Velencei-tó és a kaszinóA jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak a helybeliek a Velencei-tó északi partjára tervezett óriás beruházás miatt. A tiltakozók sorába beállt Fa Nándor is, aki Velencén lakik. Elméletileg, 2 év múlva szálloda, kaszinó és sportközpont fogadhatja a Sukoróra érkezőket, ha az évente 5 millió látogató között egyáltalán megközelíthetik a Velencei-tó partját, legalábbis egyelőre ennyi derült ki King's Cityről, amit a kormány áprilisban kiemelt beruházássá nyilvánított. Fa Nándor szerint az ingatlant éveken belül felparcellázzák, és villákat építenek. A helyi civilek inkább arra számítanak, hogy a kaszinó megvalósul, a többi viszont csak körítés.

Levélben fordultak a sukoróiak a Velencei-tó északi partjára kormányzati hátszéllel tervezett beruházás miatt Sólyom László hivatalához. A köztársasági elnöktől azt kéri az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület, hogy "az alkotmányos rend védelmezőjeként segítsen megállítani a jóvátehetetlen károkkal járó természetpusztítást és kultúrarombolást". Azt írják, hogy a beruházás zavartalanul folyik annak ellenére, hogy sem a helyi, sem a környékbeli településen élő lakosság nem kapott felvilágosítást sem a beruházást támogató kormánytól, sem a helyi önkormányzattól.

Pont a napokban írtam alál, családommal és barátaimmal azt a petícíót, mely a beruházás ellen irányul. Marhára nem kell nekünk Las Vegas.Azért már vannak fejlemények

Azért már vannak fejlemények :

Elkezdődött a sukorói kaszinóberuházásra készülő befektetőcsoport képviselőjének büntetőpere a székesfehérvári bíróságon. Joav Blum magyar-izraeli kettős állampolgárságú üzletembert közokirat hamisítással vádolják. Az ügyészség szerint Blum bejelentkezett egy olyan sukorói címre, ahol soha nem lakott.

A vádirat szerint Joav Blum tavaly kibérelt, majd meg is vett egy házat Sukorón. Az ingatlanba bejelentkezett, de nem lakott benne egy napig sem. Az üzletember védője szerint nem bűncselekmény, ha valaki nem a bejelentett címén lakik. A per márciusban folytatódik. Az izraeli-magyar állampolgár nem vallotta magát bűnösnek....

Vagy, egy durvább összefoglalás: a www.szentkoronaradio.com internetes portál hasábjairól:

Törvényességi vizsgálatot végzett a Fejér Megyei Főügyészség a Velencei-tó partján, Sukoró területén található egykori állami ingatlanok cseréje ügyében illetve az egész „beruházással” kapcsolatban. Több részterületen is törvénytelenség gyanúja merült fel, így a King’s City "beruházás" ellen egyszerre több eljárás is elindult.

A part menti sáv leválasztása

Egyik törvénytelenség, amit a Fejér Megyei Főügyészség vizsgál, a part menti sáv leválasztása.

A magyar törvények szerint ugyanis közvetlen tópart nem adható el, ezért a föld eladásánál kijelöltek egy keskeny (kb. 6 méteres) sávot, amely állami tulajdonban marad, és azt mindenki használhatja. Ezen sáv kijelölésében a gárdonyi önkormányzat az illetékes, mivel ők szerepelnek építési hatóságként ezen ügyben. A gárdonyi jegyző azonban a sáv kijelölésébe nem vonta be a környezetvédelmi hatóságot.

Várnokiné Rabi Noémi, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy vizsgálják emiatt az ügyben eljáró hatóságok eljárását, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a gárdonyi jegyző döntéseinek jogszerűségét. Az ügyészség szerint a jegyző nem hozhatott volna döntést az ügyben, így a parti sáv földhivatali bejegyzése jogszerűtlennek minősül.

Közokirat-hamisítás

A főügyészség „alaki hiányosságokat” talált a sukorói önkormányzat és a Joav Blum közt létrejött telekvásárlási szerződésben. Ezen ügyben a főügyészség a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon nyomozást rendelt el közokirat-hamisítás gyanúja miatt 2009. március 20-án. A főügyészség a nyomozás elrendelésével párhuzamosan Sukoró jegyzőjénél is kezdeményezte, hogy indítson hatósági eljárást az ügyben.

heti válasz)Joav Blum lakhelye (fotó: heti válasz)A főügyészség szóvivője elmondta azt, ami eddig is nyilvánvaló volt: Joav Blumnak hiába van bejelentett címe (egy kis putri) Sukorón, életvitelszerűen nem ott lakik. Mivel a földterülethez cserével csak helyi lakos juthatott hozzá, egyértelmű, hogy Blum sukoróivá válása csak a földcsere miatt történt.

- „A közokirat-hamisítás bűntettének gyanúját az vetette fel, hogy az ingatlancserében érintett magánszemély tényleges életvitelszerű lakóhelye nem azon a sukorói ingatlanon volt, mint amit ő a hatóságoknak bejelentett. Adott egy lakcímet, ez a lakcím bekerült a közhiteles nyilvántartásba, de ez ténylegesen nem valós adat, hiszen nem ott lakik.” – mondta el Várnokiné Rabi Noémi.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés

A Fejér megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a Velencei-tó partján, Európa legnagyobb üdülőjének szánt, King City nevű beruházással kapcsolatban, és az ügyet átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

a "segítőkész"Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója: a "segítőkész"A főügyészség álláspontja szerint jóval áron alul cseréltek gazdát az ügyletben szereplő telkek, és jelentős összeggel károsították meg a magyar államot, ez indokolja a hűtlen kezelés gyanúját.

- "A hűtlen kezelés gyanúja is megállapítható. Itt elsősorban az elcserélt ingatlanok értékaránytalansága volt a főügyészség számára szemet szúró, és ennek okán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megvalósulását kell büntetőeljárásban vizsgálni." – számolt be Várnokiné Rabi Noémi.
A főügyészség azt gyanítja, hogy a magyar államot érte kár, hiszen a nyilvántartás szerint állami tulajdonban voltak azok a földek, amelyek lényegesen áron alul keltek el a csereszerződésben.

A Központi Nyomozó Főügyészség megkezdte a nyomozást

A Központi Nyomozó Főügyészség megkezdte a vizsgálatot a közokirat-hamisítás és a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt - erősítette meg Keresztes Imre főügyész. A nyomozás már április 7-én megindult. Hogy mekkora kár érte a gyanú szerint az államot a földcserével, még nem lehet pontosan tudni. A különösen nagy vagyoni hátrány 50 millió és 500 millió forint közötti összeget jelenthet.

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pofátlan módon nem vesz tudomást semmiről

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amelynek vezérigazgatója, Tátrai Miklós folyamatosan készségesen segítette Joav Blumot a “jogi akadályok leküzdésében”, tud az április óta folyó nyomozásról, ám mint Száraz Gábor szóvivő elmondta, egészen addig jogszerűnek tekintik az ügyletet, amíg a vizsgálat nem állapítja meg ennek ellenkezőjét. Az ingatlancserével a szóvivő szerint egyébként nem érte kár az államot, a csere törvényi feltétele, az egyenértékűség ugyanis, azt mondja, teljesült.

Az ügyészség felvetésére, miszerint a sukorói földek áron alul keltek el a szerződésben, a szóvivő azt mondta, mindkét területet hivatalos értékbecslés alapján árazta be a vagyonkezelő. Száraz Gábor azt egyelőre nem tudta megmondani, mi lesz a szerződéssel, illetve a csereként adott 4-es út melletti területtel, ha mégis jogszerűtlenséget állapít majd meg az ügyészség vizsgálata.

Egy kis kiegészítés a “teljesült egyenértékűséghez”

A sukorói hetven hektáros területet hivatalosan egymilliárd forintra becsülték. Ez feltűnően alulértékeltnek tűnik ha figyelembe vesszük azt, hogy a szemközti parton, Gárdonyban egy 4-5 hektáros területet igyekszik egymilliárd forintért értékesíteni az önkormányzat. Blum a hetven hektáros területért adott egy albertirsai gyümölcsöst, amit 250-300 millió forintra értékeltek, és egy 99 hektárnyi pilisi gyümölcsöst amellyel együtt a Blum által cserébe ajánlott földek értéke összesen (a hivatalos becslés szerint) 787 millió forint. Ez a hivatalos becslés szerint is 213 millióval kevesebb az egymilliárdnál. (Nem beszélve arról, hogy ekkora értékkülönbségnél csak adásvétellel lehet megoldani a tulajdonosváltást, de akkor Blumnak mindenféle illetékeket kellett volna befizetnie, amit a Nemzeti Vagyonkezelő közbenjárásával szintén megspórolt magának..vagyis ezzel is károsította a magyar államot).

Demonstráció szombaton 14 órától

A hivatalos eljárások elindulása bármennyire is biztató, a civil és a nemzeti ellenállást ez nem altathatja el. Május 9-én, szombaton 14:00 órai kezdettel az Élőlánc a Velencei-tóért és az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tiltakozó gyűlést szervez. Találkozó Sukorón, a tó partján, a VVSI pályája mellett. A szervezők családi programra készülnek, de telefonon fenyegetést kaptak ismeretlenektől, hogy „mindenkinek szétverik a pofáját”.

Még nem bonthatunk pezsgőt a zsidó területfoglalás sikertelenségének ünneplésére, egyelőre csak biztató jelek mutatkoznak.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy az egész ügy úgy kapott nagy nyilvánosságot, hogy egy hazafi megmozdult a fotelből és cselekedett. Ő kereste meg Budaházy Györgyöt, akivel együtt látogatást tettek Sukoró polgármesterénél és megragadott minden rendelkezésre álló eszközt a siker érdekében. Az ő tettrekészsége nélkül Joav Blum, valamint Ronald S. Lauder már az alapokat ásatná a Velencei-tó partján. Csatlakoztak a tiltakozáshoz civil és környezetvédő szervezetek (pl. Angelika Egyesület, vagy az Élőlánc) és együtt talán sikerül megállítani országunk kiárusítását.

Hozzászólás

Bocs a robotok miatt kell.......

Horgász írások

Szavazás

Horgászjegy árak:
 Bibliográfia
Ponty profil