A horgászat helyzete ma Borsodban! Kritikai vélemények a 2020 –as horgászév kezdetén!A horgászat helyzete ma Borsodban
Kritikai vélemények a 2020 –as horgászév kezdetén!
Az elmúlt időszak horgásztársi baráti beszélgetéseken elhangzottakat összegeztem, a maga valóságában tényszerűen összefoglalva!
Ezek a beszélgetések természetesen mindig a fogási élményekkel kezdődnek. Az elmúlt évben azonban a korábbi időszak „nagy” fogásaival dicsekvőkön kívül a többiek általában lehangoltan nyilatkoznak! Semmi, nincs itt hal komám, vagy ha van az is mérgezett? Hogy – hogy?! Úgy, ahogy mondom szó szerint! Hamis az a propaganda, hogy együnk több halat, mert az egészséges?! A „fogd meg és edd meg” hazai halnépszerűsítés, mára már inkább ne fogd meg, de főleg ne edd meg, mert fertőzött és mérgezett, előbb utóbb beteg leszel tőle mondásra módosult! De nézzük csak sorjában és a maga valóságában a borsodi horgászvizeket. Borsodnak van három nagyobb folyója, folyószakasza; a Tisza, a Sajó, és a Hernád és ezek mellék-patakjai, meg több tucat bányatava, ahol elméletileg lehet horgászni! Csakhogy! Ezekben a „természetes” folyóvizekben nincs, vagy alig van hal! Ha van is, az valamilyen formában fertőzött, mérgezett! A Tisza – különösen annak a borsodi, felső tiszai szakasza a legveszélyeztetettebb! Az Ukrajnából és Romániából száz tonna szám érkező szennyeződésektől, a le nem bomló műanyagoktól, meg a vízben úszó legkülönfélébb fertőzéseket okozó mérgező anyagoktól! A kiskörei vízlépcső és erőmű dolgozói tudnának ezekről a Tisza vizét szennyező szörnyűségekről részletesen beszélni! Én csak néhány véleményt idéznék; a https://qubit.hu/2019/06/04/tobb-tonnanyi-hulladek-halmozodott-fel-a-kiskorei-vizlepcsonel A Tisza vize ettől a szennyeződésektől oxigénhiányos és mérgezett, ami nem csak az őshonos halállomány pusztulását idézi elő – hanem az egész környezet és környék pusztulását is gyorsítja, rombolja! A Tiszát folyamatosan veszélyeztető vízszennyezés mértéke egyenként, nem egy néhány kilós halnak, hanem akár egy 800 kilós (vízi)bivaly elpusztításához is elegendő lenne! És akkor még nem beszéltünk a Tiszába ömlő szennyvizekről és az egyéb ipari és mezőgazdasági szennyezésekről” Az ország, minden szempontból legszennyezettebb területe Borsod megye!
Sajnos, ennél még tragikusabb a helyzet a másik két egymásba torkolló folyón a Sajón és a Hernádon! Különösen tragikus „állapotok” uralkodnak a Sajón, ahol nem elég a beömlő gyilkos ipari víz-és környezetszennyezés, hanem a gátlástalanul szennyezőknek még az ezt ellenőrző hatósággal való erősen korrupció gyanús összefonódásával is párosul! A tragikus helyzet pontos megértéséhez vissza kell mennünk az időben korábbra. Négy évvel ezelőtt a korábban abszolút nyereséges - de hirtelen veszteségessé vált, a Sajó és a Hernád közvetlen vízgyűjtőjében fekvő Kazincbarcikai BorsodChem ipari vegyi kombinátot ugyanis megvette „privatizálta” egy kínai cég, amely néhány év alatt oly mértékben növelte, bővítette a termelését, hogy két év múlva már az ország második legnagyobb nyereséget produkáló cége lett! (Első a MOL). Ebből a hatalmas és gyors extra-profit termelésből lett aztán a „katasztrofális” környezetszennyező állapot! A kínai tulajdonná vált vegyi kombinát minden egységében és üzemében feszített tempóban, kíméletlen mértékben futtatta fel a termelést, és növelte meg ezzel egyidejűleg a környezetre rendkívül veszélyes vegyi-és ipari hulladékok kibocsájtását! A termelés növelésével ellentétben a keletkező ipari szennyet és a vegyi hulladékot feldolgozó, tisztító kapacitását a cég egyáltalán nem növelte! ENNEK KÖVETKEZTÉBEN, GYAKRAN, ÉS SZINTE FOLYAMATOSAN ENGEDIK TISZTÍTÁS NÉLKÜL A KÜLÖNBÖZŐ, A KÖRNYEZETRE RENDKÍVÜL VESZÉLYES VEGYI HULLADÉKOKAT A LEVEGŐBE, A CSATORNÁKBA ÉS ONNAN A FOLYÓKBA! Mi horgászok, személyesen is tanúsítjuk a gyakran éjszaka, vagy hajnalban tisztítás nélkül kiengedett, a Sajó teljes szélességében a felszínen úszó bűzös-szennyező habokat! A többszöri hatósági bejelentésünkre az illetékes megyei Környezet- és KATASZTRÓFAVÉDELEM így válaszolt; TUDUNK A SZENNYEZÉSEKRŐL, DE ANNAK MÉRTÉKE A VEGYI KOMBINÁT JELENTÉSE ALAPJÁN NEM HALADJA MEG A MEGENGEDETT MÉRTÉKET?! Az mennyi? Tehát nem Önök mérik a tényleges értéket? NEM, MERT EHHEZ NEKÜNK NINCS MEGFELELŐ ÁLLANDÓ TELEPÍTÉSŰ MÉRŐESZKÖZÜNK?! EZÉRT KIADTUK, ILLETVE A KOMBINÁT KIADTA A MÉRÉS ÉS A JELENTÉS JOGÁT EGY ALVÁLLALKOZÓNAK?! Ha a jelentésükben a szennyezés mértékében túllépés van, akkor büntetésül környezetterhelő pótdíjat írunk elő, akár 10 millió forintot is! Eddig a kínai cég ellenvetés nélkül mindig fizetett! Ennyi, és nincs tovább! Mi horgászok, egyedül eddig jutottunk. Ez már észbontó! A megyei „érdekvédelmi szervünk” a MOHOSZ segítségét hiába kértük, nem kaptunk! Egyáltalán kit véd a MOHOSZ?!, ha minket, horgászokat nem, és a halakat, meg a horgászvizeinket sem?!
No, de mi van a horgászható bányatavakkal Borsodban, például a legnagyobb kiterjedésű miskolci Csorba tóval, és a nyéki tavakkal, meg a többiekkel, ott sincs hal?! Honnan lenne?! Onnan, hogy a vízkezelő bérlőnek szerződésben vállalt kötelezettsége rendszeresen pótolni, és újra telepíteni a kifogott halakat! Igen! De ki ellenőrzi, hogy mennyit fogtak ki, és mennyit telepítettek újra?! Volt úgy, hogy a telepítés után 3 nappal már egy darab halat nem lehetett fogni, utána meg még inkább nem! Ki ellenőrzi a halltelepítéseket? Hát a MOHOSZ?!, meg az illetékes Kormányhatóság, azaz ha jól tudom a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormány Hivatal, Miskolc Járási Hivatalának az Agrárügyi Főosztálya annak, Mezőgazdasági Osztályának a halászati-vadászati főfelügyelője!! Én ezt a hatósági nevet még soha nem hallottam?! Voltam már néhány haltelepítésen, meg kérdeztem is a tavakat kezelő egyesületeket, hogy ellenőrizte –e őket jegyzőkönyvileg valaki, valaha. Esetleg találtak-e hiányosságokat, és ezekért megbüntették-e, vagy visszavonták-e bérleti jogukat!? De ilyen „dolgokról” senki nem tudott! Arról viszont tucatjával hallom a panaszt horgásztársaimtól, hogy ebbe, vagy a másik tóba már megint nem, vagy alig tettek halat!! Ellenőrzés nélkül azt csinálnak, úgy csalnak, ahogy akarnak, úgyse büntetik őket! Eddig ez a téma Ügyészségi ügy?! De nézzük tovább!
Tisztelt Horgásztársak!
Itt van a „Horgász Világversenyeket” szervező, a horgászok érdekvédelmi szervezetének önmagát kikiáltó nagy MOHOSZ! Majd az tudja, hogy mit kell tenni ilyenkor, még akkor is, ha arra semmilyen – sem választóitól, sem az Államtól törvényi felhatalmazása nincs! Egyáltalán kit véd a MOHOSZ?!, ha minket horgászokat nem, de a horgászvizeinket sem?! A MOHOSZ a jogállamban egy törvényen kívüli illegitim szervezet?! Igen! Mert tisztségviselőit, vezetőit nem a horgász-társadalom választotta, és a tevékenységéhez, működéséhez NINCS SEMMILYEN TÖRVÉNYI FELHATALMAZÁSA! De hát akkor hogyan, milyen alapon jár el az Állam nevében! Szedett össze, nyúlt le az 500 ezer hazai horgásztól „Horgászkártya” címén 1000 000 000.- milliót (ezer-milliót!), jogalap nélkül. Illegálisan! Magyarul csaló módon! Közben elkövetve a személyes adattal való visszaélés minősített bűntettét is! E keserves év után már csak egy kérdés maradt a tisztességes horgászok számára! Megengedhető-e, hogy a nemzeti kincsünket, örökségünket jelentő, mindannyiunk közös tulajdonát képező folyóink és vizeink halait profithajhász rabló cégek büntetlenül fertőzzék! A halak fogási jogát meg egy törvényen kívüli illegális szervezet jogsértően kisajátítsa?! NEM, és még egyszer NEM! Nem, mert ez a megtévesztően viselkedő, a horgászokat lenyúló, átverő, csaló szervezet, NEM VÉD MEG BENNÜNKET A KÖRNYEZETROMBOLÓ, A VIZEINKET FERTŐZŐ MONOPÓLIUMOKTÓL! EZZEL NEM CSAK KÖZÖS NEMZETI KINCSÜNKET, AZ ÉLETET ADÓ TERMÉSZETET ÉS ANNAK GYÜMÖLCSÉT, A HALAKAT VESZI EL TŐLÜNK, DE A HORGÁSZOKAT IS KIHASZNÁLJA! Ilyen törvénytelen szervezetre NINCS SZÜKSÉGÜNK! Ezért MEG KELL ALAPÍTANUNK, LÉTRE KELL HOZNUNK A MAGYAR HORGÁSZOK TÖRVÉNYES NEMZETI HORGÁSZ ÉRDEKVÉDELMI SZÖVETSÉGÉT!
Miskolc, 2020. január 12. Tisztelettel. Oláh László, mezei horgász. E-mail: olaszlo@citromail.huKedves László, kis türelem

Kedves László, kis türelem még, úgy 1000-5000 év és minden jóra fordul... (a f@szt)

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil