Horgász múzeum

Horgász múzeum
Bevallom nem célirányosan mentünk a Balatonalmádi horgász múzeumba. A családi horgász-kempingezés utolsó napján egy felhőszakadás kergetett be minket a Városház téren lévő „Vízi múzeumba”. A múzeum épp zárva volt, de az ajtó ez állt: Hívja ezt a telefonszámot (06 70 … … ) és öt percen belül ide jövök….

Láss csodád Gyuri bátyánk, 5 perc múlva ott termett és fantasztikus idegenvezetésre invitált minket a horgász és halász relikviák világába. Ami a nagyon tetszett a rögtönzött tárlatvezetésben: lehet kérdezni, Gyuri bátyánk nagyon szívesen válaszol, anekdotázik és érdekes történetekkel színesíti egy-egy antik tárgy történetét mint szakavatott gyűjtő és nem utolsó sorban, mint kitűnő horgász. Tehát aki a Balaton mellett jár, ne hagyja ki ezt a programot. Szerencsére a Pannónia Kulturális Központ tökéletes helyet biztosított ennek az egyedülálló anyagnak.

A kiállítóhely 2006. június 2-án nyílt meg, s megtekinthető az év minden napján, a Pannónia Kulturális Központ nyitva tartási idejében. A Horgászmúzeum anyaga Gönczi György gyűjteményéből áll össze, amely nemcsak Magyarországon számíthat rendkívüli érdeklődésre, de a határon túli horgászok számára is érdekes lehet. Az évek óta Balatonalmádiban élő kiváló horgász és ma jól prosperáló horgászboltot vezető üzletember olyan relikviákat gyűjtött össze, amelyek megtekintéséért érdemes lesz elzarándokolni a Balaton-parti városba. Csak néhány különlegesség: látható az orsók ősének számító százéves Nottingham faorsó, belső sárgaréz mozgókoronggal, felszabadítható fékkel. De van itt az első világháború előtti időkből származó bakelitorsó, ugyancsak egy háború előtti Hardy orsó, mely ma is működhetne. 1938-ból való az első hazai gyártású darab, és itt látható az első híres Papp-féle orsó, de izgalmas látnivalók a DAM, az ABU és más nagy cégek korabeli orsói is. Különlegesség az 1947-ben kiadott Hokév horgászcikk-katalógus, amelyből például megtudhatjuk, hogy egy akkori Hardy orsó ára 1000 Ft volt!

A botok is különlegesek, köztük az első csepeli csőbot, amely az ötvenes években készült és egyedi darab; az orosz páncélautó antennájából készült bot, melynek tulajdonosa Battonyánál lépte át a határt. Egymás mellett sorakoznak a tőrpengés, a ragasztott, az öszvérbotok (alja üveg, a toldalék pedig ragasztott nád), valamint a tengeri nádbotok. Közülük is kiemelkedik egy tengeri borsnád bot, amely az 1940-es években készült. A korabeli horgászbotépítés nemcsak nádból készítettek ragasztott botokat, hanem akácfából vagy más kemény fából is. Láthattunk egy különleges horgászládát, a tárlókban számos érdekes régi iratot, köztük a hajdani Sporthorgász néhány megfakult példányát.

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár
8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Információ: Gönczi György

Azóta a múzeum új helyre költözött, mely régi halászati-, horgászati eszközöket és a témához kapcsolódó relikviákat mutat be. Cím: Sarud, Kossuth út 84, 3386