Feederbotos horgászat
Szerintem, az egyik

Szerintem, az egyik leguniverzálisabb horgászbotunk, "kényszer match"-nek hívják sokan, de görgetésnél és tapogatásnál is hasznát vehetjük. Szóval egyértelműen a leguniverzálisabb eszközünk.

A finomszerelékes fenekezés

A finomszerelékes fenekezés kvánta meg ennek a botnak a kifejlesztését, gondolom én. Emlékszem még a '70-es évek legelején vettem meg első üveg botomat, mondván most már fenekezni is fogok, (addig csak bammbuszbot és úszózásból állt a horgászatom). A dunán (Népsziget) próbáltam elsőő lépéseimet-e téren. Rengeteg eset volt, hogy hiába vártam a kapást nem jött, vagy nem láttam a spiccen, hiszen szerettem spiccről horgászni. Kivéve a szereléket jöttem rá, hogy már rajta van egy durbincs lefoglalva a horgot a "komolyabb" halak elől. Nos ezeket az emlékeket felidézve áldom a feederbot kifejlesztőit. Ez a bot érzékeny spicceivel rendkívül látványosan jelzi a kapásokat, szinte már azt is észrevesszük ha csak ránéz a hal acsalira. Tehát maga a technkai fejlesztés egy sokkal eredményesebb fenekező hrgászatot tesz lehetővé.

Teljes mértékben egyet értek,

Teljes mértékben egyet értek, de van egy még finomabb eszközünk a "lengőspicc", - igaz csak állóvízen alkalmazható, de tényleg nagyon jól jelez.

A lengőspicc valóban jól

A lengőspicc valóban jól jelez ,de nem véletlen nem tudott elterjedni!
Nagyon sokan kisérleteztünk vele anak idején tele voltak vele a horgászújságok is főleg a barkács rovatok ( kb. "80-as évek vége -"90-es-évek eleje) hogyan csináljuk a lengő spiccet. Régi üvegbotspicc-ből, kerékpárküllőből, és a többi különböző erre alkalmas anyagból. A probléma vele a bedobás technikájában volt, egyszerűen meg kellett tanulni, kezelni magát a lengőspiccet. Végül is egyszerübb volt a fenekezőbot spicce elé becsíptetni egy egyszerű kapásjjelzőt, jó lógósan, valamilyen "cérnával" kikötve,+besúlyozva a zsinórnak megfelelően,hogy jól de ne nagyon feszítsen. Őszintén bevallom akkor sem és mostanában sem keresem és nem is látok olyan botokat az áruházakban (horgászáruház) amik lengőspiccel lennének szerelve, pedig megérdemelne még egy "misét", főleg a mai technikai háttérrel.

Kérdés. Mi lehet annak az

Kérdés. Mi lehet annak az oka, hogy nagyon laza a damil. Úszó, ólom, horog, csali, minden ahogy kell, de a damil laza a boti.miért? Aki ért hozzá kérem írjon.

Match úszó ? Önsúlyos vagy

Match úszó ? Önsúlyos vagy feltolós?

Álló, vagy folyóvízen törtènő

Álló, vagy folyóvízen törtènő horgaszatról beszélünk?

Mivel eltértünk tárgytól (és

Mivel eltértünk tárgytól (és nem tudom mennyi az idő korlátom) folytatmám.!
A feeder botozás véleményem szerint egy igen aktív fenekező horgász módszer. Lényege a finomszerelékes horgászat. Míg a lengő spiccnél egy egyszerű fenekezőbotra tettük a lengő kapás jelzőt, tehát a zsinórvastagsága nem változott, mivel a bot keménysége megkívánta a durvább zsinórt. Addig a feederbot alapjaiban egy finomabb pálca, tehát vékonyabb, a halak számára kevésbé zavaró zsinórt tehetünk fel. Viszont ezt a vékonyabb damilt könnyebben tudjuk kezelni (ill. a rajta lévő halat) ezzel a bottal. Gondolok itt a komolyabb ponty, márna, amur stb. 2-3-és több kilós társaira. Persze van még finomabb, a keszegfélékre kifejlesztett ún. Picker-bot-kategória, igen kicsi dobó súlyokkal, valamint a Brutálfeeder (90-160gr.) amit a budakalászi Ponty Show-n sikerűlt beszereznem. Erről a botról még nem tudok tapasztalotkban, ill. hitelesen beszámolni mivel még nem pecáztam vele. Töredelmesen bevallom a kőrös egyik holtágán (Templom-zug) ahol elég sok az Amur szeretném bevetni. (25-ös monofil-bojli stb.) Ha lesznek tapasztalataim a "Brutállal" megosztom veletek.

A Feederbottal történő

A Feederbottal történő horgászat technikájáról még pár szót, ahogy én csinálom. Mivel elég sokat úsztatok a dunán ez főleg 6-7-8 C-fok fölött (vízhőfok), valamint görgetve is márnázok (január vége február eleje) innentől gondolhatjátok az "aktív" horgászat lényegét. Nos ami a feeder horgászatban van az nálam -e kettőből egy - egy kicsi. Gyakorlatilag úgy történik a peca, hogy leszúrom a villát (egy egyszerű bottartó kb. 1m.magas) a partra aránylag közel a vízhez. A sima kishorgászszékem mellé teszem úgy, hogy beleűlve a bot nyele combomon, az orsó a térdem előtt legyen. A bot felétől- aspicctől vissza kb 1/3-ig támaszkodik a villára. A vízzel saccra párhuzamosan, viszont kicsit felfelé áll a spicc (kb. 20-40- fokos szögben. Tehát mivel a bot nyele állandóan a térdemen, ill a kezem rajta van, innen az "úsztatás" aktivitása. Tudom fárasztónak tünhet, de higyjétek el nem az, főleg ha érzed a mozgásokat a kezeden ill. a combodon, nem beszélve arról, hogy elég sűrűn fogsz bevágni vagy újra csalizni. A görgetéshez annyiban hasonlít egy kicsit, hogy még finomabb végszerelékkel, nem nagyon megfeszítve a zsinórt ( a bot nyelének finom mozdításával állítod a feszességet) állandó kontaktusban vagy a végszerelékeddel. Nem utolsó sorban a szemed is dolgozik hiszen nézed a spicc összes rezdülését ( máramikor a sörösdobooz nem takarja azt el "vicc") és a megfelelő pillanatban bevágsz. Ha még így ne próbáltad a pecát próbáld ki, hidd el így eggyé válva a felszereléseddel csodákra leszel képes.

Kedves goenye, és a

Kedves goenye, és a folyóvízi feederezésnél melyik csalit jött be legjobban. Mert gondolom a márnák és a keszeg félék a fő zsákmány ?

Semmi extra! Tulajdonképpen

Semmi extra! Tulajdonképpen mivel finomszrelékről van szó, ez magában foglalja a horog méretét is, én a kb. 10-14-es méretű főleg lapkás horgokat szeretem. Márkát most ne írnék, de van egy bizonyos O....ner amelyik azt is odaírja, hogy milyen vastag acélból van a zacskóban a horog. Nos ez szerintem számít, minnél vékonyabb annál jobb, ámde mindig ott a kompromisszum. Zsinórvastagság+bot keménysége+horog anyagának vastagsága, és a kifogandó hal fajta ill mérete. Innen a csalik fajtája, mérete, horogállósága adódik. Pl.-ul egy átm.0.54 esre nem teszek harmatgilisztát mert már a dobást sem fogja ki bírni nemhogy az estlg megakasztott 2-kg.-os Márnát. Ennyit a horog - csali viszonyról. De gondolom te inkább a csalik anyagára vagy kiváncsi, tulajdonképpen erre gondoltam a "semmi exta"-val, ugyanúgy mint a többiek : csonti, giliszta, sajtkocka, kolbász, hungarocell-golyócska és ezek szendvicsei. Azért volt már pár meglepetésem is pld.-ul kisérleteztem pufival kenhető sajttal bekenve (hátha lasabban ázik le, meg egy kicsit lebeg is) kapás: kettős ráütés, fárasztás után jó kettes kecsege, a várt márna helyett. Próbálkoztam horogpellettel is, nem bírja a sodrást. Viszont ha a csontit pecázás előtt 2-3 nappal elkezded etetni pálpusztaival, mintha jobban jönnének ahalak. Nagyon szép jaszkók leptek meg, pedig márnát vártam. A lényeg az, hogy a horog megtartsa a csalidat hiszen a horog le van súlyozva (nem úgy mint úsztatásnál), és a sodrás az nagy úr.
A feederezésnél ez a fránya sodrás jobban leszűkiti a csalikat, nem úgy mint az úsztatásnál. Ott sokkal tágabbak a lehetőségek.

Nem tisztem csalireceptek

Nem tisztem csalireceptek irása, de mivel a tészta félékről nem beszéltem egy kipróbált horog álló fenekezőhorogra. (az a fránya sodrás!)
Kendermagot áztasd min 8-10 órán át, majd addig főzd még kinem nyílik. Turmixold le adj hozzá zsemlemorzsát, finomlisztet, rozslisztet, pár csepp karamell aromát. A kendermag levével addig gyúrd míg gyurma állagú lesz. Mindezt előző este mielőtt mennél pecázni, ha jónak találod tedd rá egy beáztatott, majd kicsavart konyharuhára és takard le egy nylon-nal. Ne rakd bele a zacskóba mert becsirízesedik! Reggel mégegyszer gúrd át, és irány a part.
Ma már rengeteg aroma valamint különböző adalék anyag áll a rendelkezésünkre, ezeket bátran alkalmazhatjuk folyóvizeken is (nem csak bojliból áll a világ!) sőt az "egyéb halak" is kedvelik a finomságokat.
Jó pecázást!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil