Harcsa (Silurus glanis) – A rejtőzködő óriás

Harcsa (Silurus glanis) – A rejtőzködő óriás

Vizeink óriása, a kifürkészhetetlen nagyúr

Jellemzők :
Testalkata jellegzetes, feje nagy széles és lapos. Henger alakú teste, a hosszú farok úszó felé hirtelen laposodik el. Szája méretéhez képes is hatalmas. Alul és felül, sűrű, apró hegyes fogak (gereben fogak) vannak szájában.Felső állkapcsán 2 nagy, alsó állkapcsán 4 vékonyabb bajuszszál van. Hátúszója kicsi. Szemei nagyon aprók. Színe márványos mintázatú – barnás, szürkés. Pikkelyei nincsenek.

Elterjedése :
A Rajnától keletre a Keleti-tenger, a Fekete a Kaszpi-tenger és az Aral-tó vízgyűjtő területe.A Balkán nyugati részén hiányzik.A horgászok telepítésének köszönhetően, újabban Észak-Olaszországban,a Pireneusi-félszigeten és Nagy-Britaniában is megjelent.A hegyi patakok kivételével, tavakban és folyókban is megtalálható. Nappal nem mozog, a kifejezetten mély vagy búvó helyekben gazdag, akadós vagy alámosott mederviszonyokat kedveli.Tápláléka után többnyire éjszaka jár.

Szaporodása :
Ívása május-júniusra esik,amikor a vízhőmérséklet a 18-19 celzius fokosra állandósult. Ívását nászjáték (harcsanász) előzi meg, ilyenkor a sekélyebb, torzsos, gyökeres partszéli vizekben megfigyelhető. Az ivást követően, a ragacsos ikrákat a vízbenyúló gyökerekre rakja a harcsa.A lerakott ikrák száma akár több százezer is lehet a harcsa méretétől függően, az ikrák átmérője 3,5 mm. A megtermékenyített ikrák 3 nap múlva kikelnek, de mozdulatlan, majd újabb 2 nap elteltével kezd mozogni. A szikzacskója 1 hetes korában felszívódik, ezután már táplálkozik.Fiatal korában táplálékát – planktonok, férgek, csigák, kagylók képezik.A nagyobb harcsa étvágyát már – halakkal, békákkal, vízimadarakkal és apróbb vízi emlősökkel csillapítja.4 éves korára lesz ivarérett – ekkor kb. 50 cm. Teljes méretét 20 éves kora körül éri el – 2 méter és 60 kg. Természetesen, jelentős különbségek lehetnek, egy azon idős harcsák között is, hiszen a különböző vízterületek haltartó képessége más.

Horgászata :
A harcsa szája óriási, fenekező és úszós horgászattal is fogható. A legjobb csalik : élőhal, döglött hal, halszelet, nadály, pióca, lótetű, nagyobb gilisztacsokor.Sportosabb módszereket kedvelők – nagyméretű villantóval és wobblerekkel horgásznak rá.A harcsázás szerelmesei a kuttyogató horgászatot részesítik előnyben.Újabban az „óriás antennás úszós” és a „behúzott távtartós élőhalas” módszerek hozhatnak szép sikereket.Le kell szögezni, a harcsázás nem a kezdő horgászok sportja. Nagy kitartást és hosszú éjszakázás igénylő műfaj.Nem feledkezhetünk meg a sokszor indokolatlanul erősnek tűnő felszerelésről sem. A harcsázásban az a bizsergető, hogy jöhet 5 vagy akár 50 kilós hal is a tenyérnyi keszegre, vagy nyári éjszakán, ügyesen vezetett felszíni wobblerral rádurranthat egy hatalmas fenevad. Ívási időszakban területvédő, ilyenkor mindenre agresszívan támad. Sajnos, sokan ebben az időszakban ejtik zsákmányul a fészkét őrző állatokat.

Harcsa fogások a tihanyi-kútban

Táplálkozása :
A harcsa szinte mindent elfogyaszt ami mozog-vagy már döglött. A kölyökharcsa apróbb puhatestűkkel, rákokkal, csigákkal táplálkozik.Ahogy növekszik, 4-6 cm. mérettől már áttér a ragadozó életmódra. Áradások után a bemosódott élőlényekkel táplálkozik : nadály, giliszta, egér, lótetű.A kifogható méretet 4-5 éves korára éri el.

Érdekesség :
Elmondásokból az derül ki, hogy sok nagy harcsa lett áldozata apró csaliknak : csonti csokor, sajt, kukorica, bojli. A harcsa szája hiába nagy, a torka viszont szűk. Gyomortartalom vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy testtömegéhez képest általában kisebb méretű halakkal táplálkozik mint a csuka. A halradarok iránti fokozott érdeklődés is e titokzatos fenéklakónak köszönhető hazánkban. Például a Tihanyi-kút 11 méteres mélységének, eredményes meghorgászásához nélkülözhetetlen a halradar.

Adatok :
Latin név : Silurus glanis
Előfordulása : Szinte egész Magyarországon, kivéve a gyors folyású patakok
Legnagyobb súly: 300 kg (Oroszország)
Átlagsúly: 10-20 kg
Legnagyobb hosszúság: 400 cm
Élethossz : 40 év
Országos rekord : 112 kg (2004)
Méretkorlátozás : 50 cm
Tilalmi idő : a 80 cm alatti példányokra, május 02. – június 15.
Védett : nem