Eltitkolt horgász rekordok

Eltitkolt horgász rekordok
Már rég óta foglalkoztat, vajon mekkora halak élhetnek vizeinkben. Ezt, valószínű csak az orvhorgászok a halászok és a „szerencsés horgászok” tudnák csak elmesélni. Csak hogy, ők nem hülyék, hiszen másnapra már leülnék a tuti helyüket vagy elzavarnák őket az Ígéretes horgászhelyről. Két adatom azért van, mindkét rekord, szavahihető ismerős horgászok elbeszéléséből ismert.

1. Tiszai süllő 2004-ből. Tokaj alatt fogták : 17.2 kg.
2. Jászkeszeg 1998-ból. a Dunából, Budapesten : 5.4 kg.

 

És egy két hozzászólás az internetről…

 

Saját szememmel láttam még 2002-ben, amint két horgász csónakból a Rábán bazi nagy márnákat fogott fenekezve. Találtak egy elakadt tuskót a mederben, az adott menedéket a márnáknak. 3 darabot tudtak kivenni a tuskóból, mindhárom hal 9-10 kiló között volt. Az ennél nagyobbakat nem tudták kivenni mert azok szakítottak, pedig nagyon erős bottal, fonott zsinórral horgásztak…

Amit láttam, azok valóban márnák voltak, mivel a parton is módomban állt megcsodálni őket. A horgászok elmesélték, hogy teljesen véletlenül, süllőzés közben bukkantak rá a márnafészekre. Már két napja odajártak, de akkor már célzottan a márnákra horgászni. Eleinte monofillal és a hagyományos fenekező márnázó cuccal horgásztak, de olyan sok volt a szakításuk, hogy végülis a bikaerős bot-orsó, és fonott zsinór mellett döntöttek. Fárasztásról nem nagyon lehetett szó, mivel egy tuskóból kellett feltornászni a halacskákat. Az egész leginkább a nádi pontyozásra hasonlított… Kapás, bevágás, aztán hóóórukkk… De még a komoly harcsázónak is beillő felszerelés ellenére is volt szakításuk bőven.

Én dunai süllőről is értesültem ami ütötte a 20 kilót, de azt nem láttam, csak megbízható forrásból tudok róla.
És akkor még nem is említettem a rekord-jászokat, domikat, stb. Szerintem ha mindenki bejelentené a rekord fogásait, akkor az országos, de nem ritkán a világ-ranglistát is már rég át kellett volna írni. Sok horgászt egyszerűen nem érdekel a rekordlista, valakinek túl macerás a beküldözgetés, mások pedig egyszerűen (jogosan) féltik a horgászhelyüket. Engem is túrtak már ki bevált horgászhelyemről, úgyhogy meg tudom érteni ezt a fajta hozzáállást is. Nem arról van szó (legalábbis esetemben), hogy másoktól féltik vagy sajnálják a halat, hanem arról, hogy meglehetősen bosszantó, amikor az ember nagy nehezen talál egy meghitt, csendes, romantikus, halakat is adó horgászhelyet, majd miután a fogásainak híre megy tucatnyian lepik el a helyet, minek következtében horgászunk költözhet melegebb éghajlatra.

Én nem az ujságban olvastam, meg nem is álmodtam, hanem személyesen láttam, ez biztos. Az igaz, hogy nem volt náluk digitális mérleg, de az elmult 35 évben általam fogott több tonna márna alapján azt hiszem valamennyire azért meg tudom becsülni a kifogott márna súlyát. Amiket én láttam, azok biztos hogy 9-10 kiló között voltak.

Én 31 eve horgaszom a Dravan 2003 novembereben egy 10-12 eves kislany horgaszott az edesapjaval a majlatpusztai felso kovezes mogotti agban. egy eles sikonyalasra lettem figyelmes,azt hittem hogy a kislany a vizbe esett,azonnal a hang iranyaba rohantam,de addigra az edesapa is odaert.a bot a part mellett felhalmozodott uszadekfakba elakadt,es valami nagy erovel huzta az orsorol a zsinort az edesapa lemaszott a meredek partoldalon,es sikerult feladnia a botot amit nehany masodpercig en tartottam,majd visszaadtam az edesapanak.15 peces farasztas kovetkezett,amikor eloszor meglattuk a halat.Visszamentem az en helyemre,es osszeraktam a nagy merito halomat,mert az ovek ranezesre is kicsi volt.aztan sikerult kiszakolni a Sullot! a merito haloja egy meter,de a sullo farka kilogott belole.fogtam mar nehany 5 kilo felettit,de azok feleakkorak sem voltak talan.nehez megmondani a sulyat,mert ekkorat sem elotte sem utana nem lattam,de 14 korulire saccolom.csukazo szerelek volt,nagy uszoval,35-0s zsinorral,harmashoroggal,a csali tenyernyi bodorka.

Compo! magam fogtam 2006-ban a Malomvolgyi 1-es tavon,sulya:5 kilo 73 deka. Negy horgasz, es az egyik halor a tanum ra! nem tudom mennyi az orszagos rekord,de ez alighanem veri!k

1982-ben a Cikolai-Liviai Tavon 23,38 kg-os csukát fogtunk,de azért nem akartuk nagy dobra verni,mert figyelmeztettek, hogy akkor nagyon felkapott hely lesz és az akkori vezetés ezt roppant nem szeretné.