Hal-Eldorádó az övcsatornán

Hal-Eldorádó az övcsatornán
Marcali és Balatonmária között húzódó Nyugati övcsatorna ilyenkor még jobban benépesül. A naponta kijáró horgászok mellé egyre több sátorozó is érkezik. Hal-Eldorádó, a legjobb angolnázó hely. E jelzővel írták le a Balatoni Halászati Zrt. kezelésében lévő Nyugati Övcsatornát a horgászok. Olyannyira, hogy még a nomád körülmények közötti, több napos sátorozást is bevállalják a messzi földről, de még a közelből érkezők is. Például egy marcali társaság tizenöt napra rendezkedett be. Vendégfogadásból mindenképpen járt a csillagos ötös: nem is volt kérdéses, hogy a frissen főzött halászlét meg kell kóstolni. Ha egy nappal előbb érkezünk, mustáros fokhagymában pácolt sült hallal kínáltak volna. A nomád életmódot is vállalják a pecások…

– A büfé a sátor mögött van az árnyékban – mutatta Kovács Ervin. – Ez a mi sátrunk, az meg a vendégsátor. Amikor látogatóba jönnek a horgászbarátok, itt is alhatnak. Mikor ideérünk, egy óra alatt készen van a helyünk. A táborozás végén pedig, amikor elbontunk mindent, csak a letaposott fű mutatja, hogy itt voltunk. Az ellátmányból legfeljebb a kenyér fogyhat el.

– Több mint húsz éve, amikor először tábort vertünk – folytatta Gabb János. – Először csak két-három napra, aztán a sátrak méretével az eltöltött idő is egyre növekedett. A helyet felfedezők köre is bővült: néhány nap múlva várjuk a pécsieket, majd jön egy húsztagú társaság is két hétre Pestről. Ők is rendszeres visszatérők.

Halban gazdag az Övcsatorna

Miközben a társalgás áttért a kifogott halrekordok felemlegetésére, Luo Ming Fu, aki 1998-ban költözött a kínai Fujianból Marcaliba, a süllő és az angolna mellett tette le a voksát. Elmondta azt is: ők nem sütik a halat, s halászlét sem készítenek. Inkább amolyan hallevesnek főzik, különböző fűszerezésekkel. Az azonban kiderült: nincs különbség a kínai és a magyar hal között.

Közben újabb vendég érkezett: fehér gólya szállt le, szokatlanul közel, négy-öt méterre a horgászoktól. Nem bánta, ha olykor dobtak neki egy-egy finom falatot. A hozzáfűződő történetek közül arról is szólt a fáma: annyira megszokta a kiszolgálást, hogy amikor az egyik horgász éppen vette ki a kishalat, a gólya már le is kapta a horogról. Nem ritka a sétáló őz, vagy a látványnak is különleges, vonuló szarvascsorda sem.

Horgászversenyek az övcsatornánál

1908–1911 között ásatták ki a Nyugati Övcsatornát – a fáma szerint még rabokkal -, hogy az addig a berekbe jutó öt vízfolyást közvetlenül a Balatonba tereljék. A halban is gazdag Nyugati Övcsatorna a Zala után a legtöbb vizet szállítja a tóba, és Balatonmáriánál éri el a Balatont. A Balatonújlak melletti szakaszon országos és európai versenyeket is tartanak. Az idén kilencedik alkalommal rendezik meg például a TOP MIX – MAHOR Kupa nyílt egyéni horgászversenyt, nemzetközi mezőnnyel.

Azt, hogy mitől is olyan népszerű a Nyugati Övcsatorna, a társasághoz csatlakozó Hajdu Tamás mondta ki: halban gazdag. A víz hőmérsékletének mérése volt az első teendője, mint utóbb kiderült: a 18 Celsius fok lenne jó, mert akkor jönnek fel a harcsák.

– Ez a rész két fokkal melegebb, mint egy kicsit arrébb, aminek tulajdonképpen a növényzet, a hínár az oka – tette hozzá Hajdu Tamás. – Hatéves korom óta horgászok. Rendszeresen kijárok ide, még télen is. A csatorna végéig ismerem azokat a helyeket, melyek megtartják a halat, s azt is, melyik szakasz, milyen időszakban jó. Nagyon szeretem a halat. Sokféleképpen el lehet készíteni, például a füstölt angolna igazi csemege. Én például pácolom is, de az olajos halat is magam készítem.

Bosszantó a szemetelés a csatornaparton

A horgászok leginkább a szemetelésre panaszkodnak. Mikor még nem volt ennyire felkapott a hely, földes út vezetett a csatornához, semmilyen mocsokkal, piszokkal nem találkoztak. Most meg két méterenként belebotlani eldobott műanyag palackba, kiürült zacskókba. Még az erdőbe is bedobálják. Van úgy, hogy példásan kupacba hordják a szemetet és úgy hagyják ott, mintha azt várnák, hogy valaki elviszi. Attól tartanak, egyszer csak kitiltják innen az embereket. A megoldás nagyon egyszerű: amit hoznak, vigyék is el magukkal.

Néhány méterrel feljebb, a csatorna túloldalán újabb társaság hódolt szenvedélyének: Bár az egyik partról a másikra átkiabálva kissé nehezen ment a társalgás: kiderült, hogy kéthelyi a csapat. A hét szinte minden napján kijárnak horgászni. Azt ők is megerősítették, hogy a változatos halállomány mellett, a környék legjobb angolnázó helye. Ezért jöttek csurgóiak, barcsiak, sátraik helyét a sötétedésben pislákoló fény jelezte távolban.

A horgászok azt is elmondták: így tavasszal, május végéig népszerű a Nyugati Övcsatorna hosszú szakasza. Utána Balatonújlakig olyan vastag lesz rajta a békalencse, hogy szó szerint ki lehetne próbálni a vízen járást.

Most azonban a békés, békaszerenádos, madártrillás hangulatot csupán a szúnyogok rontották el az este közeledtével. Persze a táborozók erre is készültek. Akik meg nem, azok szedték a sátorfájukat.

Forrás: sonline.hu