Miért pont a match bot ?Miér pont a match bot lett a kedvenc fegyverünk a békés halak horgászatában ? Esetleg megírhatnátok - milyen egy jó match bot !Címkék:

Könnyű,gyors,első osztályú

Könnyű,gyors,első osztályú gyűrűkkel.

A Walter féle - Walter World

A Walter féle - Walter World Champion Carp Float egy fantasztikusan jó bot, főleg az egyensúja tetszik ha orsót rakok rá. Mondjuk elég borsos az ára 45 ezer körül van.

Véleményem szerint ezt a

Véleményem szerint ezt a botot nekünk találták ki az Angolok. Én egy Shimano Technium 420FA-t használok mostanában, amit egyarát kedvelek a dunai úsztatásaim során, valamint állóvizi horgászataim alkalmával is. A Dunán egy jó horgászat alkalmával bejöhet a kissebb paductól a dévérken át a sportosabb márnákig minden békés hal. Szerintem megfelelő zsinórválsztással egy univerzális, az úszót jól vezethető, és a megfogott halat szépen kiirányitható botot választ aki a Match bottal próbálkozik. Álló vizeken is meg állja a helyét, én ugyan ezzel a bottal már fogtam 7-8-kg.-os pontyokat (élmény tavakon) akadó nélkül, valóban élmény vele a horgászat, de az állóvizi keszegezésben is verhetetlen. Az meg hogy esőben sem tapad a zsinór csak nála létezik.

A régi kedvencek : Shimano:

A régi kedvencek :
Shimano: Power Loop, Twin Power, Diaflash...
Silstar:Tradition, Diaflex, Spiral, X-citter,
Trabucco: Absolute
Dam: most nem jut eszembe egy sem.

nem tudom milyen lehet egy

nem tudom milyen lehet egy match bot de ahogy itt olvasom az írásokat jó lehet.Most azon gondolkozok, hogy vegyek-e egyet a netről.Nem biztos mert tényleg nem tudok róla semmit.Ha tudtok javasolni küldjétek el az e-mail-emre!!!!!!!

KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!!!

Nos nézzük, milyen is a jó

Nos nézzük, milyen is a jó match bot ... (szerintem).
Hajdanán nagy misztérium övezte ezt a szerszámot. Alapvetően a békés halak vékony zsinóros horgászatához fejlesztették ki Angliába és nagyon jól szerepelt ez a bottípus a horgászversenyeken is. Nagyjából a 80-as évek elejétől kezdett elterjedni Európa szerte.

A boton, sok (13-21 db.) és viszonylag magas lábú gyűrű található. Ezeknek a gyűrűknek elsősorban az esős időben vesszük hasznát mert nem tapad a vizes bottesthez a zsinór. A match botoknak különböző lehet az akciója is. Attól függően, hogy milyen víztípuson, mekkora úszóval, milyen halakra horgászunk. Például, nagy nyílt vízen távolra történő dobásoknál egy spicc akciós 20 gramm dobósúlyú botra lehet szükségünk. Viszont egy keskeny csatorna partján pár dekás bodorkákra horgászva elég lesz egy 5 gramm dobósúlyú lágy bot is hiszen szinte a spiccünk alatt horgászunk és a fárasztás is itt zajlik.

Ami fontos, - nem baj ha a botunk nem a legkönnyebb, de a súlyelosztása jó legyen, tehát ne legyen otrombán fejnehéz. Nem árt ha a gyűrűk elosztása is ideális illetve jó minőségűek.
Magasságodhoz válassz botot, - tehát egy 1,7 méteres embernek inkább való a 3.6 vagy 3.9 méteres bot, az 1.9 méteres embereknek pedig a 4.2 vagy 4.5 méteres. Nagyobb horgászboltokban, ma már akkora a választék, hogy beleszédülsz.
Sok sikert...

Nekem egy Spro silver bream

Nekem egy Spro silver bream float 390-es és 4-15-ös dobósulyú botom van szerintem nagyon jó és hozzá meg egy shimano exage 3000srb szerintem jó párositás

Nekem a szívem csücske:-) az

Nekem a szívem csücske:-)
az elsö finomszerelékes technika ami a kezemügyébe került...no meg a lengőspicc.

ha jól emlékszem a nyugati horgászbolta látott eredeti angol botokra azok iggencsak lágyak voltak.
lágyabbak a mostaniaknál.Mind duplatalpas gyürükkel szerelve.

hogy milyen a jó?
én úsztatásra igazán keményet szeretek használni. Talán husángosnak mondhatót?
A akciósat .manapság eléggé ritkán látni hasonlatosat:-(

távolra vagglerezni épp ellenkezőt. a manapság float-nak nevezett b-c akciósak közül.De ez egyéni izlés dolga.nekem ez a szisztéma vált be konyhai pecára.
Mindemelett mártogatni sem utolsó a matchbot.
és erre a célra egy régi ketnert használok aminek sajno vagy szerencsére hiányzik a spiccéböl 10 centi.
ezáltal egy igazán érezhető peca vált belölle.
mindenkinek csak ajánlani tudom...ha másért nem,hát kultusz miatt.
Apropó "ginger"
egész jó izlést mutat a kommented.
dam-bol nekem aszem maglite matchem volt piros carbon fibre.

Üdvözletem a

Üdvözletem a fórumozóknak!

Már jó régóta horgászok, de sose volt annyi pénzem, hogy a legmodernebb felszereléseket megvegyem, talán most...

Sehol se találok jól összefoglalt magyarázatokat a különféle horgász bot típusokkal kapcsolatban. Angolul is keresgéltem, de nincs szájbarágós, az alapkérdéseket kitárgyaló cikk vagy hozzászólás, legalábbis én nem találom.

Hátha itt vannak profik, akik értik a témát.

Feeder - Match - Bolognai - Spicc

Melyik milyen célra lett kitalálva és mire szokás ma használni őket?

1) Feeder botok

Angol nevéből ezt etető botnak fordítanám. Furcsa elnevezés, hisz vannak olyan feeder botok, amiknek a dobósúlya 20 g. Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy 20 grammal van értelme etetni! Akkor meg honnan a fenéből jött ennek a botnak a neve? (nem féder, hanem fíder)

A feeder botokat szerintem kimondottan fenekezésre használhatjuk, és nem alkalmazunk spéci kapásjelzőket, hanem a botvég mozgásából, rezgéséből észlejük a halat. Ennek megfelelően a feeder botok vége, amit rezgő spiccnek is neveznek önálló alkatrész, egy bothoz gyakran három féle hajlékonyságú nem karbon anyagú spiccet is adnak. Ezeket quiver-nek is nevezi az angol. Állítólag lehet kapni spicceket külön is, bár én még nem láttam. Akkor hát minden feeder botnak a vége méretbe ugyan olyan, hogy meg legyen a csereszabatosság. Tényleg így van?
A nagy dobósúlyú feeder botok esetén a végólom helyére etető kosarat is rakhatunk és akkor tényleg feeder lesz belőle. De általában szerintem inkább csak csupasz ólom van a végeken.
Fura azért, hogy vannak 150 grammos dobósúlyú feederek is, és mégis feltehetünk rá nagyon hajlékony spiccet. Bár lehet, hogy ez a lelke a dolognak. Tudom ám, hogy a feedereknél nincs megadva dobósúly, csak olyan mint hogy könnyű, nehéz és hasonlók, de azért mindenki csak ki akarja választani a végólma súlyát vagy a puliszka mennyiségét az etetőkosárba!
Szerintem mehetünk feeder bottal keszegekre is és kapitális pontyokra is, egyik esetben válasszunk light botot utóbb meg exra heavyt. Keszegre feltesszük a hajlékony spiccet, pontyra a keményebbet.
Úgy gondolom, hogy bármilyen fenekezéshez jó a feeder típus.
A feeder botra úgy látom nagyon sok gyűrűt raknak fel, többet mint más botokra, vagy tévednék? A messze dobásnál jó ez? Nem gubancolódik, akad össze a zsinór? A távdobásokhoz talán a feederek a legjobbak?
A rezgő spicc csak egy kapásjelző, más szerepe nincs is a boton. Bevágásnál jobb lenne, ha nem is lenne ott. Ugyanez fárasztásnál. A spiccet nem karbonszálas anyagból készítik, hanem valami más műszálasból. A karbon biztos túl merev volt és olyan vékonyan már könnyen tört is. Most is gyakrabban törik a spicc, mint a bot többi része? Reméljük, könnyen pótolható.
Ha kemény spiccet rakok fel és a bot is jó 4,5 méteres akkor miért is ne keszegezhetnék vele úszóval? Könnyű is, hosszú is, jól lehet vele akasztani... vagy nem? Ott a baj az akasztásnál?
Tényleg egy jó feeder bottal miért nem úszózunk? Mert dinnyére sem iszik az ember sört?! Előítélet pusztán?
Igen a rezgő spicc vége még spéci módon színezve is van, hogy jobban lássuk.
Vannak akik nem szeretik a botvéget figyelni, mint kapásjelzőt, ők a fenekezéshez nem vesznek ilyen botot, de miért is? Megy be a bot vízszintesen, fel teszem rá a karika jelzőt a bot vég meg elfelejthető, nem zavar senkit, akár le is szerelhetem, kicsit rövidebb lesz, de bevágásnál a spicc hossza sose játszik szerepet.

Szóval kedves sporttársak, hogy is van szerintetek a feeder bottal?

Óh, a többivel is lenne számtalan kérdésem, ilyen alapszintű, mint fenn is.

Kicsit megkésve vettem észre

Kicsit megkésve vettem észre ezt az érdekes felvetést, de szerintem nem kell túlbonyolítani. Véleményem szerint az Angolokat a feeder és qiver botok feltalálására a kényszer vitte rá.

Mivel rengeteg hajózócsatornájuk és lassan áramló vizük van a fenekezést kelett megodanijuk érzékenyen, spiccről. Magától értetődött, hogy nem a legelegánsabb a nagy sárgavégű 300 grammos durung silstar végét sasolni, arról nem is beszélve, hogy bodorkák és óvatosabb domolykók kapását ez nem is mutatta.

Véleményem szerint egy 360-as 60 gr. dobósúlyú feeder jó komprpmisszum lehet a praktikum és a felhasználhatóság szempontjait figyelembevéve.

Az etetőkosár már egy túllihegett dolog, szerintem egy 40 gr.-os oldalfüles drótkosár tökéletes, szinte minden vízen(tavon,csatornán, folyón), tehát felesleges a mérgdrága szuperműanyag dizájnos etetőherkentyűkre költeni.
üdv.

Nekem jelenleg egy Power Carp

Nekem jelenleg egy Power Carp 3,9 match bot és egy Spro intruder orsó , 1-10 kg -s pontyokat is fogtam már vele, és nagy élmény (:

nekem shimano catana mach

nekem shimano catana mach botom van a legjobb hogy nem kell 4-5 botot vinni horgászatra mert felszerelhetem fenekezőre és uszóra

Nekem van egy 3,90-es

Nekem van egy 3,90-es Cormoran speciland match- botom. 5-20 g dobó súllyal.
hogy miért szeretem?
mert anélkül hogy bármi nagy átszerelést végeznék mehetek vele akár küszre, vörösszárnyúra, de ugyan ugy kárász/ nagy dévér és fogtam már vele 13,5 kilós pontyot is minden gond nélkül!
Hogy kinek lehet jó választás egy match bot? (szerintem)
Aki élvezi a hallal való kontaktust aki szereti FÁRASZTANI és nem csörlőzni.. a halat.
Aki esélyt szeret adni a halnak is.
Aki élvezi ha paraszthajszálnyi módosításokkal tud a felszerelése eredményességén változtatni.
Egyszóval aki élvezi a horgászatot!
Hogy kinek NEM való egy ilyet bot?
akinek a finom szerelék a 30-as monofilnál kezdődik .
aki csak azért megy el horgászni hogy amit megakaszt halat azt kicsörlőzze a partra úgy hogy a hal csak pattog a víz színén...
aki nem foglakozik azzal hogy miről is szól valójában a horgászat.
Akinek a bojlizás a kezdet és a vég....
aki olyan helyre jár horgászni ahol min 150 métert kell dobni hogy halat fogjon.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil