Harcsatámadás

Harcsatámadás
Szerte a nagyvilágon több mint 1000 harcsafajt tartanak számon. Azonban, mind közül a mi európai édesvizeinkben élő harcsa(Silurus glanis) a legnagyobb. A rekordméret valahol 2 mázsa környékén van.

Az európai harcsák elterjedését vizsgálva azt látjuk, hogy főleg Kelet-Európában őshonosak és Oroszországban. Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban és Angliában csak azért találkozhatunk vele mert a horgászok betelepítették. Időnként felrőppen egy-egy városi legenda, hogy harcsatámadás történt valamelyik horgászvízen. Az már egy régi mese, hogy a harcsa az embert is megtámadja ?

Nos nézzük mi az igazság.
A kifejlett harcsa, impozáns méretei ellenére is egy igen félénk állat, nagyobb zajra, a fürdőzőket látva azonnal elmenekül. Sokkal több félnivalónk lenne, ha szeretett csukánk nőne meg 70-80 kilóra, mert ő szó nélkül nekimenne a vízben fürdőző gyerekeknek.A harcsa rendkívüli módon félti és őrzi fészkét ahova később az ikráit is rakja. Egyébként az emberek lábát ért „támadás” ebben a partközeli sávban történik, harcsánk a farkával odacsap vagy gerebenfogaival odamar, de soha nem nézi az embert zsákmánynak.

A harcsahorgászok is sokszor azért tudnak a partól fél méterre harcsát fogni, mert az ikráit féltő harcsa ilyenkor sokkal ingerlékenyebb és hamarabb megtámad mindent ami a fészke közelébe került.

Érdekes videó a békésen úszkáló harcsáról.