Hármas-Kőrös gyomai S-kanyarVéleményeket várók hogy kinek mi a véleménye és menyire elégedett evvel a vizel .Címkék:

Az köztudott, szinte minden

Az köztudott, szinte minden harcsahorgász körében, hogy régen a gyomai "s" kanyar az egyik legjobb harcsás rész volt. Sajnos tudtommal adtak már árammal, gereblyével itt a halaknak. Most nem tudom, milyen fogások várhatóak, de télen jó szokott lenni.

Többször hallottam, hogy horgászversenyeket is rendeznek itt akkor olyan rossz azért nem lehet a víz. Maga a táj nagyon szép, kicsit a Ráckevei-Duna ágra emlékeztet a Körös egyik-másik szakasza.

Nem egy vélemény csak találtam egy elég részletes ismertető a hármas körösről, a szazlabu.hu portálon.

Hármas-Körös

91,27 fkm. A Kettős és a Sebes-Körös összefolyásától kezdi meg útját a Hármas-Körös. Az első 6-700 m-en Ny-i irányban halad, utána ÉNy felé fordul. Itt a bal parti hullámtér sokkal szélesebb, a töltés szélénél kubikgödrök sora húzódik. Innen kezdődik a Körös-Maros Nemzeti Park, Körös-völgyi Természetvédelmi Területe. 90,2 fkm. Bal kéz felöl a Félhalmi-holtág hullámtéri befolyó csatornája éri el a folyót. A Félhalmi holtág rendszer öt tagból áll. I-V.-ig vannak számozva. A környék egyik legnagyobb és legtöbb halat rejtő holtága. A nagy patkó alakú holtág rendszer mind két végén- közel a folyóhoz- kellemes hangulatú horgásztanya (büfével) található, melynek szolgáltatásait a túrázók is szívesen igénybe veszik.

87,2 fkm. Itt tér vissza a Felhalmi-holtág alsó vége a folyóhoz. Ettől lefele mintegy 400 m-re ágazik ki a Danzugi-holtág felső vége a hullámtéri morotvájával, és kb. 300 m után kanyarodik vissza a folyóhoz, de itt a holtág vize nem éri el a folyót. Ez a környék a Hármas-Körös egyik legvadregényesebb tája. Mindkét oldalon facsoportokkal tarkított ligetes erdők, mezőségek váltogatják egymást sok ideális táborhellyel. A 83,7 fkm-nél érjük el a jól felismerhető jellegzetes „S” kanyart. 82,0 fkm. Jobbról a gát túloldalán a Siratói-holtág. A hagyomány szerint itt, az akkor még élő Körös meder növényekben dús rejtekeiben megbújva siratta a török elleni harcokban elpusztult faluját, Gyomát, az idemenekült lakosság. 81,6 fkm. Baloldalon éri el a folyót a Torzsási-holtág szivornya hullámtéri befolyója. A 79,2 fkm-ben keresztezi a folyóta Gyoma-Dévaványai közúti híd. A hídról balra érhető el a település széle. Ettől a ponttól kb. egy kilométerre a ligetben kemping, hideg, meleg vizes strand, büfék, étkezdék, sportpálya, boltok találhatók.

78,2 fkm. Itt a folyó 45o-os szögben balra fordul. Kicsivel lejjebb találjuk a Gyomai homokos szabad strandot, ahol büfé, zuhanyzó, WC, és sátorozási lehetőség is van.(77,3-77,4 fkm) /Információs Pont/ Innen könnyen besétálhatunk a városba, ahol kiváló vendéglátóhelyek és több kulturális látnivaló is található.

A 76,0 fkm-ben érjük el a Békéscsaba-Budapest vasútvonal Gyomai hídját. 74,9. fkm. A bal part enyhén ligetes. Ez volt a kenderáztatás egykori központja. A 72,9 fkm-ben lévő Endrőd-Mezőtúri közúti hídnál változatos hullámtér található. Sátorozásra is alkalmas. Itt több külső holtág is sorakozik (Templom-, Bónom-, Sóczózug). A Templomzugi holtágon- a hídtól Mezőtúr irányába 500-600 m-re- igen jó minőségű camping, büfé és csúszdás szabad strand áll a vendégek rendelkezésére. (Pájer strand) A 72,0 fkm-től a folyó mintegy 600 m hosszan csaknem D-i irányban folyik, majd 200 m-t továbbhaladva éles jobbos kanyart ír le Ny felé. (Harcsás-zug). Itt hagyja el a folyó Endrődöt. A 68, 3 fkm-től a 64,1 fkm-ig egyenesen halad Ny-i irányba. Több kilométeren keresztül azonos jellegű a táj. A bal parti töltés tövében kubikgödrök sora, míg a jobb oldali hullámtéren füves puszta zárja keretbe a folyót. Ennek a szakasznak a neve Túri-ásás, vagy nevezik még Marázi legelőnek is. A 64,1 fkm-nél a jobb parton torkollik be a Peresi-holtág alsó vége. A befolyónál található a Körös-völgyi Természetvédelmi Terület bemutatóháza és a Peresi szivattyútelep. A gátőr, kérésre kinyitja a bemutatóházat. 63,6 fkm. Volt Peresi kompátkelő nyomai. 1982. május 1-én szűnt meg. A 62,5 fkm. környéke Melis-kanyar néven ismert kedvelt horgász és kirándulóhely. A 61,2 fkm-ben torkollik a Hortobágy-Berettyó a Hármas-Körösbe. A torkolattól felfele 500 m-re található az Árvízkapu és a Hármas-zsilip. 60,0 fkm-nél a folyó D-re fordul. Innen lefele vadregényes holtágak sorakoznak Jobboldalon a Harcsászugi, Túrtői-, Halásztelki külső, míg a baloldalon a Borza és Aranyosi belső holtágak. Az 53,8. fkm-nél ível át a Szarvas-Mezőtúr vasútvonal hídja. Közvetlenül a híd előtt a bal parton található a „Harcsa” Büfé. Az 50,7 fkm. baloldalán ágazik ki a Szarvas-Békésszentandrási holtág. (Holt Körös) Nyári időszakban az esetleges uszadékok megfogása érdekében úszó műtárgy zárja le a bevezető csatornát. Ezen a műtárgyon, is kézi erővel történő átemelés szükséges, amennyiben be akarunk evezni Szarvasra a holtágon. A gát túl oldalán a szivornyák védelmét drótkerítéssel elhatárolt terület biztosítja. Az elkerített holtág végre való átpakolásnál kérjük a helyi gátőr segítségét, aki kérésre kinyitja a vízhez vezető kaput. A Szarvasi Holt Körösre, és annak bejárására - ami hazánk 5. legnagyobb „álló” vize- érdemes időt és energiát áldozni, mert a környék egyik leglátványosabb és legvendégvonzóbb idegenforgalmi központja, sok-sok kulturális és aktív turisztikai programmal. A holtág mellett a híres Szarvasi Arborétum, „Pepikert” várja a látogatókat. Kempingezési, sátrazási lehetőségek a vízparti Ifjúsági Táborban, a Pedagógus Üdülőben vagy akár melyik vízparti hétvégi háznál lehet, amennyiben a tulajdonossal meg tudunk egyezni. Az 50,3 fkm-ben a folyót a Szarvas-mezőtúri köteles komp keresztezi. Megközelítése fokozott figyelmet igényel. /Információs Pont/

A folyó 47,48 fkm-ben épült a Békésszentandrási vízlépcső. A vízlépcsőnél hajózsilip üzemel. A zsilip megközelítését és a zsilipelés rendjét be kell tartani. Az átkelési szándékot előre jelezni kell. Az átzsilipelésre általában naponta kétszer van mód 8-9 óra, és 16-17 óra között. Ha legalább 5 jármű akar egyszerre áthaladni, akkor lehetőség van, a soron kívüli átzsilipelésre. A zsilipelést a jobb parton, a szolgálati helyén meg található duzzasztókezelőtől lehet kérni. Külön figyelemmel kell lenni arra, hogy a nagyműtárgy felvizén kereszt irányban bójasor van kihelyezve. Az elzárt területen belül a víziközlekedés TILOS! A nagyműtárgytól lefele a folyó a duzzasztott szakaszhoz képest kissé keskenyebb és valamivel gyorsabb folyású lesz. 42,0 fkm. Itt kezdődik a Daru-kanyarnak nevezett éles kettős kanyar. A folyót a 36,4 fkm-ben az Öcsödi közúti híd keresztezi. A falu, a hídnál kiszállva a bal parton érhető el, kb.1,5 km-re. 35,5 fkm. Jobboldalt a Nagykunsági főcsatorna befolyója. Innen lefele a 28,0 fkm-ben lévő Kungyalui gátőrházig a folyó jelentős kanyarokat ír le. 22,4 fkm. Itt keresztezi a folyót a Kunszentmártoni vasúti híd. 21,2 fkm. Kunszentmártoni új közúti híd. Kecskemét-Békéscsaba vonalon. Közvetlen a 19,8 fkm-ben lévő Kunszentmárton régi közúti híd feletti szabad strand területén sátorozási lehetőség kínálkozik. Pihenőhely, büfé, zuhanyzó, WC. /Információs Pont/ A hídtól lefele a folyó igen éles kanyarral közelíti meg a települést.(Farkas kanyar) A bal part 800 m hosszban partfallal védett. 16,5 fkm. A Péterszegi-kanyarban élesen fordul jobbra a folyó. Szelevény község a 11,5. fkm-nél épült közvetlen a folyó mellé. A régi komp nem üzemel. 10,0 fkm. Iriszlói holtág, 7,3 fkm Nagytőkei vízkivételi mű. A 6,4 fkm Bökényi kompnak csak a lejáró rámpái láthatók.

Nagyon jó leírás, köszönöm

Nagyon jó leírás, köszönöm régen itt szerettünk volna telket vanni. Nagyon hangulatos környék.

Perfekt a táj

Perfekt a táj leírása!
Köszönöm az élményt a nagyszüleim Endrődiek, és minden gyerekkori nyaramat itt töltöttem, pesti srác lévén nagyon szép nyarakra emlékszem. Itt vettem először a kezembe horgászbotot (bambuszt), és azóta is horgászok. (1967-től) Nem csak a halfogás élményeit, de életempárját is itt találtam meg. Az már csak hab a tortán, hogy 2005-ben a templom-zugban vettünk egy horgásztelket, és azóta is élvezni tudom-e táj csodálatos szépségeit. Most 53 éves vagyok de azt hiszem ez az élmény a KŐRÖSÖK vidéke elkisér gyerekkoromtól, gondolom mostmár végig.

Még egy gondolat. Mivel azóta

Még egy gondolat.
Mivel azóta is Pesten élek (Újpest) és természetesen pecázok a Dunán, álltalában úsztatva ezen aszép nagy "rohanó,hömpölygő" folyamon. Valamint minden nap közlekedek Budapesten ezen a szintén szép és nagy "rohanó,hömpölygő" városon. Így el lehet képzelni milen kikapcsolódás lemenni a KŐRÖS-re a nyugalomba, az állóvízre kikapcsolódni, újabb és újabb élményeket gyűjteni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe a fenti írásról, amit mégegyszer KÖSZÖNÖK.

Senkit sem szeretnék

Senkit sem szeretnék elkeseríteni, de manapság sajnos már ez a folyószakasz sem az "igazi". Fehérhalakat még csak-csak lehet fogni, meg elvétve néhány rablót... A baj az, hogy manapság már a vízpart megközelítése is igen nehézkes, főleg, ha kissé felázik a talaj. A halak kapókedve sem olyan már, mint 5-6 évvel ezelőtt. Pedig egykor tényleg nagyon szép fogásokkal büszkélkedhettek az idelátogatók! Azért néha még én is tovább próbálkozok, hátha sikerül elcsípni néhány "aranyhasút" ;-)

Van egy horgászmagazin, a

Van egy horgászmagazin, a Köroshorgász újság.Szerintem kiemelkedik a többi közül én már 6 éve csak ezt olvasom!Pedig Zalai vagyok Olyan természetközeli szemléletet képviselnek ami szerintem példaértékű.Soha sem jártam arra de nekem a benne lévő leírások miatt már olyan mintha mindíg ott éltem volna.Csak ajánlani tudom.

A hely az szép teli van

A hely az szép teli van növényekkel vízbe dőlt fákkal,rabló halat azt télen nyáron lehet fogni egy kis érzékel,pontyot amurt meg hát ha jó helyen horgászol és természetesen ha a halak kapo kedve ugy tarja!senki se várjon kiugró eredményeket!!!

Egyetértek bérc

Egyetértek bérc hozzászólásával, és örömmel tudatom, hogy honlapjuk is van, ahol naprakész információkkal látják el a horgászokat. Vizek állapota, rabsicok elleni küzdelem példái, és sok más hasznos információ található rajta.
http://www.koroshorgasz.hu/
Én borsodi vagyok, de gyakran lejövünk családostól ide hétvégére. Elfogadható árú horgásztanyák bérelhetőek Gyomán és környékén.
Csak ajánlani tudom mindenkinek a látogatást.

soproni vagyok,sokat jártam

soproni vagyok,sokat jártam gyomaendrödön,van egy barátom ki a töltés mellet lakik minden szabad percét a folyon tölti rendszeresen etet,tavaly fogott hat pontyot,szerinte nincs hal a folyon.beszélgettem a halásszal nagyon panaszkodik(igaz az sir 10 éve mióta ismerem) tehát a hirek nem valami biztatoak,érdemesebb a holtágakat felkeresni ,bónom,sóczo,németh zug.

Márc. 15.e-i hétvégén kezdtem

Márc. 15.e-i hétvégén kezdtem meg a horgászászást a Gyomaendrődi Templom-zugon.
Szombat de. nem kapkodtuk el a sógorommal (eggyüt szoktunk pecácni) kb. 8 óra környékén még azon gondolkoztunk, milyen etető anyagot keverjünk. Végül is sikerült " valamilyen" hidegvízre valót össze kotyvasztani. Saccra 9-től pecáztunk finomszerelékkel fehérhalra ( ezt szeretem, aktivabb kikapcsolódásnak tatom mint a fenekezős, bojlis-stb. kivárós pecát ), szóval elkezdtek bejönni a dévérek és társaik. Ebédig 1-2 óráig megállás nélkül majdhogy-nem dobásonként jött a hal, egyszerűen jól éreztük magunkat. Kaja után gombócok be, de már nem volt az igazi viszont még össze jött annyi, hogy ne tudjuk eldönteni ki a nyerő ( természetesen minden horgász barát között van egy kis rivalizálás ). Végül is 8-9kg halat fogtunk du.-5h-ig. Sajnos a sógoromnak menni kellett ( autó szerelő szegénykém, és valahol lerobbant valami" haver")! tehát menni kelett. Viszont másnap EGYEDÜL nem zavarva a sógorom csápolásától, Saját etetőanyagelképzeléssel,- etetéssel szintén egy jót sikerült pecáznom Kb. 6kg. hal olyan 4 óra alatt.
Mindezt csak azért írtam le, mert a helyiek mindig panaszkodnak, hogy igy meg úgy nincs hal.
A telekszomszédom például még mindíg 35-ös zsinórral keszegezik,5-6 éves 40-es zsinorral fenekezik retrós bottal, és panaszkodik,hogy nem fog halat. Megjegyzem engem leszúr, hogy minek etetek annyit ( mondván "túletetem a halakat". Mégis mikor megnézi a cuccot (finomszrelék) azt mondja ezzel nem lehet halat fogni.
Ennyit a helyiek véleményéről, és a holtágakról (máramelyik kezelve van)
Szeintem még mindíg jó a kőrös csak pecázni kell!!!!

egyikünk a körösröl beszél

egyikünk a körösröl beszél másikunk a telepitett holtágakról

Igazad van Ferenc

Igazad van Ferenc (Feri)
Elfogult lehetek az utobbi időkben,(mióta Kb. 6-7éve jóformán csak a holtágon pecázok) De néha lemegyek a Folyóra is (Gyomaendrőd-egyenes, a hídig.) Igaz infóra mikor megy a hal, mikor milyen a vízállás stb. Viszont tudnodd kell ez előtt kb. 5-6 év előtt olyan 20 éven keresztűl vadkempingeztem az "s"kanyartól- Halászlakig. Álltalában ezek a horgász"vadkempingek" 1-2 hetes őrületek voltak.Hallal élményekkel, ez mind a "Folyón". 1986- környékén bejött a Technplankton akkor szájbaakaszva egy19-kg.-os Busát 1 órai fárasztás után (120 gr.-os Silstar teleszkópos bot, -25 ös zsinór) kiszedve úgy gondoltam ide rendszeresen le KELL jönni. Nos azóta is rendszeresen le járok, igaz azóta vettem egy vízparti telket (füvet nyíni), de azért néha le nézek a Folyóra is (ha jön a "hír"). Lehet fogni ! igaz nem a helyieketetési stratégiájával, inkább úgy mondanám : egy kicsit olyan pestiesen. Magyarul ha aránylag "

kár hogy nem találkoztunk én

kár hogy nem találkoztunk én is sokat vadkempingeztem,ismerem az egyenest, horgásztam én is planktonnal busára volt néhány 10 kg körüli de sajnos az is megszünt.tavalyelött voltam utoljára 10 nap alatt két süllő jött és egy angolna,meg éjszaka rengeteg kölyökharcsa.nem becsülném le a helyieket némelyik nagyon ismeri a folyót,télen is lejárnak mikor le van eresztve a viz ismernek minden gödröt akadót.igazad van a hirrel kapcsolatban hozzám is elérnek ide sopronba de mire én szabaddá tudom tenni magam néhány napra addig már a hir nem aktuális,talán majd idén.üdv.

Feri! Nem ártana

Feri!
Nem ártana beszélgetnünk a Kőrösről és halairól, ha gondolod.!
goenye.57@freemail.hu
Ma este 8-kor érkeztem haza újpestre igaz a Templom- zugról, de a hídról láttam a folyó is jó! (Szentandrásnál megtartották)

Sziasztok!Én a Körös partján

Sziasztok!Én a Körös partján nőttem fel,Gyomai születésü vagyok.Az biztos hogy ezelőtt 10-15 évvel rengeteg és gyönyörű halat lehetett fogni.Emlékszem rá gyermek voltam és vihar után mentem le horgászni hatalmas harcsák forgolódtak a vízben nem akartam hinni a szememnek!Aki éjszakára ment le horgászni az hallhatta a harcsák cuppogását amihez fogható dolog nincs egy horgász életében.Szép számban lehetett látni busát is ami ha rajban jött és csónakból horgásztunk majd fel döntött bennünket.Szinte fekete volt tőlük a körös.Ma sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet.Alig látni busát,harcsát 1,5-2 kg a legnagyobb.És ha halat akarsz fogni /kárász,keszeg/akkor egy héttel előtte be kell etetni azon a helyen ahol horgászni akarsz.A tapasztalat az hogy még akkor sem biztos.A táj egyébként tényleg gyönyörű aki teheti ne hagya ki utazzon el pár napra Gyomaendrődre!!!!!!!!!

Most repül a kérész

Most repül a kérész

Sziasztok! Én még csak

Sziasztok! Én még csak tizenéve járok a szarvas környékére "élő,szentandrási sirató",de az idén befejeztem.Tavaj 1kg!!!!!!!!!! apróhalat tudtam felmutatni és ennyi.Évről-évre kevesebbet fogtam és most megelőzöm magam,mert nem akarok a 0kg-ig jutni!!Béna vagyok-e?Nem hiszem.A peresre minden évben lemegyünk a haverokkal 1hétre,és mindig fogunk apróhaltól az angolnáig.Tavaly csak ketten voltunk,de 3nap alatt 10potykát fogtunk,ebból 7volt 4-7kg-os.Arról nem is akarok beszélni,hogy a siratóra alig lehet leülni,mivel az utóbbi években elkezdték felparcellázni!!!!!!

Szervusztok! Valamikori

Szervusztok!
Valamikori alföldi, de már 20 éve balatoni vagyok. A körösi holtágaknál kellemesebb vizeket nem tudok elképzelni. Vagy az élő, vagy a holtág mindig ad halat.

Az élőn én is azt tapasztaltam, hogy a keszeg mellett csak kis ragadozók jönnek, és igen sok a törpe. De a holtágon sem mindegy, hogy keresed-e a halat, és mivel etetsz. Volt egy hét alatt 63 ponty, de volt olyan is hogy egy sem, de akkor jött pár süllő és balin, amire alig horgásznak a holtágon. Figyelni kell a vizet.

A busa és amúr nem hat meg, a kiülős-kivárós pecától begörcsöl a popsim. A harcsa izgalmas, de gyerekek heccelnek általában.
Minden nyáron szeretnék visszamenni, de nem mindig jön össze. Ne sírjatok, a dunántúli folyók mellet talán egy-két olyan holtág van, amilyen a Körösök mellett legalább 30 darab.

Üdv a túloldalról.

Sziasztok én kunszentmártoni

Sziasztok én kunszentmártoni vagyok,58évvel ezelőtt kezdtem el a horgászatot(azota sem tudom abbahagyni)a régi időkről nem beszélek,az már álom-de a mostani! A jó holtágak fele beépitett a maradék fele partrol nem horgászhato ------főleg a nádas miatt------ kedves folyóm a horgászszezon alatti idő 2/3 -ában ki van áradva,éves szinten talán ha 3-honapot horgászhatunk---------természetesen --------különböző időszakokat összeadva! ETTŐL FÜGGETLENÜL akik a horgászatot a szép tájat a nyugalmat szeretik azok végig horgászok maradnak ----velem eggyütt.Aki azt irta hogy a helyiek nem tudnak horgászni--------szégyelje magát mert nem illik másokat sértegetni --------főleg nem álltalánositani! A 2010-s évem nagyon gyenge volt bár volt pár szép napom is.az egyik:15perc alatt 2márna olyan vizen,amikor a közelemben lévő horgászok csak a pecájukat lesték.0.20-s,nem fonott zsinórral feeder bottal0.18-s előkével!Aki fogott már márnát az tudja,50ct fölött olyanok mint egy kis torpedó,nehéz ŐKET felhozni a mélyből.További kellemes horgászatot.

Mielött a HIT-ben lévő

Mielött a HIT-ben lévő kiállitásra megyek,elöttem iró Gyulához kapcsolódva irnék egy pár sort.Tapasztaltam én is,hogy a helyieket lenéző F&H-ból tanult módon(multi dobóorsó, vertikális szerkó stb.)
és köszönés nélkül mellém sodrodó csónakban sem fognak semmit.
Na, mi van fater ?,kérdésre megmutatom ,hogy mi van (persze halat)
akkor sárga lessz az arcuk.

A modern horgászatot nem nézem le,de ők se nézzenek le másokat. De azért olyan vagyok mint I. Walton...
Nem irigylek senkit,csak őt,egyedül őt,aki több halat tud fogni,mint én! De megyek, már ez is politika,v an aki a HIT-kiállitásra megy, van aki a FEHOVÁRA, én mindkettöre mert HORGÁSZAT a lényeg!
üdv Bajszi

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil