Büdös a vízMázsaszám pusztult a hal a Duna paksi szakaszán az áradás során. Hogy mi okozta az elhullást, még nem tudni.

Paksot sem kerülte el a Duna több pontján tapasztalt halpusztulás. Június utolsó hetében horgászok értesítették erről a Paksi Sporthorgász Egyesület vezetőit, halőreit. Várszegi Viktor elnök elmondta, hogy amikor kimentek, szomorú látvány fogadta őket. Paks felett, az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán mázsaszám úsztak a haltetemek a víz tetején. Ivadékok és kifejlett példányok, 1,5-2 kilós halak egyaránt. Nemcsak a súlyuk, hanem a fajtájuk is változatos volt. Akadtak olyanok, amelyek jobban bírják az oxigénhiányos vizet, mint a törpeharcsa és a csuka, illetve egyéb fajták, köztük sok kárász – számolt be az elnök.

Mint mondta, értesítésükre a helyszínen járt a környezetvédelmi és vízügyi hatóság szakértője, aki vízmintát vett, de még nem tudják az eredményt. Hatósági állatorvos is vizsgálta a tetemeket, s bár nem hivatalos még a vélemény, feltehető, hogy átmeneti oxigénhiány okozta a pusztulást. Várszegi Viktor kifejtette, hogy a Kömlődi-árokban összegyűlt vízbe valószínűleg szennyvíz keveredett. „Valószínű, bár erre semmilyen bizonyítékunk nincsen, hogy akadnak, akik belevezetik az esővizet a szennyvízbe. A nagy esőzést a csatornák nem bírták, így került a szennyezett víz az áradó Dunába” – fogalmazott. Az elnök hozzátette, hogy a halászati szövetkezet a tetemeket eltávolította. A pontos mennyiséget nem ismeri, de – mint mondta – több mázsáról van szó.

Hétfőn újabb helyszíni szemlét tartott a Paksi Sporthorgász Egyesület vezetősége. Beszámolójuk szerint az apadó dunai vízállás lehetővé tette, hogy kinyissák a zsilipeket az imsósi erdőben. Végre folyik a víz a dunakömlődi csatornában, de a sok törmelék, hordalék akadályozza a lefolyást. Nagyobb méretű haltetemekkel már nem találkoztak, de az ivadékok és a kisebb halak pusztulnak még. A kiáramló víz bűzös.

A víz alatti növényeken a lerakódás nem túl bizalomgerjesztő. A korábban víz alatt lévő, mára kiszáradt növényzet alatt fekete iszapot találtak, meglehetősen kellemetlen szaggal párosulva. A pocsolyák felszíne néhol olajos. A visszamaradt vizekben, pocsolyákban ezer számra maradt ivadék, kishal. A néhány ezer darab begyűjtése, megmentése felért egy kisebb telepítéssel.

Forrás: teol.hu

Büdös a víz


Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil