Első vagy hátsó



Természetesen a fék amire gondoltam, tehát érvek és ellenérvek a két fékrendszer mellett vagy ellen !



Címkék:

Praktikussága miatt a hátsóra

Praktikussága miatt a hátsóra szavazok, viszont már romlott el hátsófékes orsóm. Valami ricnik lekoptak és nem kerregett mikor szabályoztam. Ahogy hallom a pergetőpecások inkább az elsőfékes verziót csípik.

Az elsőfékes orsók mindenek

Az elsőfékes orsók mindenek előtt! Van hátsófékes orsóm is, de azzal általában szívok, pedig Shimano. Néhány éve vettem meg az legelső elsőfékes orsómat és annyira megtetszett a fék precízsége, hogy azóta szinte csak olyat használok. Maximálisan megbízok benne és még sosem hagyott cserben. Az elsőfék mellet szól, hogy sokkal nagyobb féklamellákat tudnak elhelyezni a dobban, mint a hátsófékes orsók végeiben. Előnyös számomra, hogy a tengely nem forog, ezáltal kissebb az orsó hibalehetősége és kissebb a felesleges súrlódás, ami kopáshoz vezet.

Örülök, hogy komolyabb

Örülök, hogy komolyabb problémába ütköztünk, első, hátsó.vagy nyelető, estleg harcifékes a lényeg legyen egy orsó!! Nem két szög a bambuszbot végén, amire feltekerjük a zsinórt. Gondolom (Zsuzsa) téged se komolyabban az izgat, hogy mennyire kerreg az orsód, hanem inkább, hogy mennyire megbízható a fékje. Gondoljuk át: 14-16- os zsinór a Match-boton 10-12-es előke mondjuk a Dunán és megakad egy komolyabb, azthiszem itt a fék sokat tud segíteni ha jó kezek használják azt a féket. Aztán hogy ki melyiket szereti jobban .!?.Lényeg hogy legyen összhangban a meghrgászott hal habitusával, és ami a legfontosabb neked legyen kézreálló, hogy a megfelelő pillanatban (elől vagy hátúl, esetleg harci féknél középen) a jó irányba tekerd. Az, hogy mennyire megbizható, letapad vagy nem, hosszú utas estleg rövid (gyors) ez már márka, és azon belül is kategória, ill. pénz kérdése. Gondolom nem árt azért figyelembe venni azt a kérdést is, hogy milyen módszerhez használod az orsód. Fenekezésnél vagy egyébb kiváró horgászatnál pld. ragadozók úszós horgászata nem kritérium a több csapágy, viszont egy folyóvizi úsztatásnál vagy egy pergetésnél már nem árt egy precizebb több csapágyas orsó a bot végére. Csakhogy a horgászat élmény is legyen, ne csak peca!

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil