Úszós horgászat
Sziasztok! Kezdő, fenekezős

Sziasztok!

Kezdő, fenekezős kocahorgász vagyok , de szeretnék fejlődni!
Szeretném megtanulni az úszózás alapjait.
Milyen úszót vegyek, hogyan súlyozzam ki, kell-e előkezsinórt használni, csúszóra, vagy fixre készítsem a szereléket?

Amennyiben tudtok linket küldeni vagy képet a szerelékek készítéséről, az nagyon jó lenne...

Előre is köszi !

Kegab

Szia! Állóvízre véleményem

Szia!

Állóvízre véleményem szerint önsúlyos úszóval (4+2g), csúszóra szerelve, fix olmozással és előkezsinórral kezdjél neki. Pl.: Ha a főzsinórod 18-as, akkor az előkéd legyen 16-os (ezzel bátran Pontyozhatsz. Az előkéd mindig legyen minimum 0,02 mm-el vékonyabb, mint a főzsinórod. A horgot a halak méretéhez válaszd (arany középút nállam a 10-es horog). A főzsinórod végére köss fel egy kicsike forgót, majd ebbe kössd az előkét. A főzsinórra az úszó alsó ütközőjét 4-5cm-re rögzítsd (horgászboltokban lehet kapni előre kötött ütkötőt). Az úszót úgy súlyozd ki, hogy csak az antenna (piros, sárga...) vége látszódjon ki. Így látod az emelős-, és az elvivős kapásokat is.

Szrintem először állóvizen próbálkozz, ha lehet szélcsendes időben. A zsinórt padig próbáld meg besűlyeszteni a vízbe. Ez egy nagyon egyszerű mozdulat. Spicc a vízbe, majd miután feszes a zsinórod egy hirtelen, de KIS!!! mozdulattal rántsd el oldalra a botot.

Remélem tudtam segíteni!

Jó pecát!

Görbüljön!

Még azzal az aprósággal

Még azzal az aprósággal egészíteném ki az előbbi leírást, hogy a fix szerelék is tökéletes de kezdőként, csak kis vízben (1-2 méteres vízmélység) javaslom, mély vízben (3-6 méter) ugyan is rendkívül macerás a dobás, hiszen vagy nagyon hosszú (Bolognai) botra van szükséged vagy óriási gyakorlatra.

Egyébként én is a csúszó úszóra szavaznék, sajnos a boltban vásárolható előkötött ütközők műszálas anyagból vannak és a le-fel húzgálása előbb-utóbb tönkreteszik a zsinórt. Ezét inkább az úszó ütközetetésre használj pamut cérnát vagy hímzőfonalat, melyet előköthetsz otthon kis fültisztító pálcikákra.

Szia Kegab! Bevált a

Szia Kegab!

Bevált a tanácsunk?

Ha a "kocahorgász" kifejezés

Ha a "kocahorgász" kifejezés engedély nélküliséget takar akkor nem segítünk. Ha viszont van engedlélyed (nem a nagymamától) akkor szívesen.

Helo. Szerintem, először is

Helo.

Szerintem, először is kezdjük az alapoknál. Nem feltétlen kell egyből a legnehezebb szerelékeket ajánlani, és használni is. Én legelőször egy feederbottal kezdtem el horgászni, és neked is ezt a botot tudom ajánlani. A főzsinór minden esetben maximum csak 0.22 méretű legyen. Ennél nem ajánlok vastagabb főzsinórt, mert tönkreteszi a gyűrűket. Az előke zsínór minimum 0.16 legyen. Az úszó súlya és mérete is nagy meggondolást igényel. Neked először egy sima pontyozásra is alkalmas 4 grammos úszót tudok ajánlani, ami legyen nagyon hosszú.
A horog méretéről csak annyit, hogy nekem a Gamakatsu 8-12 méretig vált be, de minden esetben legyen vékonyhusú. Gondolom állóvizen horgászol, és ezért tudom ajánlani, hogy nem muszály a leírtakban 30 méteres távolságokban horgásznod, hanem elegendő 15-maximum 20 méterre horgászni. Előkét nem muszály alkalmazni abban az esetben, hogyha a főzsinóród maximum 0.18 méretű. Ha viszont úgy döntesz, hogy megpróbálkozol dúrvább szerelékkel is, akkor tudom ajánlani az akadókat. Ilyenkor a bedőlt fákra illetve kisebb bokrokra gondolok. Ilyenkor a főzsinór legyen fonott, aminek a mérete minimum 20 legyen. Én személy szerint 30 fonottat szoktam használni, mivel már előfordult 1-2 nagyobb akasztásom is. A horog mérete pedig legyen Gamakatsu G-carp 1 méret. Mindenképpen vastaghusú legyen.
És hogy a szereléked fix legyen vagy sem az már egyéni döntés.
Ma voltam horgászni és a fent említett méretekkel fogtam ma 4 db potyon. (1 kg, 1.5 kg 2.5 kg, 3 kg)
Nem rég voltam horgászni az elmúlt héten és a fent említett szerelékkel e legelső horgászatomon máris öt pontyot sikerült fognom. A legnagyobb egy 2.5 kg volt.

remélem hogy tudtam segíteni. Jó horgászatot kívánok, és fogj sok halat. Helo

:)

:)

Szeretnem megtudni hogyan

Szeretnem megtudni hogyan kell csomokat kotni a olmon amelyik
nek van vezerlo csovuk meg az nelkul

T. Látogató

T. Látogató Laszlo!
Alapvetően lehetőleg minnél kevesebb csomóval kellene megoldani a szerelék elkészitését. Jó lenne trudni, hogy állóvizen, vagy folyón horgászol-e? Maradjunk az állóvíznél fehérhalra. a zászlót én a következőképpen szerelem (szeretem):. A bot felöl nézve,: először egy csúsztatható ütköző, amivel beállítod a meghorgászandó mélységet, de elég kemény, hogy birja a dobásokat elállítódás nélkül, jön az úszó CSÚSZÓRA !,kővetkezi még egy ütköző az előző testvére ennek a bevágásokat kell kibírnia. A LÉNYEG!, hogy az alsó ütközőt 20-50 cm. re teszem a felsőtől ( ezálltal nem az úszónak vágok be ami késést jelent a horog felé,hanem egyből a halnak.!!! Igaz hogy a felső és az alsó ütköző között jobban kopik a zsinór, de még mindíg nem annyira mint a jelzőólom és a horog között. Továb menve jön a súlyzó ólom amire gondolom TE is céloztál (vezérlőcső), nos ez egy vagy több csepp ólom betét csővel amit én szintén csúszóra (nehezen scúszóra) teszek fel. Ez igen egyszrű,: az ólmot ha felhuzod a zsinórra a két végén kiálló műanyag csőbe beledugsz aránylag szorosan hengeres fogvályót (ez túl hivatalos),tehát fogpiszkálót és letöröd,de úgy hogy majd ki is tudd húzni, ezálltal többször tudod majd felhasználni a cseppólmodat. A fözsinóron tovább menve ahorog felé, jön egy forgó és az első CSOMÓ a forgó egyik végébe (bot felöli) a másik oldalra jön az előke, ami természetesen vékonyabb a föszinórnál (16/14, 14/12, stb.,bottól függ), mald én erre teszem a jelző ólmot 0.5- 0.8-1.gr., majd a horog.
Nem véletlen, hogy úszó-súlyozóólom-távolságot, ill. jelzőólom-horog távolságot nem írok ezeket vize válogatja ÉS A TÖBBI.
ui. a jelzőólom hasított (minőségi), hogy ne roncsolja a zsinórt!!!!!
Remélem tudtam sgíteni, GÖRBŰLJÖN!

Fejtsd ki bővebben, mert nem

Fejtsd ki bővebben, mert nem értem a kérdést ?

Hali nem tudomm hallotatok

Hali nem tudomm hallotatok már e az etető kosaras úszóról ?

Ezek szerint, ezt még nem

Ezek szerint, ezt még nem olvastad :
http://horgaszat.hu/irasok/erdekes-pontyhorgaszat

Nézd meg a Hal-Ászt is !

Nézd meg a Hal-Ászt is !

Bocs az előbb lefelejtettem

Bocs az előbb lefelejtettem a képek címszót.

Tisztelet mindenkinek! Nekem

Tisztelet mindenkinek!
Nekem ugyan van engedélyem, de gyakorlatom nincs. Véleményeteket kérném, Velencére járok horgászni és nekem is nagy gondot okoz, hogy hogyan szereljem az úszómat.Távolra kéne dobnom mert ott van egy lépcső a vízben.Távoli dobásnál nagy tollú úszó kell ,hogy lássam. Viszont a nehéz szerelék nem finom módszer.Hogy lássam a kapást 20-30 méterről? Válaszotokat várva üdvözlettel Gyuri.

Két hasznos írást tudok

Admin! Köszi.

Admin! Köszi.

sziasztok.nem tudtok v mi jo

sziasztok.nem tudtok v mi jo tavat ahol sok a ponty

Helló de igen a tatai derítő

Helló de igen a tatai derítő tó nagyon jó kis hely nagyon szépeket lehet fogni

melyik megyébe gondoltad ?

melyik megyébe gondoltad ?

sziasztok pontyra horgászok

sziasztok

pontyra horgászok milyen csalit javasoltok

köszi majd megnézem

köszi majd megnézem

Alkoholba áztatott

Alkoholba áztatott tigrismogyorót.
Én minden ősszel teszek el sima legolcsóbb vodkába tigrismogyorót és kukoricát nekem ez nekem bevált.
De szoktam főleg nyáron melegebb vízbe büdös-halas pelletet is használni.

köszi majd kipróbálom

köszi majd kipróbálom ma

megyek bányatóra kipróbálom

mejött az eredménye köszi

mejött az eredménye

köszi bánhidi
9 kilós ponty

mit használjak a gyöngyösre

mit használjak a gyöngyösre csalinak

sziasztok mit javasoltok

sziasztok mit javasoltok pontyozni
előreis köszi

Ha van időd etetni több

Ha van időd etetni több napig, akkor kukoricát. Egyszeri alkolommal pedig, minőségi etetőkaja és csonti csali.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil