Hol horgásszunk pisztrángra ?

Hol horgásszunk pisztrángra ?

A horgászat ma a legnagyobb tömegbázissal rendelkező szabadidős tevékenység az országban. Gyakran nevezzük sportnak, hiszen egyes ágai kifejezetten sportos tevékenységnek tűnnek még a hozzá nem értő szemeknek is. Ilyen sportos ág a pisztráng horgászata is. A sportosság mellett a sportszerűség és a természet közeliség is jellemzi az e halfajra horgászókat. A pisztráng tipikusan magashegyi hal, Erdélyben, vagy a Magas-Tátrában tökéletes terepeken pecázhatunk rá, de idehaza is akad egy-két jó pisztrángos hely.

Ha pisztrángról beszélünk elsősorban a legyezés, és a könnyű pergetés jöhet szóba. Mindkét módszer alapelve a halakkal és a horgászvízzel, illetve annak környezetével való kíméletes bánásmód. A megfogott halak döntő többsége visszakerül a vízbe, de már a megfogásnál is marad esélye a halnak, hiszen többnyire szakáll nélküli horgok kerülnek a szerelékek végére.

De hol horgásszunk pisztrángra? A környező országokban számos jó pisztrángos vizet találunk és egy erdélyi, felvidéki, szlovéniai terep elérése már nem megoldhatatlan feladat a magyar horgászok számára. Szerencsére – bár nem olyan széles körben, mint az előbb említett helyeken – belföldön is találunk olyan vizet, ahol nem csak előfordulnak pisztrángok, de jó esélyünk van arra is, hogy megfogjuk őket. Most ezek közül a vizek közül mutatunk be néhányat.

Első állomásunkon nem is egy pisztrángos vizet mutatunk be, hiszen a Bükk hegységben található Lillafüred környékén rögtön három pisztrángozó helyet találunk, melyek közül a legismertebb – gyakran a Bükk hegység leghíresebb patakjának nevezik – a Szinva-patak. A Lillafüred végén található forrásoktól induló, majd 30 kilométer megtétele után a Sajóba ömlő patak több szakaszán eredményesen horgászhatjuk a sebes, illetve szivárványos pisztrángokat. A patakon való horgászatot, a vizet kezelő horgászszövetség éves telepítésekkel is igyekszik vonzóbbá teszi. Az elmúlt években 100 kilogramm körül került minden évben pisztráng a patakba. A helyenként csak 20-30 centiméter „mély” patakon való horgászathoz könnyű, rövidebb pergető pálcák, kisméretű körforgók, és természetesen legyező-felszerelés ajánlott. Fontos szabály, hogy 2006-tól a patak teljes hosszában csak műcsalival lehet horgászni. A Szinva-patakra érvényes napijegy 2200 forintba kerül.

A Garadna-patak felduzzasztásával alakították ki a Hámori-tavat. Területe 10.4 hektár és vizében sok pisztráng él, természetesen itt is jelentős mennyiséget telepítenek évente. A tó elején kevesebb horgászásra alkalmas helyet találhatunk, ide érdemes korán érkezni, ha mindenképpen itt szeretnénk pecázni. A patakhoz képest itt már a kényelmesebb sporiknak is teremhet babér, mert rendszeres a csontival fogott pisztráng. A tóra érvényes napijegyet 1700 forintért vásárolhatjuk meg.

Végezetül említsük meg a Gradna-patakot, ahol megfelelő vízhozam esetén kellemes horgászélményben lehet részünk. Érdemes a kisebb öblöket, gödröket, kövek alját kipróbálni, többnyire ezek a részek rejtik a pisztrángokat. Arra számítanunk kell, hogy a Garadna horgászata felér egy kisebb túrával, hiszen a megfelelő helyeket gyakran több kilométeres hegyi sétával érhetjük el.

A további jó pisztrángos vizek eléréséhez nagyot kell ugranunk, hiszen a keleti országrészből egészen a nyugati határ környékére érkezünk. Itt találjuk a Gyöngyös és Pinka patakokat, valamint a Zala folyót.

A Gyöngyöst az ország legjobb pisztrángos vizének tartják. 90 kilométeres magyarországi szakaszán számos helyen horgászhatunk jó eséllyel nemcsak pisztrángra, hanem domolykóra, márnára, paducra is. A pisztráng szempontjából a víz átlaghőmérséklete és oxigéntartalma is megfelelő. Szinte bárhol találhatunk megfelelő horgászhelyet, legyen szó kiépített partszakaszról, vagy éppen vadvízi környezetről. A két legkiemelkedőbb szakasz a lukácsházi és a vasszécsényi szakasz. Előbbi igazi vadregényes terület, ahol a világtól teljesen elzárt, természet közeli élményekben lehet részünk. A patak itt kifejezetten kanyargós, partját több helyen sűrű, szinte áthatolhatatlan növényzet övezi. A vizet kezelő szövetség a Lukácsházán átívelő híd feletti szakasz bal partját két kilométer hosszan horgászatra alkalmassá alakította, így itt érdemes először próbálkoznunk. A patak viszonyainak megfelelő könnyű pergető felszerelés (egyágú szakáll nélküli wobblerekkel), és legyező cucc lehet eredményes.

Vasszécsényben az Új-Ebergényi Kastélyszálló parkjában a Gyöngyös patak övcsatornája is bővelkedik pisztrángokban. A csatorna akár két-három méteres vizében, izgalmas horgászatban lehet részünk. A Gyöngyös-patak is a közelben, a park határában folyik, így akár váltogathatjuk is a horgászat helyszínét (bár itt egy kilométeres szakaszon tilos horgászni). Minkét vízpart rendezett, több helyen közelíthetjük meg a vízfelületet, de a gazdag növényzet itt is ügyességet kíván.

Vas megye másik jó pisztrángos vize a Pinka. A Rába legjelentősebb vasi mellékvize, igazi határvíz, felváltva halad osztrák, illetve magyar területen. Ötvenöt kilométeres szakaszán számos malom és duzzasztó épült, kihasználva sebességét. Kiváló vízminősége és állandó vízszintje teszi jó pisztrángos vízzé. Vízminőségére jellemző adat, hogy huszonnyolc halfaj számára nyújt megfelelő életteret. Két ismertebb szakasza a vaskeresztesi és a horvátlövői. Vaskeresztesnél a Malom-sziget által kettéválasztott mederben változatos víz fogadja az ide érkezőket. A baloldali ág rendezettebb, a víz itt duzzasztott, jól meghorgászható. A jobboldali ág vadvíz hangulatú, de horgászni itt is tudunk. Horvátlövőnél a patak egyik oldala már osztrák terület. Emiatt a kilencvenes évek végéig megközelíthetetlen volt a horgászok (és mindenki más) számára. Szerencsére manapság már nem kell ilyen korlátozásoktól tartanunk. A patakot könnyen bejárhatjuk ezen a szakaszon, egész sokáig kocsival is haladhatunk. A patak medre egyenletes, könnyebb horgászatot tesz lehetővé. Persze itt sem hullnak az ölünkbe a pisztrángok, pontos, kitartó horgászatra van szükségünk a fogás érdekében.

Utolsó helyszínünk a Zala-folyó. Bár nem kimondottan pisztrángos víz, de öt-hat évvel ezelőtt a felső szakaszába telepítettek pisztrángokat. A telepítés sikeresnek bizonyult, hiszen napjainkban már horogra csalhatunk szép példányokat ezen a szakaszon. Jó területnek ígérkezik Bogod és Salonvár környéke. Ezeken a részeken a legyezésnek is megfelelő terepet találunk. A pisztráng horogra csalása itt esetlegesebb, mint a többi bemutatott víznél, de ha nem is sikerül pisztrángot fognunk vigasztalódhatunk domolykóval, sügérrel, vagy éppen csukával is.

Forrás : Origo.hu