Idegen vizeken

Idegen vizeken
Elmesélem, hogyan tiltottak ki örökre Eddie Spencert, Anglia egyik legelőkelőbb pisztrángos vizéről.
Eddie barátom ügynök. Történetesen, Cheltenham mellett akadt több napra tervezett üzleti jellegű elintéznivalója az egyik vevőjénél, s mivel semmiképpen nem akarta elvesztegetni szabad estéit, mivel legkedvesebb szórakozása a horgászat volt, – így érdeklődött a környékbeli horgász lehetőségek után. Nemi huzavona árán be is jutott a helyi legyezőhorgászok százéves hagyományokat őrző klubjának a titkárához. A klub minden tagja kivétel nélkül megrögzött műlegyes horgász volt, és külön tavat béreltek a város határában.

Nos, mivel Eddie-nek futotta rá az idejéből (a horgászfelszerelése pedig állandóan ott lapult a csomagtartóban), semmit nem óhajtott annyira, mint egy kis esti pecázást. Felkötötte tehát a legszebb nyakkendőjét, és illedelmesen egy tisztes, deres hajú úriemberekből álló bizottság elé járult a kérésével. Mikor végre megkapta a hőn vágyott, két estére szóló, kézzel kiállított horgászjegyet, szerénye
köszönetet rebegett, majd tüstént a pisztrángos tóhoz hajtott. Mindössze három apró bökkenővel nem számolt Eddie. A horgászklub tagjai kizárólag száraz léggyel horgásztak, és rendkívül büszkék voltak művészi tudásukra, hogy tudniillik akár a legkisebb műlegyet is a megfelelő időben, a megfelelő helyen és kellő eleganciával képesek felkínálni. Eddie ezzel szemben csak békés halakra horgászik, elsősorban pontyra. És mit tesz isten, a tóban íme a harmadik bökkenő – valóban élt egy ponty, méghozzá egy arany ponty – az egyesület eleven amulettje.

Csodálatos, békés este volt. Eddie-nek, aki eleve nem szívleli a legyezőbotot, hamarosan elege lett belőle, hogy mindig ugyanazt a kis legyet lengesse a nyilvánvalóan üres víz fölött. Ebben a pillanatban önfeledt pancsolásra lett figyelmes. A neszezés a tó közepe felől hallatszott. Eddie azonnal és tévedhetetlenül felismerte:
ponty! Csupán néhány szempillantásra tellett, amíg villámgyorsan előkapta a csomagtartóból a pergetőbotot és a peremfutó orsót. Nagy sietve felkötött egy nagy öblű horgot meg egy kisebb ólmot az előkére, és már készen is állt a pontyozó készség. Nem tudom, a fülébe jutott-e Eddie-nek valami már előzőleg a tó pontyáról, mindenesetre akadt nála egy szelet pirítós, még a szállodai reggeliből. Lecsípett a kenyérből egy jókora darabot, feltűzte a horogra, és a sebtében készült csalit kidobta, amilyen messzire csak tudta, a tó közepén képződött vízgyűrű irányába. Ismerem annyira Eddie-t, hogy tudom róla, nem mindig mond igazat (mint a legtöbb horgász), és fenntartás nélkül nem is hiszem el minden szavát. Ő mindenesetre azt mesélte: állítólag hallotta, amint a ponty bekapta a kenyeret. Erre Eddie gyorsan bevágott és elkezdte a fárasztást. Kapitális példány volt (nem csoda. hiszen az egyesület tagjai évek óta féltő gonddal etették és dédelgették. Eddie felkészült a hosszú harcra.

Ekkor egy férfi lépett oda a fák közül. Zakót, kalapot, valamint bricsesznadrágot viselt. A kezében ragasztott tonkinnád legyezőbotot tartott . A horgászklub titkára volt. Eddie végül is üggyel-bajjal, de kiemelte a pontyot. Óvatosan kiakasztotta szájából a horgot, majd gyengéden visszahelyezte a halat a vízbe. Mindeközben a titkár sóbálvánnyá meredve szemlélte az eseményeket, mint aki nem akar hinni a szemének. Különösen a pirítós láttán nézett nagyot. Aztán – megköszörülte a torkát és csak ennyit szólt:
– Sir, talán jobb volna ha a jövőben nem mutatkozna a tó száz mérföldes körzetében – már amennyiben kedves az élete.
– Jó estét…

Roderick Wilkinson
Forrás : Blinker