Cyprinodon Diabolis – a világ legritkább hala

Cyprinodon Diabolis – a világ legritkább hala
Az amerikai hatóságok rácsok, szögesdrótok és detektorok sokaságával igyekszenek megvédeni az illetéktelen behatolóktól a csak ezen a helyen, a Devils Hole (Ördöglyuk) mélyén, az Egyesült Államok nyugati részén lévő Death Valley területén található halfajt. Lehet, hogy minden hiába ? A 2011-es felmérések szerint már csak 38 darab példányt számláltak !

A ma a világ egyik legforróbb területének számító, nyáron 50 Celsius fokos hőmérsékletű, száraz, Los Angelestől 400 kilométerre északkeletre lévő vidéket 10 ezer évvel ezelőtt folyók és tavak hálózata borította – mondta az AFP-nek Terry Baldino, a Death Valley nemzeti park szóvivője. Később a víz visszahúzódott, és a halacskák a mocsaras jellegű tavacska foglyaivá váltak, egy egész évben 34 fokos, állandó hőmérsékletű barlang mélyén.

A Cyprinodon Diabolis egyedei csak egy évig élnek, de a fajnak eddig sikerült fennmaradnia minden más ökorendszertől elszigetelve is, és mintegy a darwini elméletet igazolva, az alig 2,7 cm hosszúra megnövő hal egyedülálló genetikai sajátosságokra tett szert. Az életnek az ellenséges elemek feletti diadala azonban csaknem semmivé vált az 1960-70-es években, amikor a talajvíz szintjének csökkenése következtében – ami azzal magyarázható, hogy öntözésre kiszivattyúzták a farmerek – a tavacska csaknem kiapadt.

1976-ban az ügy az amerikai Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely a természetvédőknek adott igazat. Az egész térséget védetté nyilvánították, de talán már elkésve, az 1990-es évek eleje óta a halállomány ismét csökken, és az egykori 500-as populáció mára 38 egyedre fogyott. A pontos ok nem ismeretes. A Cyprinodon diabolis a világ egyik legjobban felügyelt halfaja maradt. A Devils Hole vizének szintjét, összetételét és algáit – ezeket fogyasztják a védett halak – szüntelenül detektorok figyelik, évente kétszer búvárok ereszkednek a tavacska 150 méteres mélyére, hogy „halnépszámlálást” tartsanak.

Család: Cyprinodontidae
Népessége: körülbelül 40 db
Fellelhető: USA, Devil’s Hole, Nevada (kb 20 nm. terület !!!)
Élőhely: többnyire csak a sekély vízben, amin alga borít
A víz hőmérséklete: 30 ° C
Méret: Hossz: férfiaknál 1-(2,5 cm) a nőstények kisebb
Táplálkozás: gerinctelen fauna

Forrás: MTI