Újabb botrány BudapestenKiebrudalták a horgászokat a Feneketlen-tóról: június 8-án munkások jelentek meg a helyszínen, és elbontották az ott kialakított tizenegy stéget. A Feneketlen-tavi Horgász Egyesület elnöke, Kulcsár János rendőrt hívott ugyan, de a hatóság embere csupán a jegyzőkönyvet vette fel, a bontást nem állította le. A horgászok többmilliós kártérítést követelnek, szerintük jogsértés történt.

A bontást a Főkert Nonprofit Zrt. rendelte el, amelyet a Fővárosi Önkormányzat bízott meg az 1,1 hektáros XI. kerületi tó hasznosításával. Ám idén áprilisig ezt a feladatot a Feneketlen-tavi Horgász Egyesület látta el, amely évtizedekig halászati haszonbérlettel rendelkezett itt, és jogszerűtlennek tartja, hogy megvonták tőle a kezelői jogot.

Az előzmények 2007-re vezethetők vissza, amikor június végén néhány nap alatt 18 mázsa hal pusztult ki a Kosztolányi Dezső tér és a Villányi út által határolt területen lévő tóból, és azóta is időszakonként habzás figyelhető meg a vízen. Ráadásul a neve ellenére nem feneketlen, csupán 4-5 méter mély tó vízszintje is jelentősen csökkent - a horgászok szerint 120 centiméterrel, a Műegyetem egyik kutatócsoportja szerint csak fél méterrel. (Azt a korábbi feltételezést, hogy a vízszintcsökkenést a négyes metró építése okozta volna, mára már több kutatás is cáfolta, de az okokra nem adtak magyarázatot, csupán további vizsgálatokat javasoltak.)

A halak a víz alacsony oxigéntartalma miatt pusztultak, a közvetett okokat vitatják. Az mindenesetre bizonyosan közrejátszhatott, hogy a Főkert által karbantartott levegőztető berendezés éppen azokban a napokban, amikor ráadásul igen nagy meleg is volt, nem működött.

A halpusztulás nemcsak a tó ökológiájában hagyott mély nyomokat, hanem a horgászegyesület életében is: tagsága kifogható hal hiányában mára a 2007-es évinek a felére csökkent.

Kulcsár János, az egyesület elnöke elismeri, hogy a tagság és így a tagdíjak megfogyatkozása miatt az egyesület már nem tudja a korábbi színvonalon ellátni feladatait, de úgy véli, hogy önhibájukon kívül jutottak ebbe a helyzetbe, mi több, a halpusztulás valakinek a számlájára írható. Éppen ezért különösen nagy kárt okozó természetkárosítás címén ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek a rendőrségen.

A Budai Látképnek ugyan Kulcsár nem erősítette meg, hogy az "ismeretlen tettes" szerintük a Főkert volna, más forrásokból azonban úgy tudjuk, hogy a horgászegyesület a kertészeti céget okolja a halak pusztulásáért. Nem csupán amiatt, hogy a levegőztetőberendezés nem működött, hanem azért is, mert azzal is kárt okoztak a tó ökológiájában, hogy télidőben csúszásmentesítés céljából (élő vizek közelében nem alkalmazható) pétisóval szórták le a tó melletti járdákat, ahonnan az bemosódott a vízbe.

Bár az egyesületnek a fővárossal kötött halászati haszonbérleti szerződése 2009 végén lejárt, szerintük a főváros nem adhatott volna másnak megbízást idén áprilistól a tó kezelésére.

Egyik érvük az, hogy legalább még egy évig meg kellett volna kapniuk a halászás lehetőségét (például egy új szerződéssel), mert halgazdálkodási tervük 2010 végéig szól. Csakhogy a Feneketlen-tó olyan víz, amelyre nem is lett volna kötelező halgazdálkodási tervet készíteni, a terv megléte pedig önmagában nem jelenti azt, hogy a fővárosnak kötelessége volna emiatt továbbra is birtokban hagyni az egyesületet - állítja Horvai Zoltán, a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati felügyelője.

A hatályos halászati törvény előírja, hogy amennyiben a halászati jogot haszonbérbe adják, úgy a bérleti időszaknak legalább tíz évnek kell lennie - ez az a paragrafus, amelyben szintén próbál kapaszkodót találni az egyesület. Sajnos a jogszabálynak ez a része csak az államot megillető halászati jog bérbeadására vonatkozik, a Feneketlen-tó esetében azonban halászati joga a fővárosi önkormányzatnak van - mondja a Budai Látképnek Horvai Zoltán.

A törvény betűje alapján tehát a főváros nem követett el törvénysértést, amikor 2000-ben, 2003-ban és 2007-ben is hároméves időtartamra adta bérbe a halászati jogot.

A horgászegyesület harmadik érve viszont, úgy tűnik, megállja helyét. A halászati törvény ugyanis előírja, hogy a szerződés megszűnésekor az egyesületet kártalanítani kell: az általa létesített, el nem vihető halászati létesítmények értékét ki kell fizetni, és addig, amíg ez nem történik meg, a horgászok birtokban maradnak. Vagyis már csak ez alapján a paragrafus alapján is jogszerűtlen volt a június 8-ai bontás.

A vízjogi üzemeltetési engedély (melyet a jogszabályban előírtakhoz képest kilenc év késéssel, 2000 helyett 2009-ben kért meg a Fővárosi Önkormányzat) előírja a fővárosnak, hogy végezzen vizsgálatokat a tó vízállását és vízminőségét befolyásoló tényezők feltárására. Bár a horgászat nyilvánvalóan nem befolyásolná a monitoringrendszer kiépítését, a főváros a közeljövőben nem támogatja a horgászati tevékenység folytatását, rekreációs céllal kívánja hasznosítani a tavat és környékét. Ezzel Kulcsár szerint egy több évtizedes sporthagyományt szüntetnének meg, hiszen már 1937-es források is említést tesznek a feneketlen-tavi horgászatról.

Mindemellett Kulcsár János rendőrségi feljelentést is tett, sőt már tanúként ki is hallgatták. A rendőrségen is elmondta, hogy június 4-én, pénteken kapott a Főkerttől egy május 31-i dátumozású levelet Gonczlik Tamástól, a főváros környezetvédelmi ügyosztályvezetőjétől, hogy egy héten belül vigye el az egyesület dolgait. Az elnök szerint már az egyhetes határidő is jogszerűtlen, ráadásul ezt sem várta meg a Főkert: június 8-án elbontották a stégeket. De nem csak a horgászokat ért sérelem miatt vizsgálódik a rendőrség. Mint a BRFK honlapján olvasható: hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenységével, illetve a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatban. Azt vizsgálják, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, és hogy az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban érte-e vagyoni hátrány a fővárost.

Forrás: hetivalasz.hu

Újabb botrány Budapesten


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......