Bodó Iván – Balatoni halmesék

Bodó Iván – Balatoni halmesék
Balatoni halmesék a „magyar tenger” élővilágáról, a víz alatti világ és a horgászat titkairól mesél, minden korosztálynak. A derűs horgászkalandok olvasása közben megismerkedhetünk a Balaton jellegzetes halfajaival, de ráérezhetünk a vízi élet(mód) felhőtlen szabadságára. Bepillantást nyerünk csodálatos tavunk gazdag univerzumába: a balatoni ökoszisztéma rejtelmeibe, a milliárdnyi élőlény együttélésének hullámzó táncába vagy a halgazdálkodás és -szaporítás folyamataiba. A jókedvűen anekdotázó szerző könyve lebilincselően regényes, mégis szakszerű és tudományos olvasmány az ember és a természet kapcsolatáról – a horgászaton és a halak csillogó szemén keresztül.

A könyvet ajánljuk a már szenvedélyes vagy a jövőben szenvedélyessé váló horgászoknak és családjuknak, a tizenéves gyerekektől a nosztalgiázó nyugdíjasokig. Azaz mindenkinek, aki szereti a Balatont, és szeretne többet megtudni annak élővilágáról és halainak horgászatáról.

A szerzőről:
Bodó Iván tősgyökeres balatoni: Siófokon született 1968-ban, s azóta is a Balatonnál, sőt – nyaranta vitorlásán – a Balatonon él. Már felmenői között is megannyi halász és hajós embert találunk. Legendás halászdinasztia sarjaként maga is szenvedélyes horgász, akit munkája és élete ezer szállal köt a Balatonhoz. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a vízi világ és a halak szeretete gyermekkora óta meghatározza az életét.

A Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Karán szerzett agrármérnöki, majd Szarvason halászati szakmérnöki diplomát. 1992 óta a Balatoni Halászati Részvénytársaságnál dolgozott, tógazdaságot vezetett – ahol többek közt compó- és sudárponty-szaporítással és ivadékneveléssel foglalkozott –, s horgásztavakat irányított. Jelenleg a Balatoni Halgazdálkodási Részvénytársaság siófoki tóegységének vezetője.

Napi feladatai mellett nagy fontosságot tulajdonít a gyermekek természettudatos nevelésének. Rendszeresen jelennek meg írásai, többek közt a Süni ökológiai magazinban, s előadásokat és interaktív foglalkozásokat tart iskolákban, könyvtárakban, gyermektáborokban és Balaton-parti rendezvényeken.