BalinBalinok bolondja - Berta László

Balinok bolondja - Berta László

Hűvös, párás hajnal ígérete érinti meg a tájat. A tükörsima nagy víz enyhén fodrozódni kezd, a túlpart hegyei lassan kibontakoznak vékony ködfátylaikból. Kelet felől, mint rejtett lámpás, narancsvörös pirkadat festi meg az égboltot, majd a nyárfák felett felbukkan a napkorong. A fény ráömlik a tóra, remegve szétterül az apró hullámok hátán, melyek vidáman a partra úszik a csillogást ás a kékes-barna árnyékokra dobják. Ettől a fű smaragdzöldje is fényleni kezd, megcsillannak a harmatcseppek, és az Öreg fűz levelei Suttogva köszöntik a reggelt.

Van esze a Balinnak - Vígh József

Van esze a Balinnak - Vígh József

Károly bácsi, a kukoricacsősz a megmondhatója, hogy kezdetben semmi szerencsém sem volt a Latorcán. Igaz, az idő sem volt a legalkalmasabb. Esős május volt, olyan amit könnyen áprilisnak néz az ember. Az egyik órában száz ágra sütött a nap, szinte pörkölte meztelen hátamat, a másikban meg már a hirtelen jött zápor elől iramodtam a csőszkunyhó felé...

Balin vagy Ragadozó őn ?

Balin vagy Ragadozó őn ?

Tisztelt Uram!

Egy érdekes dolog foglalkoztat mostanában. A Balatonon horgászom rendszeresen. A horgászokkal beszélgetve egyre többször találkozom azzal, hogy összekeverik a balint a ragadozó őnnel. De nemcsak a horgászok, hanem az egyesületek, sőt a horgász ellenőrök sem különböztetik meg.

Miről is van szó?

Van egy hal amit balinnak hívnak. Herman Ottó szerint ez az ezüstös balin. Latin neve: Blicca aryroleuca A profilindexe 3. Legnagyobb méret általában egy kiló.Nagyon hasonlít a keszegre, azzal a különbséggel, hogy két- két sor garatfoga van.Címkék:


Dunai Pisztrángok - Igali-Mészáros József, 1937

Dunai Pisztrángok - Igali-Mészáros József, 1937

Vannak horgászok, akik csökönyösen ragaszkodnak egy bizonyos horgászhelyhez; akár fognak ott halat, akár nem, ők bizony kitartanak a mellett a hely mellett. És vannak, akik egy megszokott csalétektől el nem térnének, várnak csendben, majd csak jön egy hal, amelyik meggondolja magát és elkapja a csalit.
De vannak aztán olyan horgászok is, akik mély vonzódással viseltetnek egyes halfajták iránt. Ilyenek a pontyhorgászok is.

Balinólom-légy kombináció

Balinólom-légy kombináció

2009.10.07-i Balinom. (Köszönöm Doki barátomnak a képet!)

Bokod

Bokod

A sok kicsi feketesügér mellett vannak nagy feketék és még nagyobb balinok is.

További képek

Én és a Balinok

Én és a Balinok

Röviden, - sosem tartoztak a kedvenceim közé a Balinok. Rafináltak és szeszélyesek. A héten pár napot töltöttem a Balatonon az Almádi kempingben, éjszakai fenekező horgászattal próbálkoztam, de gyakorlatilag teljes csőd ! Még a keszegek sem jöttek. Némiképp vígasztalt, hogy nem csak nálam volt betli, hanem a többi horgász is nullázott.Címkék:

Tartalom átvétel