorász. Ha szegény is vígan él, egész nap csak vizet mér.

Néphagyomány őrző csoportok rendeznek manapság a régi szakmák megismerését támogató rendezvényeket. Például : 2006-ban, Halásziban (Szigetköz), rendezték meg VIII. Szigetközi Aranymosó és Hagyományőrző Fesztivált. Ezek a hagyomány örző rendezvények elevenítik fel, néprajzi kincsünket.

Aranymosás a DunánAranymosás a DunánAranymosás a Dunán


Hello Én Kelet-Szlovákiábol

Hello

Én Kelet-Szlovákiábol írok és azt szeretném megkérdezni hogy mi a helyzet a Tiszán, ott is volt ilyesmi tevékenység hogy aranymosás?
Valamikor még nagyon régen láttam én a tv-ben hogy a Tiszán mostak, csak nem tudom hogy azt hobbibol tették e a vagy tényleg van valmi hagyománya. Megköszönném hogy ha segitenének.

üdv.........Zsolt

Szia Zsolt, van egy email

Szia Zsolt,

van egy email cimed amiben tudok privatban irni egy rovidke levelet?
Koszi,
Peter

az enyem 30planner "kukac" gmail.com

Egész biztos, hogy megélhetés

Egész biztos, hogy megélhetés szerűen már senki nem űzi az aranymosást. Néphagyomány őrzésről lehet csak szó. Egyszerűen nem gazdaságos.

Kis Magyar Alszka, kis

Kis Magyar Alszka, kis arannyal.

Találtam még 1-2

Találtam még 1-2 érdekességet, amatőr aranyászokról :

Úgy sejtem ezek fiúk nem

Úgy sejtem ezek fiúk nem fogják a folyóinkból kiirtani a halat vegyi anyagokkal ( alla nature).

Azért, tényleg kíváncsi

Azért, tényleg kíváncsi lennék, mennyit hoz ez a hobbi ?

semmit :( Csak visz. De ebben

semmit :( Csak visz. De ebben nem is ez a fontos.

Változó. Akkor ha nem járt

Változó. Akkor ha nem járt valaki elötted azon a helyen ahova mentél akkor jó esetben annyit, hogy nulszaldóra ki tudod hozni az utadat.
Ha pedig járt elötted valaki az szívás. Mert gyakran nagyon messze vannak egymástól az aranytartalmú partok. Sajnos elég kevés van belőllük, a folyamszabályozások és a kotrások miatt.

Tehát nem egy kifizetődő

Tehát nem egy kifizetődő foglalkozás.
Horgász hasonlattal élve: ha járt már előtted halász, adj fel minden reményt!

Naaaaa fiúk csak

Naaaaa fiúk csak őszintén!!!!!!!!!!
Ezt a lapot az APEH nem figyeli.

vagy mégis?

Ennél őszintébben?

Ennél őszintébben? Őszintébben nehezen. Legfeljebb pontosabban.

Itt egy kis idézet az aranyászfórumról, nattila34-től.
"....ez csak 3,5 órai termés." (...) 0.3-0.4g"
Ezt pedig én írom:
natti szívattyúval mos, mert azt jobban lehet bírni fizikailag, és valamivel több aranyat lehet így kimosni.
0.3-0.4g arany mivel most magas az árfolyama 2167.2 ft 24 karátos arany esetében. A dunai arany 22-23 karátos.
Bár igazán kivételes esett, ha ekkora mennyiségnre elegendő fövenynél több van egy helyen.
Egy Honda WB 30-as szívattyú másfél litert eszik óránként. Mai áron számítva, 1627 forintnyi benzin 3,5 óra alatt.
További kiadások: Higany. Erről itt csak annyit, mérgező. Hogy kinek mennyit ér az egészsége az egyéni.
Soha nem adtam el még az aranyamat, így csupán hallomás alapján írom: Nemesfém vizsgálat minusz 50 ft/gramm plusz utazás Budapestre. Ha nem éri el a grammot az a Magyar pénzverő ZRT.-t nem érdekli, akkor is elkérik az 50-ft-ot. Aztán fél nap várakozás.

Haszon: 154,3 ft/h. Ha bele számítom az 50ft-ot akkor 140 ft/h. Amiből nincsen leszámítva a higany veszteség. Mivel az amalgámozás közben a higany egy kis része elpárolog.
Ezen kívűl kihagytam az utazások költségeit is.
Az engedély ára 3000ft egy évre községhatáronként.

Rendszeres munkáról pedig nem is lehetne álmodni. Nagyon szeszélyes és kiszámíthatatlan a vízállás. Ezért gyakran vízalatt vannak a megfelelő partok. Az egész aranyász idény pedig évente mindössze 3-4 hónap.

Ugyan nagyon nehéz fizikai munka. Viszont ez egy olyan munka amit magamtól, főnök nélkül is kimerülésig csinálok. :-)
Meg kint vagy a szabadban és egyébbként is jó buli.

DÖNTÖTTEM!, maradok az

DÖNTÖTTEM!, maradok az esztergagép mellett. Kiesztergálok egy-két koppintott FOX, Korda, stb. ólomöntő kokillát, öntök pár ólmot, amit nem kell megvennem x-száz forintért-lemegyek a partra, és motorgép zúgás nélkül pecázok egy jót.Ha beszakadok ami nem ritka sajnos, nyertem x ólom árát.
Így lapátolás mellett szerintem nem lenne kedvem se pecázni, se nem, figyelni a víz "rezdüléseire", egyáltalán hány beton keverőt lehetne megtölteni ennyi lapátolással?
Na de komolyra fordítva: mindenkinek van (kell, hogy legyen) v.milyen szenvedélye. Van aki a horgász lapokat nézi, van aki az aranyász lapokat, a feleségem Pld.-ul a Mindmegette/recept rovatokat böngészi.
A lényeg, hogy érzzük jól magunkat a bőrünkben!!, és lehessen azt csinálni amihez kedvünk van.

"Megéri? Ha Kézdi úr évi öt

"Megéri?

Ha Kézdi úr évi öt hét aktív munkával, tizennyolc év alatt 945 köbméter fövenyt átmosva, összesen 75 deka aranyat tudott összegy?jteni, és a tiszta arany világpiaci ára grammonként 2800 forint, akkor hobbijának teljes bevétele 2 millió 100 ezer forint volt, mely havi jövedelemre leosztva százötezer forint, azaz egy aranyász órabére a fenti körülmények között körülbelül 250 forintnak megfelelő összeg."

http://www.hetek.hu/hatter/200407/nem_mind_arany_ami_fenylik

Megjegyzés: Pedig Kézdi László úr nagyon tud. Beszélgettem már vele.
Amúgy ő is pumpával mos, aminek a költségeit kihagyták a számításból.
A Délegyházi technikáról is mesélt. Nagyon büszke volt az ötletére. Viszont felhagytak vele, mert nem vált be úgy ahogyan szerették volna.
Amúgy a Barcelonai Egyetem egyik geológus kutatója is kisérletezett a posztós technikához hasonló módszerrel egy bányaválalattal együtt. Eredménytelenűl. Pedig a vállalat nagyon reménykedett benne.
Utóbbitt onnan tudom, mert az a kutató mutatta meg nekem az aranymosást.

Egy kis kiigazítást szeretnék

Egy kis kiigazítást szeretnék tenni.
A szivattyú amivel dolgozom a most kapható leg kisebb
szivattyú. A fogyasztása valamivel alapjárat felett kb1.5 liter benzin naponta.
Kézdi úr aranyának pedig mindíg az adott időben érvényes árakhoz kell viszonyítani. Pl: kenyér, benzin.
A 250 FT-os órabér nem is volt olyan rossz mondjuk 20 éve. Nekem 87-ben 21 Ft volt az órabérem.

Csak, hogy a cikk nem 20

Csak, hogy a cikk nem 20 évvel ezelőtt hanem 2004-ben íródott. A számítás pedig az akkor aktuális árakon jött ki 250 FT-os órabérre.

hello. akármennyire is

hello.
akármennyire is keveset hoz,én gyerekkorom óta sokszor gondoltam rá,és egyszer kipróbálnám.
ha van rá valaki,vagy esetleg többen egy kis csapatot alkotva kipróbálni,én lennék rá.
nekem volna egy másik ötletem rá hogy lehetne gazdaságosabban sokkal több anyagot megmozgatni mosás közbe,csak pakolni kell így többet a gépbe,tehát nem igazán 1emberes,vagy sokat kell közbe pihengetni.
ha érdekel valakit írjon vagy hívjon a 0620-234-64-65 ös számon lehetőleg munkaidőn kívül.
minden jót mindenkinek:)

Azt hiszem úgy becsületes, ha

Azt hiszem úgy becsületes, ha aktualizálom a hozzászólásomat.
A jelenlegi árfolyam (11 472 Ft/g) mellett, lassan eljutunk oda, hogy akár már meg is érheti. Lehet, hogy ugyan csak szezonális munkaként, de a hazai partok így mát talán elegendőek lehetetnének 2-3 ember részére.

sziasztok ha valaki pécs

sziasztok ha valaki pécs környékéről hozzá tudna szólni a témához az irjon e-mail:jantalnorbert@gmail.com

Komárom-Esztergom megyéből

Komárom-Esztergom megyéből valaki?

Én semmit nem tudok az aranymosásról,de amikor szóba kerül akkor mindig olyan furcsa érzéseim lesznek.Mintha egy kincsvadászatról lenne szó,pedig már lassan 39 éves leszek.Mindig arra vágytam,hogy kipróbáljam az aranymosást,de egyedül nagyon nehéz rávenni magam arra ,hogy elinduljak.Meg hát gondolom most sokan hülyének is tartanak,kinevetnek,nem mintha zavarna, kicsit hülye is vagyok. Tudom ,hogy találnánk aranyat,csak nem tudom hogyan kezdjek hozzá.Ha van még más "hülye" rajtam kívül akkor hajrá...írjatok és mehetünk! H.I. ,Tatabánya

Üdvözöllek! Érdekelne a téma

Üdvözöllek!
Érdekelne a téma csak ugye elég sok cucc kellene hozzá,én most készülök Tatabányára költözni a barátnőmhöz csak épp meló alig akad...mellékállásban mehetnénk persze közben áztatnánk a damilt is ;)

Az lehetetlen! :P vagy

Az lehetetlen! :P vagy egyik,vagy a másik. 1 seggel 1 lovat. Az aranymosás kemény meló,

És megélhetés szerűen űzni

És megélhetés szerűen űzni lehetetlen.....
Csak ha a véred hajt.

Üdv minden aktív aranyásónak

Üdv minden aktív aranyásónak :-)
Csepel szigeti hohó vagyok :-)
Aranyásó társat keresek :-)
Tudok egy tuti helyet :-)

Mikor? Beszéljünk a dologról!

Mikor? Beszéljünk a dologról! :)

Csepel sziget mellett lakom

Csepel sziget mellett lakom és engem is régóta foglalkoztat a dolog. Egyedül kicsit macerás és nem találtam még hozzá ugyan ilyen bevert fejű társat, mint én....
Érdekelne, ha valakinek van hozzá némi kalandvágya!

numismatica@vipmail.hu

Üdv mindenkinek!

Üdv. Zsolt vagyok

Üdv.
Zsolt vagyok Szigetszentmiklósról és szívesen megpróbálnám az aranymosást..

Szép-napot . Most olvastam a

Szép-napot .
Most olvastam a partner kereséseket.
40 éves 3 gyerekes apuka vagyok engem nagyon érdekelne és van 3 kg higanyom, a leválasztáshoz.
Telefon számom 36 70 2957257
Nevem Stika Róbert
x. ker
Skype: ropcsy

Szia menyiért adsz el

Szia menyiért adsz el higanyt?

SZIASZTOK John vagyok. 3 éve

SZIASZTOK John vagyok.
3 éve foglalkozok aranymosással. Amúgy 14 éves vagyok ,több könyvet is elolvastam és sok sorozatot videot helyeket tanulmányoztam 3 évig. Sokan azt hiszik hogy egy kis taknyos kölyök vagyok aki csak focizni tud.

Szentendrén lakom és van egy pár hely ahol lehetne mosni.Ebben az évben már komolyan mosni akarok. Már kivagyok éhezve az aranyra. Nem tudok olcsó higanyhoz jutni ebbe ha valaki tud segíteni lécci irjon. Ezt az aranymosást elég komolyan szeretném csinálni.

TÁRSAT KERESEK SZENTENDRE KÖZELÉBŐL, AKI SZERET SÁTORBAN ALUDNI ,TÖBB NAPIG ARANYAT MOSNI!
Erre az email cimre irjatok ha szeretnétek velem összeismerkedni.

trisicjohn@gmail.com

skype: trisicjohn

Sziasztok! Ha bárki Vas

Sziasztok!
Ha bárki Vas megyéből olvassa, és benne van a témában, az írjon az e-mailemre, én is meg szeretném próbálni az aranymosást!
Kőszeg mellett lakom.

mail: feher.aaron@hotmail.com

Üdv!

Sziasztok! Mondhatni én is

Sziasztok!
Mondhatni én is társakat keresnék, de az én agyamba megfordultak külföldi helyek is, jó lenne hosszútávon is ilyen dolgokkal foglalkozni. Nem azt mondom, hogy holnap nekivágunk, szóval írjatok nyugodtam.
jó lenne egy csapat aki belevágna rendesen...

studio.croom@gmail.com
üdv!

Sziasztok engem is erdekelne

Sziasztok engem is erdekelne az aranymosas hobbi illetve komolyabb szinten nekem van egy nagyon jo baratom aki tobb mint 10 evig volt australiaba arany moso o tudna segiteni komarom-esztergom megyei vagyok itt a telefonszamom aki szeretne nekivagni de nincs kivel szivesen nekivagok vele 06306467070

Szia Szabolcs! Hol laksz?

Szia Szabolcs! Hol laksz?

Van kb 1.5 kg higanyom ha

Van kb 1.5 kg higanyom ha valakit érdekel. Olcsón megszámítom.

Az én apám az egyik utolsó

Az én apám az egyik utolsó öreg aranymosó Ácsról ;)

Valaki mosott már

Valaki mosott már eredményesen a tiszán vagy a szomoson? Betársulnék valakihez Ék Magyarországon 43 éves vagyok és nagyon elszánt.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil