RablóhalászatA hazai halállomány védelmében nagyon fontos azonnali lépésekre lenne szükség: a halászoknak kvótát kell adni a kifogható mennyiségre, meg kell tiltani az ívási idején történő halászatot, és nagyon szigorúvá kell tenni az ellenőrzést. Ez is elhangzott A hazai természetes vizek horgászati hasznosítása című mai szolnoki konferencián.

Pont Magyarország legszebb tájain, így a Tisza mentén sokszor a szociális gondok a legnagyobbak. A jövőben ezért a közmunkaprogramokban is elsőbbséget kell kapjanak az élővizeink védelmében folytatott közmunkák. Ezeket akár az önkormányzatok, akár a vízügyi és környezetvédelmi szervezetek bevonásával fontos végrehajtani — mondta el Soltész Miklós, az Országgyűlés Szociális- és Családügyi Bizottságának alelnöke a konferencia utáni sajtótájékoztatón. — A szociális problémák megoldásában élővizeink megtartása, megőrzése és az engedélyezett, ellenőrzött horgászat segítése mindenképpen fontos lesz a jövőben. Akkor lehet munkahelyeket teremteni ezeken a vidékeken, ha a vízi- és horgászturizmus fellendül — mondta az alelnök.

Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke úgy vélte, a horgászturizmus Európa-szerte nagyon komoly fizetőképes keresletet tud teremteni. Ennek néhány alapfeltétele van: a természeti környezet, a kellő infrastrukturális háttér, és ami a legfontosabb, a jó minőségű és megfelelő halállomány. Nálunk a legnagyobb probléma ez utóbbival van.

— Olyan mértékben lecsökkent az elmúlt 30 évben a halállomány, hogy az akkorinak nagyjából egyötöde áll ma rendelkezésre. Azon a ponton vannak természetes élővizeink, hogy talán az utolsó pillanat van a beavatkozásra. Mert ha az őshonos halfajták kihalnak, akkor azok újratelepítése sokkal drágább lesz, mint a meglévő helyzet javítása — mondta az elnök, aki egy példát is említett arra, hogy mekkora pénz van a horgászturizmusban: Németországban amíg egy kiló ponty az üzletben nagyjából 2,5-3 euróba kerül, addig ha horgásztatással kerül horogra a turizmus során, akkor 55-60 euróba. Bánki Erik hangsúlyozta, hogy kell változtatni a halászati törvényt. A halászoknak kvótát kell adni a kifogható halmennyiségre, mert szerinte tarthatatlan, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben vihetik el a halakat az élővizekből. Emellett meg kell tiltani az ívási időben történő halászatot, és nagyon szigorúvá kell tenni az ellenőrzést. Azaz több halőrre van szükség, és a rendőröknek is nagyobb létszámot kell biztosítani arra, hogy amúgy a rendőrségi törvényből következő feladataikat el tudják látni.

— Azzal, hogy szigorítjuk a halászat feltételeit, valószínűleg csökkenni fog a halászok száma. Viszont jóval több új munkahely keletkezik a horgászat terén. Tehát azokra a halászokra, akik nem tudják vagy nem akarják a halászati tevékenységet folytatni, óriási szükség van a horgászturizmusban — mondta Bánki Erik.
Szalay Ferenc szolnoki polgármester mindehhez hozzátette: ma hozzávetőleg 350 ezer horgász van Magyarországon, Szolnokon pedig 11 ezer horgászjegyet adnak el. Ezzel szemben 150 halász dolgozik a Tiszán.

— A horgászok évek óta jelzik, hogy a rablóhalászat elviszi a halakat, és a horgászoknak nem jut hal a természetes vizekből. Ha ez így folytatódik tovább, feléljük a tartalékainkat, elvész a halállomány, és nem lehet visszatérni arra a pontra, amiből újra lehetne telepíteni azt. A halászoknak is az lenne a jó, hogyha mindenki kiismerhető irányokba menne. Ehhez hozzátartozna az is, hogy az önkormányzatok megkaphassák a természetes vizek kezelői jogát. Ha ez megtörténne, akkor abban a pillanatban az önkormányzatok minden erejükkel azon lehetnek, hogy a vizek tiszták legyenek, a halállomány mennyisége, minősége szintén normális legyen, és a béke megszülessen a halászok és a horgászok között — hangsúlyozta a polgármester.

Forrás: szoljon.hu

Rablóhalászat


Sajnos, most is minden

Sajnos, most is minden választás előtt fontos lett a horgászok szavazata. Aztán 4 évig megint csend és halászat. 11000 horgászengedélyt adnak ki Szolnok környékére az összterületi 21000ft. Ezért horgászhatok a Tiszán, a Szolnok megyei csatornákon, a Zagyva alsó szakaszán és a Tisza mentetlen oldali holtágain. A zagyva kivételével minden halászott víz.(a zagyvában az év nagy részében víz is alig van, nem beszélve, hogy az ország legrosszabb vízminőségű folyója) A csatornákból ősszel még a legkisebb keszeget is elvitték, takarmánynak. A szentély holtágakon ponty tilalom alatt volt a legintenzívebb a halászat.(ráadásul több motoros csónakot is használtak ami szigorúan védett területen szintén tilos.) Megtehetik mert senki nem ellenőrzi gyakorlatilag őket, halászati felügyelő is a cég embere. Teljes újra szabályozásra van szükség a vizek partján, az orvhorgászatot, orvhalászatot is úgy kellene büntetni mint az orvvadászatot vagy szigorúbban. A horgászok által elvihető halmennyiséget is újra kellene gondolni.

Szerintem meg a rabóhalászat

Szerintem meg a rabóhalászat művelőitől kellene megválni,ők a saját tavaikon nevelgessék a halaikat és ne a természetes vizeket fosztogassák!
A horgász vagy fog vagy nem fog (2-botos horgászat) a jelenlegi szabályok betartásával . Ugye ez azért nem kereskedelmi halászat ?
De,hogy egy ciánnal mérgezett folyóban pont a halászokat favorizálják ?
Hiába vannak a horgászok többen az ősi mesterség művelői nagyobb
kárt okoznak mint a cián ! Megjegyzem más mesterségek művelésével
könnyebben fölhagytak ! Különösen annak tükrében,hogy senki nem
ellenőrzi őket azt sem lehet tudni mennyi és milyen eszközzel művelik
azt amit tesznek !

Akkor számoljunk! 150 halász

Akkor számoljunk!
150 halász kifog évente fejenként 10.000 kg halat! (ez szerintem több is mint valójában)

11000 horgász kifog fejenként 15 kg halat! (ez kb ok nem?)

tehát: 150 x 10 000 kg=1 500 000 kg hal
ill. 11 000 x 15 kg= 1 650 000 kg hal! melyik a több?

Akkor miről beszélünk horgászbarátaim! A rapsicok pedig még ugyan ennyit kifodnak.
A megoldás: horgász halász menjen a tóra, rapsic meg a sittre és akkor kb 5-10 év és mehet a horgász-halász turizmus!

Ha a "halász" csak ennyit fog

Ha a "halász" csak ennyit fog évente ne csinálja !!
Ha meg többet ne hazudozzon !!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil