Harc az óriás vizával

Harc az óriás vizával
Öreg halászok mesélték a Bagaméri-Duna-ág partján. A viza volt a legnagyobb hal az itteni Duna ágakban, hazája egyébként a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger. Itt elérheti az 1500 kg. súlyt is és 8-9 méteres hosszúságot. Akár a 100 éves kort is megélheti. A Fekete-tengerből úsztak fel ide a szigetek közti csendes vizekbe ívni. Hatalmasra megnőttek, több mázsás is akadt köztük. Nem volt hát könnyű kifogni őket.

Táplival, varsával csak az apróbbakat lehetett kiemelni, a nagyobbak széttépték a hálókat. Erős tartókötelet kötöttek ki az ágon, át egyik partról a másikra. Erről a kötélről lógott a vízbe öt-hat erős, kovácsolt vizahorog a rátett csalival. A viza kÍváncsi hal, körül úszkálta a horgot, orrával meg is böködte és ha kedve kerekedett bekapta. A halász erősen fogta a kötelet, s ha tehette, a bókonyra akasztotta. Az erős viza menekült és húzta a ladikot, úgy szelte a vizet mint egy motorcsónak. Egy nagyobb rántás és már – pottyant is vízbe a halász. Sok halászt megfürdetett a viza, jó ha visszatudtak mászni a csónakba.Volt, hogy egy órán keresztül vontatta a csónakot mire kifáradt. Azután szépen a csónakmellé húzták és baltával csapták fejbe, csak így tudták elcsikkasztani. A vizának van a legkitűnőbb húsa, ezt sokan állították. Sózva vagy füstölve tartósították. A pozsonyi és bécsi halpiacra is szállítottak mert igen kelendő volt.

A múlt század végi vízszabályozások óta már nem tudnak a vizák felúszni az Al-Dunán keresztül, így lassan elfogytak az itteni vizekből, és csak az öreg halászok emlékeznek vissza rájuk. A magyar folyók egykori óriásai a viza – vizeikből szint teljesen eltűnt. Pedig hajdan százával fogták, még mázsás példányit is a Dunában. A viza a földkerekség folyóinak legnagyobb hala, hazája a tenger : Fekete-tenger, Kaszpi-tenger. Itt elérheti az 1500 kg. súlyt is és 8-9 méteres hosszúságot. Akár a 100 éves kort is megélheti.