Kezdő horgászatSziasztok!
Menyasszonyommal elkezdtünk horgászni, s igen csak bénák vagyunk :) Annó úszóztam még ifjúságival, de az kb 10 éve volt, és nemes halat sem foghattam. Most viszont megvan a felnőtt engedélyem, s szeretnénk tanácsokat kérni! Most néztem a pellet -et, de azt se tudom, hogy hogyan kell felrakni. A szilikon -os pellet tartót már ismerem, de hogy lehet azzal a cérnás móddal felrakni? A másik amivel próbálkozunk az a pergetés. Egy 240 -es botot vettem rá 30-as damillal, de eddig semmi nem akadt a horogra. Jelenleg ezt a villantót használom: http://www.horgasz.hu/images/mucsalik/kepek_nagy/tamolygo-villanto-dam-effzett3.jpg

Jól tudom, hogy erre nem kell csali? Milyen gyorsan kell kifelé tekerni? És a wobblerrel hogyan működik a dolog? Minden taktika érdekel :) Ténylegesen kezdők vagyunk :)

Mennyire számít a bot és az orsó? Miért jó a száras etető kosár? Nagyon sok kérdésem lenne még, de azt hiszem első körben ez is sok :D

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv mindenkinenkCímkék:

Szia, első lépésben ne

Szia, első lépésben ne változtass az ifjúsági stíluson: maradj az úszózásnál... sokkal több örömöt fog adni mint a fenekezés.

A pellet manapság "nagyon divatos" , de szerintem úszózásnál, kukoricával is meg tudod fogni a halat, a helyválasztáson van a lényeg.

Pergetésnél, mint célhal - első körben legyen a a Balin. Nem kell villantó, - 30 grammos szivarólom a zsinórra, alá gumi ütköző, alá hármas horog, mindez 20 zsinórra és villám gyorsan tekerni.... Ha sok felszíni rablást látsz és elég türelmesen dobálsz akkor biztos akasztasz halat.

Az az igazság, hogy a

Az az igazság, hogy a környező tavakban nem hinném, hogy van Balin. Ahogy olvastam, ez a hal a nyílt vizekben található meg. Ezért szeretnék inkább csukára, ill. harcsára menni. Mágocs -on és Szászváron van a 2 kedvenc tavam, ami elérhető, s hal is van benne rendesen :)

Megfogadom tanácsod, s egy botomat átszerelem úszósra. Így lesz 1 úszó, 1 fenekező nekem, 1 fenekezős barátnőmnek, és egy pergető bot. Próbálkoztam amúgy úszóssal, de szinte semmi kapás nem volt ezeken a tavakon. (Bár lehet, hogy a nagy meleg miatt).

Azt a madzagos pellet felrakási technikát el tudnád magyarázni, vagy tudnál egy linket adni?

Villantóval és wobbler -el hogyan kell tekerni? (Ígérem a szivarolmós technikát is kipróbálom majd pakson, ha egyszer arra járok. A dunában csak-csak van Balin :))

Üdv

a duná ban amur meg ponty

a duná ban amur meg ponty meg angolna is van!!!!!!!!!!!!

A pelletrögzítésről: 1.

A pelletrögzítésről:

1. Pelletrögzítő karika (rugalmas szilikon gyűrű), ebbe tuszkolod bele a pelletet, majd a gyűrű kis fogantyúján lévő lukba illeszted a horgodat.

Cikk: http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=1823

2. Nagyobb méretű előfúrt pelleteket, úgy rögzítjük mint a bojlikat, tehát hajszálelőkére kötjük őket. A horog öblébe cérnából kötsz egy pár centis hurkot, majd erre felhúzod a pelletet, végül kis ütközőt raksz be a hurok végibe, hogy ne essen le a csali.

És ráadásnak itt van még egy csomó rögzítő kütyű:
http://www.hal.hu/shop_kat.php?k=275

Egy-két tanács úszózáshoz:
Minél finomabb szereléket használj, könnyű úszóval horgássz, etess bőségesen, csonti és kukorica mindig legyen nálad.

Azzal ne foglalkozz, ha a "helyii erők" azt mondják hogy part közelbe nincs is hal, mert ha már van 1 méteres vízmélység akkor oda lehet a halakat csalni.

Üdvözlet Mindenkinek! Kezdő

Üdvözlet Mindenkinek!

Kezdő horgászként szeretnék a Dunán horgászni, főleg úszózni.
Milyen felszereléssel érdemes kezdeni? Milyen bot, úszó, zsinór, horog? Hol vannak jó horgász helyek? (Budai lakos révén a budai oldal érdekelne első sorban.)
Előre is köszönöm a segítséget.

Tibor

Szia Tibor! Ha úszózni

Szia Tibor!

Ha úszózni szeretnél és valóban kezdő vagy, akkor én egy matchbotot ajánlanék, egy megbízható fékrendszerű (ha lehet, akkor első fékes) 30-as, 40-es orsóval. Úszókból a kétpontos "duci" úszót ajánlom, de embere válogatja. A zsinór 16-18 as monofil NEM süllyedő. A horognál az arany középút a 10-es méretű.
A budai oldalon, a befolyók környékén érdemes próbálkozni, mert általában ott van a hal.

Görbüljön!

Nagyon szépen köszönöm a

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Mindenképpen megpróbálom az ajánlatodat.
Köszönöm még egyszer!

Tibor

Köszi még egyszer a

Köszi még egyszer a választ!
Következő kérdésem az lenne, hogy milyen csalival lenne érdemes próbálkozni?

Tibor

Csonti, giliszta és kenyér -

Csonti, giliszta és kenyér - ez mindig legyen nálad. Ha már megy az úsztatás és érzed a medret meg a partmenti langókat is akkor etethetsz is, és a kukorica is jó lehet a potyeszokra.

Üdv! Tegnap pakolásztam a

Üdv!

Tegnap pakolásztam a régi dolgaim között és rátaláltam a 17 évvel ezelött vásárolt 2,70m Royal River Side (Hokév) teleszkópos botomra, rajta egy Silstar ER40 orsóval. (hátsó fékes) Szerintetek ez az összeállítás még jó, vagy valóban cserére érett a dolog? A fiamnak kezdésnek és tanulásra alkalmas lehet még?

Várom válaszotokat.

Üdv:Tibor

Üdv Tibor! A véleményem az,

Üdv Tibor!

A véleményem az, hogy bármilyen felszereléssel meg lehet tanulni a horgászatot. Sőt talán jobb is, ha régebbi darabon tanul. Azt nem kell félteni, ha esetleg felcsavarodik a spiccére a zsinór, vagy ha esetleg odakoccan egy kőhöz. Ha már biztonságosan kezeli a botot és tud is rá vigyázni és esetleg igényt is tart rá, akkor érdemes új felszerelésre beruházni.
Apámék például tőrpengés bottal és tároló orsóval kezdték a horgászatot. Azzal is tudtak halat fogni. Nem is keveset! Én is nádból készült "spiccbottal" kezdtem űzni a halakat.
Szóval, szerintem megteszi.

Görbüljön!

Sziasztok! Érdeklődnék hova

Sziasztok!
Érdeklődnék hova érdemes mostanság pecázni menni?
Folyóvíz v.álló? Gondolok itt elsősorban a Dunára, Drávára, Dombori holtágra illetve Gyékényesre.
Milyen halra,és milyen a hozzá való csali?
Ja és a felszerelés?
Előre is köszönöm a választ!!!

Tőmondatokban :) Este, Dráva,

Tőmondatokban :)
Este, Dráva, hideg, meleg ruha, tea vagy forralt bor, fenekező, fejlámpa, halszelet, menyhal, fázás, forralt bor, süllő, vagy semmi, haza.

Köszönöm a választ! Voltál is

Köszönöm a választ!
Voltál is mostanában?
Mit sikerült fognod?
Üdv:Laci

Sziasztok! Mi a különbség a

Sziasztok!

Mi a különbség a match és a feeder bot között?

A match botot úszózásra

A match botot úszózásra találták ki az angolok, sok apró gyűrű van rajta, hogy az angolos (esős) időbe se tapadjon a damil a bottesthez, mig a feeder bot etetőkosaras fenekezésre alkalmas érzékeny bot, ahol nem használunk kapásjelzőt, hanem a spiccet figyeljük, álltalában több cserélhető spicc jár hozzá.

Tegyük még hozzá, hogy míg a

Tegyük még hozzá, hogy míg a match bot általában 5 és 30gr közötti dobósúly tartományba esik, addig a feederbotok akár 150gr-os dobósúlyúak is lehetnek.Ebbôl az következik, hogy szükségbôl lehet egy feederbottal "matchezni", azonban matchbottal feederezni szinte egyenlô a lehetetlennel.

rapa

Egy nagyon rövid történet

Egy nagyon rövid történet ezzel kapcsolatban.
Kb."80-as évek közepe amikor a Silstar behozta a Match Techniumot, nos ennek egy 4.20- as változatával lementem az Árpád-híd budai oldalához a hajógyári sziget alá. Gondoltam úsztatok egy jót de magas volt a víz állás, a helyiek főleg bolognaikkal próbálkoztak, ill. fogtak is 4-5-m-es eresztékkel perszeén a 4.20-as pálcámmal nem tudtam meghorgászni azt a mélységet ( van ott egy kb. 6-7 m-es gödör). Szenvedtem egy darabig míg gondoltam eggyet és lekaptam az úszót , az összes olmot lehúztam a horog fölé (nememlékszem pontosan) de szerintem olyan 25 -30, esetleg 40 cm re, és így úszó nélkül be a gödörbe!!!!!!!!. Természetesen kézben tartva mintha görgetnénk állandó kontaktus a horoggal ill. a szerelékkel tehát egy picit feszül a zsinór de azért helybenhagyva, és láss csodát jelentkeztek a kapások és jöttek a halak is. Kézből érezve a spicc rezdülését ill. az egész szereléket.
Kérdezem én ez nem valami fííííder előzetes lehetett.
Természetesen a Match nem erre van kitalálva de ezt az élményt nem elfelejtve néha állóvizen kipróbálom ezt a módszert, igaz azóta már más márkával (pedig megvan még az a Techniumom is). Rekkenő nyáron mikor pang a víz , a gödröket ahol még aránylag hűsebb a vasser érdemes megvallatni akár ezzel a módszerrel is.
Tudom azóta már megjelent a Feeder , de nekem ez mint nosztalgia néha jól esik és a mái napig ha bejön azt az érzést már nem tudom érzelem nélkül leírni.

Sziasztok! Bocsánat,hogy

Sziasztok!

Bocsánat,hogy ennyit kérdezek de megszeretném tudni, hogy mi a monofil zsinór és a fonott zsinór között a különbség. Melyiket érdemes folyó vízi horgászatra, match botra alkalmazni? Az orsót mi alapján választom ki a bothoz, hogy azok összhangban legyenek?

Köszönöm a türelmet és a segítséget.

Tibor

Szia Tibor! Nincs semmi baj,

Szia Tibor!

Nincs semmi baj, inkább kérdezz!
A monofil zsinór 1 szálmól áll (műanyag), míg a fonott zsinór több mikromilliméter vastagságú úgynevezett elemi szálakból géppel "összefonott" zsinór. Ez utóbbinak nagyságrendekkel jobb a szakítószilárdsága, mint a monofil zsinórnak.
Folyóvízi horgászathoz, úszózáshoz (match) monofil zsinórt használunk.
Bot: Ha már matchbot, akkor 3,90-es vagy 4,20-as botot válassz.
Orsó: Én jobban szeretem az első-fékes orsókat, mert jobb, megbízhatóbb a fékrendszere. Mérete igazodjon a bothoz. Ebben segítenek a horgászboltban. Most nem írok orsó méretet, mert ahány gyártó, annyiféle megjelölés. (30, 300, 3000)

Remélem segítettem!

Üdv!

GZOZI

Sziasztok! Megtudná mondani

Sziasztok!

Megtudná mondani nekem valaki, hogy mi az a langó?
Több újságban is olvastam már, de nem tudom mi az, mi a jelentése.

Előre is köszönöm a választ.

Tibor

Helló:) A szó

Helló:)

A szó etimológiáját(eredetét, keletkezését) nem ismerem, így 100%-os választ nem tudok adni, de megközelitôt igen!
Ezt a kifejezést én is csak horgászírásokból ismerem. Ha emlékeim nem csalnak, akkor folyóvízen létezik egy sodorvonal. Kôsarkantyú, rugany, zárás vagy bármilyen "mûtárgy" hatására a víz meglassul, sokszor visszafelé forog a kôvezés mögött, sôt néha szinte áll. Ezt a lassú, álló vízrészt nevezik langónak.
Gyakorlatilag ma már minden lelassult partközeli csendes vizet langónak hívnak.
Remélem ez segítségedre lesz:)

rapa

Helló! Igen, köszönöm a

Helló!

Igen, köszönöm a választ. Legalább már valami fogalmam van erről is.

Tibor

Sziasztok! Tegnap lenéztem a

Sziasztok!

Tegnap lenéztem a Dunára és örömömre már csak a parton maradt jégtorlasz. A víz sem vitt már jelentős mennyiségű jégtáblát. Szerintetek ilyenkor neki lehet fogni a pecázásnak? Ha igen, akkor érdemes etetni? Még sosem próbáltam ilyen időben horgászni, nagy izgalommal várom a tanácsaitokat. Ilyenkor milyen halra érdemes horgászni?
Egy kicsit sok kérdésem lett hirtelen, ne haragudjatok érte.

Üdv: Tibor

próbálkozni lehet, de nagyon

próbálkozni lehet, de nagyon hideg a víz a békés halakra, az élő Duna helyett az öblöket faggasd, ha kiolvad a jég. Match bot, nagyon finom szerkó, óvatos kapásokra számíts. És ne csak fenéken próbálkozz, van hogy vízközt kapnak. Bodorka, dévér, karika lesz a halak zöme.

Én ilyet használok mert nem

Én ilyet használok mert nem szeretek ilyet kötni ez így a legegyszerűbb módszer csak kell hozzá egy fűző tű de ebben segít a horgászboltos majd de kell stopper is de ebben is segít úgy is. http://horgaszonline.hu/?1283,carp-expert-anti-snag-rig

Sziasztok:) Én egy kezdő

Sziasztok:)
Én egy kezdő csajszi vagyok és a Szerecsenyi Patkó tavat néztem ki magamnak, első horgászatom helyének.Milyen felszereléssel induljak neki a kalandnak? Előre is köszönöm a segÍtséget:)

Szia, én egy rezgőspicces

Szia, én egy rezgőspicces botra és egy könnyű úszós felszerelésre szavaznék. A rezgőre mehet egy etetőkosár 16-os előke, a csali csonti vagy giliszta. Az úszós pecára is élő csalit tennék, hiszen tavasz van és hideg még a víz. Keszegfélére mindenképpen számíthatsz., viszont az ottani horgászoktól érdeklődj, hogy hol ment a hal a napokban. És egy kis etetés sem árt. Természetesen két bottal csak akkor horgássz, ha tudsz figyelni mindkettőre.

Sziasztok! Nagyon rég voltam

Sziasztok!
Nagyon rég voltam az oldalon, ezért elnézést kérek. Viszont Uruguayban voltam és horgásztam a Rio de La Platan. Nagy élmény volt. Igaz én csak szinte szemlélője voltam.
De nem ez a lényeg. Tegnap kifogtam az első 2 halamat a Dunán.(hajógyári sziget) Pontosan nem tudom és ismertem fel a halakat, de szerintem paducok voltak.(tenyérnyi, kb: 20 cm nagyok voltak)
Partól 2-3m -re voltak a kapások és spicc botoztam, giliszta volt a csali.
Kérdésem a következőkhöz lenne.
Ha mélyebbre szeretnék horgászni hány grammos úszót használjak, hogy lassan ússzon esetleg megálljon az úszó? Hogyan súlyozzam ki? Közel legyenek a súlyok a horoghoz, vagy osztott súlyozást alkalmazzak?
Segítségeteket előre is köszönöm. Tibor

Szia Tibi. Én is gyakran

Szia Tibi.

Én is gyakran horgászom spiccbottal a Dunán.
A sodrás erejéhez és vízmélységhez igazodva 3-8 gramm közötti úszót használunk a leggyakrabban. Én a 6 grammosra szavaznék. A súlyozást ne bonyolítsd túl, 80-90 % a fősúlyozás ( kb. 1 méterre a horogtól) a maradék a jelző, mely a horogtól 15-30 cm-re legyen, a kapásoktól függően. Az úszó megállítása, gyors vízen már egy nehezebb ügy, mert itt nem jók a klasszikus répa és hagyma formájú úszók, de ha valóban megállítanád a cejgot, akkor a Cralusso úszók közül választhatsz, pl: Bolo, Bubble, Surf,Torpedo, ezek alkalmasak, a lassú, vagy megállított csalivezetésre.

Ezt nézd meg...

Etetésre mindenképpen szükség van, (agyagos, nehezített legyen, a sodrás miatt) A paduc kedvence a kenyér és a csonti. A hajógyári szakaszon a hetekben a szilvaorrú keszeg ment, ezért szerintem azt fogtál partközelben.

Egy másik kérdés még a spiccbotod hossza, ereje és begumizottsága, ( hány tagban van gumi ?) mert így már esélyed lehet a jobb márnák megfogására is.

Szia! Köszönöm a segítséget,

Szia!

Köszönöm a segítséget, remélem a hétvégén már ki is próbálhatom. Köszi hogy elküldted a Clarusso-ról szóló kis filmet, mert eddig azt hittem, hogy nagyon bonyolult a használata, de most már látom, hogy nem kell tőle félni.
Köszi még1X.
Tibi
Görbüljön

Sziasztok! Van egy HUMMINBIRD

Sziasztok!
Van egy HUMMINBIRD Wide 3D Paramount Halradarom de nem találok hozzá magyar leírást. Segítségeteket kérem hol lehetne esetleg beszerezni?
Előre is köszönöm.
email:ferazs@freemail.hu

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil