Horgászat a BodrogonSziasztok a bodrogra mennék horgászni, mivel még sosem jártam ott, ha valaki tud bővebbet a folyorol megirhatná, halakrol, horgászmodszerekről.Címkék:

A Bodrog a Tisza egyik

A Bodrog a Tisza egyik mellékfolyója. Szlovákiában ered az Ondava, Latorca (Latorica), Laborc (Laborec), Ung és Tapoly folyók találkozásából, és Felsőberecki községnél, Sátoraljaújhely közelében lépi át a magyar határt. Partjára épült Sárospatak városa, a Bodrog-parti Athén. A Bodrog Tokajnál folyik a Tiszába.


A folyó rendkívül szeszélyes és horgász sikerünket nagyban befolyásolhatja a Tisza aktuális vízállása. Én Sárospatakon próbáltam a híd környékén de rendkívül magas volt a víz, és masszív etetés után is csak snecik meg pár tenyeres karika jött. A helyismeret nagyon fontos, hiszen köztudott, hogy a Bodrogban hatalmas nyurga pontyok és amurok tanyáznak. A víz mélység a kanyarokban döbbenetes, akár 30 méter is lehet ! A holtágak is érdekesek lehetnek.

A napijegyről: Tisza és Bodrog folyóra és Vajdácskai Oroj holtágra, éves, felnőtt horgász területi engedély:13.600,-Forint.

Halak: magyar bucó, amur, ponty, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, sügér, márna, domolykó, stb...

Bodrog - Tisza

Találtam még ilyet:

A Bodrog halállománya rendkívül változatos, közel összes halfajunk képviselteti magát.
Az elmúlt két évtizedben a folyó vízminősége nagymértékben javult, ma már majdnem kifogástalannak mondható.
A 2000. évi ciánszennyezés sem a folyó teljes szakaszát, sem a vízgyűjtő területét nem érintette, ezért a vízivilág hajdani állapotát őrzi ma is.
Fontos megemlíteni, hogy a Bodrogköz (Tokaj- Bodrogzug Tájvédelmo Körzet), mint a legnagyobb érintetlen ártér, tökéletes ívóhelyet biztosít a legtöbb halfaj számára, így évről évre sokmilliárdnyi ivadékhallal látja el a folyót.

Horgászati szempontból jelentős a pontyállomány, mely főként nyurgapontyból (4 kg-os átlagméret), illetve jellemzően pikkelyes pontyból áll.
Horgászata klasszikus fenekező módszerrel, és a 4-6 m-es átlagmélységhez igazodva, bolognai módszerrel eredményes.
Nem őshonos, mégis igen komoly mennyiségben fordul elő tükörponty, mely elsősorban a szlovák halgazdaságokból került (és kerül ma is) a folyóba az áradások alkalmával.
E változatból jellemzően 1-3 kilogrammos példányokkal találkozhatunk.

A folyó fő ragadozója a harcsa, mely igen szép egyedszámmal és változatos, de akár mázsát meghaladó egyedsúllyal is képviselteti magát.
Jellemző horgászmódszere a klasszikus fenekezés, azonban rendkívül eredményes a csónakból folytatott kuttyogatás és pergetés is.
A kuttyogatva fogott harcsák általában 1,5 és 5 kg közöttiek, de minden évbe hallani kapitális, 50 kg feletti fogásról.

Az ártérnek köszönhetően nagyon erős a folyó csukaállománya, jobbára kilós egyedek örvendeztetik a horgászokat, de a hajózómederbe dobott élőhalas felszerelésen gyakori vendég a többkilós csuka is.
Az őszi időszak ezen a vidéken egyértelműen e hal szezonjának tekinthető, akár partról, akár sodródó csónakból pergetjük a partszegély bokrokkal, sással szegélyezett vizét.

A süllő és a balin horgászata, noha szép számmal él a vízben, már nagyobb gyakorlatot igényel.
A süllő elsősorban a hajnali és alkonyati órákban fogható a medertöréseken, sokkal inkább halszelettel, mint élőhallal.
A balin pergetése partról a klasszikusnak számító ólmos-legyes szerelékkel, míg sodródó csónakból inkább könnyű pergetőbottal és kisméretű wobblerekkel, 0-s, 1-es körforgókkal hatékony.
A finompergetés kedvelőinek igazi kuriózumként szolgál a folyó jelentős jászkeszeg-állománya, a kilót nem ritkán meghaladó egyedekkel.
E halra pergetőbottal a legeredményesebben az ártéri kifolyók környékén, illetve a vízre boruló fák és bokrok mentén próbálkozhatunk.
Ezeken a részeken igazi sporthalként kiló körüli domolykókkal is találkozhatunk.

Mindemellett legnagyobb élményben mégis a finomszerelékes horgászat kedvelőinek lehet részük, hiszen a Bodrog keszegállománya páratlan sűrűségről tanúskodik.
Főként karikakeszeg, dévér, jász és bodorka, de időszakosan paduc, bagolykeszeg és domolykó fordul elő horgászzsákmányban.
Elsősorban a rakó- és a bolognai botos úszózás kecsegtet szép fogással, de rezgőspicces módszerekkel is több kilónyi keszeget zsákmányolhatunk néhány óra alatt.

Áradó vízben a parthoz közeli részeken, giliszta csalival termetes dévéreket, karikakeszegeket és szép törpeharcsákat foghatunk, nem ritkán ponty és harcsa is jelentkezhet ebben az időben.
Alacsony vízállásnál azonban már a mederben kell horgásznunk, vékony előkékkel, csonti vagy árvaszúnyog csalival.
A pontos és bőséges, folyóvizi etetés itt különösen fontos, ugyanis a letisztult, nyári vízben így lehetünk csak igazán eredményesek. ( Forrás: kirandulastervezo.hu)

Kérem segitsetek.! A Bodrogon

Kérem segitsetek.! A Bodrogon szeretnénk horgászni junius elején, egy 20 fős társasággal. Hely ismeret nulla. Hol,hogyan, és szállás vagy kemping kéne.
Aki tud segítsen. Köszönöm.

Azt javaslom nézz utána

Azt javaslom nézz utána pontosan, hogy a Tisza hídtól pontosan hány kilométerre lehet a Bodrogon ill. a Tiszán horgászni.Változott a horgászati szabályzat Tokaj ezen területén. Már büntettek is a rendőrők a héten itt horgászókat. Szállást a tokaj.hu oldalon lehet megnézni.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......