Szigorúbban védenék a halat a horgászokSzeged - Egyáltalán ne lehessen horgászni, halászni a Tiszán, amíg a halak ívnak: ilyen javaslat is érkezett a pecások egyesületeitől a törvény módosításán dolgozó minisztériumhoz. Nem új az ötlet. Először Herman Ottó ajánlotta 1888-ban, de a lobbiérdekek felülírták az akkor elfogadott törvényt.

Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő juttatta el a Vidékfejlesztési Minisztériumba az Algyői Természetvédő Horgászegyesület javaslatát, amely a halászati törvény módosításán dolgozók számára foglalja össze a horgászok gondolatait, tapasztalatait. A beadvány Ángyán József parlamenti államtitkárhoz került. A horgászok hasznosnak tartanák, ha februártól június közepéig tiltaná a törvény a horgászatot és a halászatot a folyón. Szívesen lemondanak a tavaszi, nyár eleji pecázásról, annak érdekében, hogy a halak háborítatlanul ívjanak, és ne fogyjon, hanem végre szaporodjon az állomány.

Hasonló ötletet más egyesület is megfogalmazott – a Magyar Országos Horgász Szövetség pedig egy komplett módosító javaslatot dolgozott ki, remélve, hogy ezt figyelembe is veszik a tárcánál. Az 1977-es törvény 1997-es módosításán ugyanis – mint Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke fogalmaz – meglátszik, hogy az íróasztal mellett készült. Láda emlékeztetett arra, hogy az általános tilalmi időszak nem új ötlet. Az 1888-as első halászati törvény elkészítésekor szorgalmazta Herman Ottó természettudós, Szeged korábbi függetlenségi párti képviselője. Javaslatát a halászati lobbi torpedózta meg: a ma is létező fajlagos tilalmat vezették be helyette, amely a nemes halak kifogását külön-külön időintervallumokban tiltja. Az épp ívó fajt ez is védi, de akik nem tisztelik a szabályt, feltűnés nélkül eltehetik a visszadobandó halat is, ha már egyszer horogra vagy hálóba akadt. Ha úgy szólna a törvény, hogy egy bizonyos ideig nem mehet az ember horgász- és halászeszközzel a vízhez, könnyebb lenne rendet tartani – nem akadnának fel, és döglenének bele a pontyoknak, keszegeknek letett varsába az íváshoz készülődő süllők, mert nem is lehetne benn a varsa.

Láda Gáspár szerint ha a februártól június közepéig tartó tilalom sok is lenne, mégsem érdemes másfél hónapnál rövidebb időt meghatározni. Emlékeztet arra, hogy míg a horgászok könnyen lemondanak a tavaszi horgászatról, a halászoknak ez nehezebb, hiszen ők áradáskor fogják a legtöbb halat. A kérdés tehát úgy vetődik fel, hogy az élővizek turisztikai-horgászati, avagy halászati hasznosítása hoz-e többet a konyhára, illetve, hogy ez a kettő együtt mehet-e tovább úgy, hogy a folyó élővilága ne károsodjon.

A Balatonon 1997-ig létezett általános tilalom, és Zákonyi Botond horgászati szakíró szerint egyértelműen érdemes lenne újból bevezetni. – A süllőállomány most kezd alakulni. Ha sikerülne jobban megvédeni, ez ismét vonzaná a tóhoz a magyarok mellett a német, osztrák horgászokat is.

Forrás: delmagyar.hu/szeged_hirek

Szigorúbban védenék a halat a horgászok


Egyet kéne végre belátni,

Egyet kéne végre belátni, sokkal nagyobb üzlet az országnak a horgászat támogatása és a halászat végérvényes betiltása. A halászok halászgassanak csak a saját tavaikon, ne az élő vizeinket fosztogassák. Azonban azt is hozzáteszem, hogy a horgászok rapsickodásását is hasonlóan elrettentő büntetéssel jutalmaznám, mint az EU-ban. Engedély örökre bevon + 1000 euró bírság.

Maximálisan egyetértek,

Maximálisan egyetértek, elvégre a földműves gazda is a saját " búzáját" aratja.
Magyarul a hlászok is nyugodtan termeljék ki, vagy meg maguknak a halat amiből majd tudnak gazdálkodni (halászni, és értékesiteni), azoköon a tavakon amit ők kezelnek, fenntartanak, telepítenek, stb.
A lényeg hogy gazdálkodjanak a salyát termékükkel.
Míg a horgászok külöböző engedélyek fejében ( Állami-jegy, területi-jegy , Horgászegyesületi tagság stb.) ellenértékeként hagy horgásszanak már olyan vizeken amiről tudják , hogy milyen és mennyi hal várható.

Tudni illik a horgászoknak legyen az hobby, vagy sporthogász, nekik is van valami elképzelésük arról melyik vizen milyen hal, és mennyi várható egységnyi idő alatt " természetes körülmények között".
No persze más ha le van rabolva az esetleges víz, vagyis ha a tulajdonos aki elkéri a napi, heti , éves jegyet, és nem tud ellen értékként egy megfelelően halgazdag vizet biztositani, az már GÁZ:!
De mikor egy bizonyos vizen pecázik mondjuk 100 ember(tételezzük fel hozzáértő horgász) , és ebből a 100 fő-böl 95 azt mondja ( kérem szépen én a megvásárolt napi-heti -éves jegyemért nem kaptam meg , azt az élményt, vagy halat amit reklámoz a helyi vízkezelő) akkor már baj van!
Vagy nem jön, ill. megy az ember többet arra a vízre, meg mikor beszélget a barátaival" zömmel horgászhaverok" megjegyzi ez egy "döglött víz", vagy problémázunk és azt mondjuk,: no ez így nem megy tovább és átigazolunk egy másik horgászegyesülethez.
Csak azt nem értem mi van ha ennek a "másik" horgászegyesületnek a vezetőit is már megkörnyékezték a PÉNZES halbólmegélő emberkék.
Lehetne még a gondolat menetet fokozni, de gondolom , gondolatébresztőnek ennyi elég, vagy ne gondolkozzunk ennyit?

Ez nagyon szép, de ki fogja

Ez nagyon szép, de ki fogja ellenőrizni hogy betartják-e a tilalmat? Jelenleg halászati kezelésben lévő vizeken, a vízterület kezelője a vele szerződésben álló halászokat bízza meg a halőri feladatokkal.(kecskére a káposzta mezőt) Ha ez továbbra is így marad csak annyi lesz a változás hogy nem lesz horgász a vízparton aki látná hogyan rabolják le éjszakánként az ivásra vonuló halt. Azokra az emberekre akarják bízni az őrzési teendőket akik a mostani állapotba taszították folyóink élővilágát? Ezek emberek a jelenleg hatályos törvényeket sem tartják be. A folyó vízi halászatot meg kell szüntetni!

Tehát ott tartunk, hogy

Tehát ott tartunk, hogy közös lónak túrós a háta.!
Addig mig a hlászok üzleti megfontolásból űzik a tevékenységüket, mi meg ezzel a bizonyos "Catch and relese" ( fogd meg és engedd vissza) szindrómával küszködünk. Nem hiszem, hogy bármiféle kompromisszum születik horgász és halász között.

Innen ne vedd komolynak!

Szerintem előbb lesz fúzió .: a
-Horgász- Vadász
-Horgász- Repülőmodellező
-Horgász-APEH között.
Ez utóbbi ha Miló bottal pecázol egy utcában van.: a neve Haller utca.
üdv. goenye

Lacikám szóról-szóra így van

Lacikám szóról-szóra így van szerintem is.
Bár ez a Haller utcás hasonlat gyengusz volt.... :))

Jó - jó hát nem lehet minden

Jó - jó hát nem lehet minden tökéletes.

Üdvözletem! Ez megint egy

Üdvözletem!
Ez megint egy butaság ! És ezt úgy írom, hogy verseny horgász vagyok, és a halak nagyon nagy többségét vissza engedem ! Nem hal husiért horgászok!!!!!!! De nekem kikapcsolodás a tavaszi horgászat is a menyhalakrol nem is beszélve !

Mert lebukott a halász ! Neten fent van nem megerösitett információ! Az nagyon jo hogy a szilvaa orrú a paduc domolyko védve van ezt aláirom! Meg ha munka örületéböl kikapcsolok, februárban meg most karácsony napján fogtam egy keszeget ,ezt ne sajnálja már senki! Én is azok közé tartozom akik mázsa számra birnák el vinni a halat, de vissza engedem, és egy pár tenyérnyi keszeg sütve azt elég !

Sok agyament miatt van hogy legyen meg a karácsonyi hal a hütöben aztán a többiért húsvétra meg többi indok nem bánthatja az ember amit megenged a törvény azt el lehet hozni ! És ezt nem lehet fogni gazdasági válságra az viszi el tonna számra a halat akinek csili-vili terepjároja van.

Nagy lábon élek a költségeim is többek! Mindenki a saját szintjén nyomorog ! Ja ilyenkor örülök, hogy itt a Tisza és szegedi vagyok tudod , privát terület... És akinek nem tetszik a véleményem az igy járt különc vagyok és nagy a pofám! Ennyi : kellemes ünnepeket.

Ja, Tisza engedély ára menyi lenne 6000ft ?

Üdvözletem mindenkinek! Végig

Üdvözletem mindenkinek!

Végig olvastam a hozzászólásokat, van amivel egyet értek ,de van amivel nem tudok teljes mértékben. Szükség van tilalmi időkre, de túl kellene már lépni azon, hogy egy adott halfajra kezdődik a tilalom hónap elsején és befejeződik a következő hónap 15. én. Ezt a halak nem olvassák nem ismerik, mint a kökény vagy az akác sem, hogy hányadikán kell virágozniuk. Én javaslatom az lenne, hogy a fajlagos tilalmi idők legyenek hosszabbak, kezdődjön előbb a mostaninál 1-2 héttel, és tartson tovább ugyan annyi idővel. Így szerintem megnőne annak az esélye, hogy a tilalmi időn belül a védendő hal még a tilalom alatt letudna ívni a számára ideális körülmények között és nem a tilalom utolsó napjaiban kezdene ívni mert akkor ideálisak számára a körülmények.
Ha általános tilalommal akarunk egy vízterületet megvédeni, nem biztos hogy sikerül, hiszen azokat is távol tartjuk, akik a horgászbot mellet is védik a saját horgászvizüket, más nem jelenlétükkel.

Tudom nagyon sok helyen elhangzott már, sok helyen lehet olvasni is, az ellenőrzés hatékonyságán valamint az elbírálás visszatartó elején lehetne, ill. van mit javítani, ezt kellene még jobban szigorítani, hogy végre tényleg legyen visszatartó ereje.
Annak akit hallopáson értek, nyilvánosan bezúznák az elkövetésnél használt eszközöket, és itt gondolok a csónakra, autóra is, és még mellé nem csekély összegű pénzbírság is járna, amelynek összegét köteles lenne közhasznú munkában ledolgozni, talán nagyobb rend lenne a vízpartokon, nem lenne szükség hónapokig tartó általános tilalmi időkre, megfosztva a becsületes, horgászatot szerető sporttársat kedvenc időtöltésétől.

Kíváncsi vagyok rajtam kívül hányan gondolják még így ,de szerintem ebből az irányból kellene megalkotni az új halászati törvényt.

Boldog Új Évet Kívánok minden horgásztársamnak.

Üdvözlök mindenkit! Szerintem

Üdvözlök mindenkit!
Szerintem már az is nagy dolog hogy közösen gondolkodunk valamiféle megoldáson!
Azt is tudomásul kell vegyük önmérsékletet kell (kellene) mindenkinek tanúsítani mert ilyen ütemű kizsákmányolással csak Tiszánk marad amifölött marakodhatnak de már nem lesz értelme....
Az előző hozzászólások mind tartalmaztak rész igazságokat de ezt közösen kompromisszumokkal (egy kis alázattal) lehet értelmes egésszé gyúrni.

-Személyes véleményem az hogy halászatot csak ténylegesen ellenőrizhető területeken (halastavak) lehessen végezni.
-Szigorú, független (horgásztól-halásztól) ellenőrzésre van a legnagyobb szükség.

Nagyon örültem mert tavaly több alkalommal találkoztam rendőrökkel a partokon vizi és "szárazföldi" rendőrökkel...

Gondolkodtatónak: Mártélyon nem engedik a nemzetipark emberei a legkissebb beavatkozást sem mert természetvédelmi terület, de Körtvélyesen a halászok minden összel úgy átszűrik a vizet hogy szinte semmi sem marad (így engedjük vissza évközben a 45cm alatti csukákat, 30-35cm-es kis potykákat?)! Ja tudomásom szerint ugyan az a természetvédelmi területről van szó!!!
Körtvélyesen madárvédelmi okokból tilos a csatornától északra horgászni, de halászni lehet....
Éjszaka nem lehet horgászni csak halászni etc.....
Ivadékmentés?
Gazdálkodás?
Telepítés? (Nem egyik holtágból a másikba később vissza)
Ellenőrzés?
Part rendezés?
....
Ja az sem volna gond ha a kedves halász aki átköti az algyői vasúti híd pilléreket nem tenné többet vagy a lúdvári kövezésnél lévő átkötés is megszünne és nem a harcsás sporttársaknak kellene "megszűntetni"!

Kis Ho-Ho Horgász :)

Tisztelt sporttársak! Az

Tisztelt sporttársak!
Az élet úgy hozta hogy ez év tavaszán, Szegedre költözöm, nincs nagy helyismeretem ezért - ha megengeditek tegeződöm - hozzátok fordulok segítségért. A Szegeden és környékén elérhető közelségben lévő horgászvizekről, egyesületekről valamint egyéb lehetőségekről bármilyen információ érdekelne, és főleg az élő Tiszával valamint Marossal kapcsolatban érdekelne merre induljak, és mire is induljak ha már vízpartra húz a szívem. Egyébként szívesen süllőzök, harcsázok, vagy féderrel riogatom a halnépet, ilyen terepek érdekelnének elsősorban.
Előre is köszönök minden segítséget!
adamze@freemail.hu

Tisztelt Zoszka, szerintem

Tisztelt Zoszka, szerintem regisztrálj, majd nyiss neki egy új blogbejegyzést, vagy önálló fórum témát - "Szeged környéki horgászvizek" címmel. Biztos vagyok benne, hogy mást is érdekelne.

Ez ugyan is egy halvédelemmel kapcsolatos topik és nem biztos, hogy itt választ kapsz kérdésedre.

Igaz! Köszi!

Igaz! Köszi!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......