Tisza-tavi gondokA Magyar Országos Horgász Szövetség vezetősége szerint megtéveszti a
horgászokat a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Utóbbi ügyvezetője cáfolja az
állítást..... - Tari Ottó Dr. Szabó Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke szerint a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője, Hegedűs Gábor úgy állítja be a 2009 őszén történt szerződésmódosítást, mintha az alapvetően megváltoztatta volna a korábbi helyzetet. Holott a halászati és horgászati törvény azon rendelkezését, miszerint "a haszonbérlő mindaddig birtokban marad, amíg a haszonbérbe adó az elszámolási kötelezettségének eleget nem tesz", nem módosították.

Hegedűs Gábor szerint "most jött el egy pszichikai pillanat, amikor a halállomány jelentősen bővíthető, hiszen most már mindenki érzi azt, hogy ez a mi tavunk, az értékeink őrzése a mi felelősségünk" - idézi az ügyvezetőt a MOHOSZ elnöke, majd felteszi a kérdést: nem azért érzi úgy Hegedűs Gábor, hogy eljött a pillanat, mert az 1993-ban létrehozott Tiszai-Kormorán Kulturális, Sport és Vendéglátó Kft. magánvállalkozásának társasági szerződését 2009. február 27-én bejegyzett változtatásával mindenben felkészítette arra, hogy a Tisza-tó gazdája legyen? Szerinte ehhez talán már csak saját víz és hal kellene, aminek biztosítására ott van a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., amit Hegedűs az önkormányzatok bevonásával hozott létre. Dr. Szabó Imre szerint ily módon a lapokat is leosztották. A Tisza-tó halasítását, a havaria helyzetek kezelését, a hulladékgyűjtést, a tó reklámozását, a horgászturizmus finanszírozását a horgászjegyek árából elvégzi a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., a profitot termelő elszállásolást, horgásztatást, vendéglátást pedig elvégzi a Hegedűs Gábor tulajdonában lévő Tiszai-Kormorán Kft. A MOHOSZ-elnök szerint mindez nem a horgászok érdeke. - Miért lenne jobb a horgásznak, ha az eddigieknél kevesebb halat foghatna a kft. által tervezett horgászati rend szerint? - teszi fel a kérdést. - Miért lenne jobb, ha a horgászok által igen kedvelt zsilipek közeli horgászatot is betiltanák? Megtévesztés az is, hogy több és nagyobb méretű halat tenne a kft. a vízbe. Megkerestük Hegedűs Gábort is, aki kifejtette: az állami tulajdon hasznosítását megpályáztatták, s így történt ez a Tisza-tó esetében is. A pályázatokat az Országos Halászati Bizottság bírálta, amelyben részt vett a MOHOSZ elnöke és szakbizottságának tagja, akik a saját és a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Társaság pályázatáról döntöttek. Ez európai kultúrkörnyezetben enyhén fogalmazva "nem elegáns". A pályázatot ennek ellenére az OHB döntése alapján a kht. nyerte, s a miniszter a pályázat nyertesével köteles szerződést kötni. Hegedűs Gábor hozzátette: saját személyével, a családi tulajdonában lévő vállalkozásokkal kapcsolatos alaptalan összefüggéseket a legnagyobb határozottsággal visszautasítja, s megteszi a jogi intézkedéseket minden méltatlan és alaptalan rágalommal szemben. A vita részleteiről a HEOL.HU portálunkon olvashatnak.

A MOHOSZ szerint ők a jogosultak Dr. Szabó Imre szerint jogilag hibázott a minisztérium, amikor a halászati törvény rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva segédkezet nyújtott a kft.-nek abban, hogy azt a látszatot tudja kelteni, mintha ő lenne majd 2010-től a Tisza-tavon a víz hasznosítója. A haszonbérleti szerződésnek annyiban van jelentősége, hogy a MOHOSZ-nak járó kártalanítás megfizetését követően e szerződés alapján lesz a víz hasznosítója a kft. Ameddig azonban ez nem történik meg, a birtoklás joga a MOHOSZ-t illeti meg. Ennélfogva úgy látja, továbbra is a MOHOSZ által kiadott és a korábbi forgalmazói helyeken vásárolható területi jegyek lesznek érvényesek a Tisza-tóra 2010. január 1-je után is.

Forrás: hevesmegyeihirlap.hu

Tisza-tavi gondok


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil